Українська правда

Європейські збірні отримають 16 місць на ЧС-2026

Сергей Шемшученко — 30 березня 2017, 22:04

Бюрю ради ФІФА вирішило, як будуть розподілені місця на чемпіонаті світу після розширення турніру до 48 команд.

Бюро рекомендувало надати Європі 16 прямих путівок на мундіаль, Африці - 9, Азії - 8, зоні КОНКАКАФ і Південній Америці - по 6, Океанії - 1.

Збірна країни-господарки турніру автоматично потрапляє на чемпіонат світу. Отримана нею путівка буде вилучатися з квоти конфедерації, в яку вона входить.

Дві путівки, що залишилися, планується розігрувати в плей-офф за участю шести команд. У число цих шести команд увійде по одному представнику кожної конфедерації, крім УЄФА, і ще одна збірна з тієї конфедерації, в яку входить країна-господиня мундіалю.

Дві з шести команд будуть отримувати статус сіяних на основі положення в рейтингу ФІФА. Ці дві збірні відразу потраплять до другого раунду плей-офф.
Чотири команди, які не отримали статус сіяних, зіграють за право пробитися до другого раунду і там зустрітися з сіяними, щоб визначити володарів двох путівок. Плей-офф буде проходити на території країни господині-мундіалю як тестовий турнір.

Якщо чемпіонат світу проходить в двох або декількох країнах, то рішення про автоматичне надання путівок збірним цих держав буде приймати рада ФІФА.

Рекомендації, висунуті бюро ради ФІФА, повинні бути схвалені на засіданні ради ФІФА, яке відбудеться 9 травня в столиці Бахрейну Манамі. До складу бюро ради ФІФА входять президент організації Джанні Інфантіно, а також керівники всіх шести конфедерацій.

Планується, що 48 збірних вперше зіграють на чемпіонаті світу в 2026 році, пише ua-football.com.

Раніше повідомлялося, що Марокко запропонувало Іспанії та Португалії подати спільну заявку на проведення ЧС-2026.