Українська правда

Як заробляють на букмекерах

Сергей Шемшученко — 30 березня 2017, 19:01

В українському футболі роблять чергову потугу побороти договірні ігри та корупцію. Перше засідання Комітету ФФУ із цього приводу відбудеться 7 квітня.Головним буде футбольний прокурор ФФУ італієць Франческо Баранка

"На мою думку, це буде наша гордість в Україні. Були залучені кращі фахівці з боротьби з договірними матчами з Серії А і Ла Ліги. У цьому плані у нас буде завдання дати їм всі можливості проявити свої знання в Україні, – повідомив президент ФФУ Андрій Павелко.

– У нас будуть представники Європарламенту, парламентів європейських країн. Треба застосувати кращі напрацювання по боротьбі з договірними матчами і корупцією у футболі. Такий склад, такі імена навіть не можна порівняти з іншими антикорупційними органами".

Звучить переконливо, але насправді договірні ігри дуже-дуже важко піддаються розслідуванню, а про їхній масштаб ми тільки можемо здогадуватися. Це величезна тіньова індустрія, її невипадково, вважають головним ворогом спорту. МОК, ФІФА, УЄФА, безліч інших спортивних організацій ведуть постійну боротьбу з "дивними іграми", проте виграти битву за чесний спорт їм удається далеко не завжди.

Подейкують, що в азійських конторах на низку поєдинків українських футбольних команд регулярно ставлять великі суми грошей, зокрема на те, що в матчі буде забито багато м’ячів. І ці ставки збуваються.

Для виявлення договірних ігор у світі задіяно ресурси Інтерполу, національних правоохоронних органів різних країн. Але це не зупиняє організаторів тоталізаторів. Ба більше, вони стають усе нахабнішими, а їхній бізнес – усе більш масовим. Саме завдяки "тіньовим" букмекерам для того, щоб дізнатися, з яким результатом закінчиться майбутня гра, не потрібно бути пророком чи феноменальним спортивним аналітиком. Таку інформацію можна купити в інтернеті. Та й ціни, з огляду на потенційну фінансову вигоду, не захмарні.

Задайте в пошуковик російською мовою: "Продаж. Договірні матчі" – отримаєте десятки посилань на джерела, де можна знайти інформацію про результати майбутніх матчів з різних видів спорту.

"Якщо ви хочете, щоб ставки на спортивну гру стали для вас додатковим заробітком і щоб ваш підробіток становив більше ніж 30 000 доларів на місяць, звертайтеся, буду радий співпраці", – йдеться в одному з оголошень, яке розміщено на сторінці користувача в соціальній мережі.

"Вітаю! Мене звати Денис. У минулому я професійно займався футболом. Але був змушений рано закінчити кар’єру через серйозну травму, – розповідає про себе інший продавець орієнтувань на "договорняки". – Мені довелося пограти у чемпіонатах Росії, Білорусі.

Зараз живу у Європі. Основним моїм заняттям є ставки на спорт. Роблю ставки на договірні матчі, цю інформацію отримую від своїх друзів-футболістів. Щоб отримати більший прибуток, я продаю інформацію про такі матчі. Щоправда, не завжди вдається поставити ту суму, яку хотілося б, оскільки букмекерські контори обмежують розмір ставки. Отже, купуючи інформацію у мене, ви зможете також заробляти на ставках".

Схожих оголошень чимало. В них описують різні мотивації продавців займатися цією справою, різні схеми оплати і, звісно, ціни також різні. Вартість такої інформації може бути 35 доларів, а може й 300 одиниць американської валюти.

Олег з Донецька впродовж останніх років мешкає у Києві. Він є спортивним уболівальником зі стажем. Олег не просто цікавиться спортом, а й робить ставки на результати деяких ігор. Знайомство автора цих рядків з ним відбулося під час роботи над одним проектом. Тоді Олег і розповів про переваги й ризики купівлі інформації про договірні ігри в Інтернеті.

"Бути в курсі всіх домовлених матчів, бути на крок попереду букмекерів – про це мріє кожен клієнт букмекерської контори, – розповідав Олег. – Кожен марить безпрограшними ставками: просто прийти в контору, поставити велику суму, а наступного ранку повернутися і забрати ще більше грошей. Не життя, а казка. А як свідчить практика: там, де багато мрійників, завжди є так звані торговці щастям, які готові продати мрію за невеликі гроші".

За словами Олега, в інтернеті, безперечно, можна знайти правдиву інформацію про договірні ігри. Але шлях до неї дуже тернистий та небезпечний.

"У всесвітній мережі дуже багато шарлатанів. Для того, щоб добратися до зерна, потрібно відсіяти дуже багато полови, – зазначає спортивний уболівальник з Донецька. – Не слід сподіватися, що за 40 доларів вам продадуть інформацію про реальний "договірняк". Така інформація коштує значно дорожче – не менше як 200 доларів. У першоджерел така інформація коштує 5000 доларів. У посередників буде вже 1000, а через треті руки розходиться за 200-300 доларів.

Якщо зважилися ризикнути грошима, то у вас повинні бути кошти для покупки хоча б 4-5 ставок. При цьому сума однієї ставки повинна дозволяти не тільки відіграти ставку, а й принести прибуток.

Збої бувають у всіх контор. Неправильну інформацію можуть продати навіть ті, хто раніше завжди був чесний з клієнтами. Якщо ставка не спрацювала, гроші не повернуть. У кращому разі – наступний "договірняк" нададуть безкоштовно.

Географія договірних ігор, як і види спорту, дуже різноманітна. Найчастіше фігурує футбол. Враховуючи масовість цього виду спорту – все логічно. В Інтернеті продають інформацію про договірні матчі (у середовищі гравців її називають "догою") і в не дуже популярних чемпіонатах, і топових європейських команд. Наприклад, регулярно виставляють лоти на поєдинки італійської Серії А.

У продавців "догів" популярний російський спорт, а от український ринок у цій сфері донедавна "відставав". Але, зважаючи на кризу футбольних клубів і, як наслідок, падіння зарплат футболістів, наш чемпіонат потроху наздоганяє росіян і навіть італійців.

У Серії А скандали з договірними іграми – звична річ. Але це не означає, що тільки італійський футбол погруз у корупції. Просто там реально борються із проблемою, а не тільки роблять голослівні заяви. Подивимося, як із цим буде у нас.