Українська правда

Ліга Європи. 1/2 фіналу. Ліон - Аякс 3:1. За крок від того, щоб називатися "французькою Барселоною"

Сергей Шемшученко — 11 травня 2017, 23:58

Ліону не вистачило одного м'яча, що відіграти, здавалося, неймовірні 1:4 в Амстердамі. Вдома Олімпік виграв з рахунком 3:1, провівши останні хвилини у більшості. Та Аякс зібрав усю свою волю в кулак та довів таки матч до позитивного для себе результату за підсумками двох результативних зустрічей.

Підопічні Брюно Женезьо активно почали матч-відповідь. Проте забити швидкий м'яч їм не вдалося. Загалом, і моментів особливих не було. І ближче до середини першого тайму Аякс перехопив ініціативу. Перехопив так, що час від часу доводилося згадувати перший поєдинок цих команд. Точніше, останні його хвилини, коли амстердамці розривали захист суперників, як хотіли.

З кожною хвилиною інтрига згасала. Майже дотліла вона на 27-й хвилині, коли провалом у захисті французької команди скористався Дольберг, який, отримавши хороший пас, з гострого кута спокійно змістився у центр і перекинув воротаря. У цей момент більше вірилося, що Аякс заб'є ще і другий до перерви, а не Ліон хоча б зрівняє рахунок.

Світлина взята з УЄФА

Виявилося інакше. На 44-й хвилині де Ліхт сфолив проти Ляказетта у моменті, коли цього не варто було робити, адже лідер Ліона рухався від воріт. Однак рішення Шимона Марчиняка призначити пенальті не викликало сумнівів. Сам Ляказетт і зрівняв рахунок. Тільки-но закралася думка, що для інтриги чудово було б, якби Ліон зараз забив і другий, як господарі це і зробили. Фекір зумів прострілити з-під захисника на дальню стійку, яку замкнув усе той же Ляказетт.

2:1 - і попереду ще 45 хвилин. Що могло бути краще? Проте Ліон якось неквапливо йшов в атаку у другому таймі. До того ж арбітр з Польщі час від часу змушений був за кілька хвилин видавати по дві-три картки гравцям обох команд за грубу гру.

Аякс у другому таймі не думав про контратаки, лише інколи йдучи вперед великими силами. Ліон же заграв по-новому після виходу на поле Рибуса та Геззаля. У поляка відразу був чудовий шанс, але, отримавши м'яч на дальній стійці, він не зміг пробити Онана. А вже за кілька хвилин хрестовина врятувала ворота Антоні Лопеша після прицільного удару ван де Беека.

Прислів'я у футболі, як відомо, "грають" завжди. Ван де Беек не забив. Зате забив Геззаль, зробивши рахунок 3:1. Варто відзначити хороший навіс від Рибуса. А ще через три хвилини Шимон Марчиняк змушений був вилучати з поля Віргевера, який пішов на свідомий фол проти Фекіра, котрий міг вискочити на ворота.

У Ліона залишалося десять хвилин, щоб перевести гру в овертайм. Проте намагання Фекіра, Ляказетта та партнерів не призвели до четвертого м'яча. А Олімпік залишився в кроці від того, щоб називатися "французькою Барселоною". А амстердамці вийшли у фінал єврокубка вперше з 1996 року. Нагадаємо, тоді вони у серії пенальті поступилися туринському Ювентусу. 21 рік "синів Бога" не було у вирішальних матчах європейських клубних турнірів.