Українська правда

Файні дні для Зінченка та Кравця. Огляд зарубіжної преси

Сергей Шемшученко — 22 листопада 2016, 19:20

Ми продовжуємо стежити за виступами українських футболістів, які грають у європейських чемпіонатах. Цього разу увагу вболівальників прикули, в першу чергу, наші гравці у першостях Іспанії та Нідерландів. Чемпіон і надалі не проходить повз виступи наших хлопців, і тримає руку на пульсі життя легіонерів, які представляють синьо-жовтий прапор – вашій увазі найпомітніші коментарі іноземних видань до гри українських виконавців.

У черговому матчі вищої ліги Польщі Екстракласи клуб Ягеллонія з міста Білосток, за який виступають українці Тарас Романчук та Дмитро Хомченовський, поступився флагману місцевого футболу – клубу-учаснику групового раунду Ліги чемпіонів, Легії з Варшави. Проте, незважаючи на невтішний рахунок матчу (1:4), щонайменше для Романчука цей поєдинок можна записати в актив. Тарас зумів забити у ворота "Армійців" той самий єдиний гол своєї команди, коли на 94-й хвилині матчу відгукнувся на навісну подачу з кутового прапорця. Проте, крім цієї результативної дії, Романчук "відзначився" й із іншого боку, коли не зумів втримати гравця суперника в епізоді з другим взяттям воріт своєї команди. В свою чергу, на рахунку Хомченовського три передачі на партнерів з флангу в штрафний майданчик суперника.

Здобутки наших футболістів не залишилися поза увагою польських ЗМІ. Зокрема, Sport не пройшов повз активні дії Романчука, а от про Хомченовського кореспонденти цього ресурсу наче "забули".

"У кінцевому рахунку було зафіксовано рахунок 1:4 – Ягеллонія програла Легії. Три голи припали на самісіньку кінцівку матчу… Зокрема, "почесну капітуляцію" для Ягеллонії оформив Тарас Романчук. Загалом цей хавбек відіграв потужний матч в креативній складовій… З подачі Романчука також міг забити литовець Фьодор Черних, проте він обрав для удару, м’яко кажучи, невдалу позицію. Також треба відзначити, що Тарас Романчук, багато володів м'ячем й нерідко "координував" атаки своєї команди. На 70-й хвилині після вивіреної передачі партнера він міг і мав забивати значно раніше, проте голкіпер гостей Аркадіуш Маларж був на висоті…"

Наш "слід" у Іспанії, нападник Гранади Артем Кравець, продовжує приємно дивувати місцеву публіку й заробляти бали у боротьбі за місце в стартовому складі. Вже той факт, що на важливий виїзний матч проти "Валенсії" (1:1) наставник команди Лукас Алькарас довірив місце в стартовому складі "Насридів" нашому футболісту, а не його конкуренту, більш досвідченому Давиду Барралу, говорить сам за себе (Баррал замінив Артема на 78-й хвилині). Й Кравець за довіру тренеру відплатив! Саме Артем віддав гольову передачу на партнера в доданий до першого тайму час – марокканець Мехді Карсела-Гонсалес свій шанс використав. Так, Кравець програв шість із семи верхових дуелей візаві, проте був вельми корисний в футболі, в який грали за допомогою ніг. Одного разу Артем міг забивати й сам, проте вдарив вище воріт.

Світлина granadaenjuego.com

Звісно, успіхи Кравця не пройшли повз регіональне видання Granada en Juego, яке не залишає осторонь кожен матч Гранади. "…Серед безладу у виконанні гостей в центрі поля Кравець зміг спорудити відмінну атаку. Нападник, який після отримання двох гольових передач від партнерів, мабуть, вирішив "відплатити" тим самим, чудово зорієнтувався серед натовпу своїх та чужих гравців. Його пас на Карселу врозріз був таким же точним, як і вдалим, марокканець набрав високу швидкість і був недосяжним для захисників суперника, а головне – вдало пробив. Кравець був активним і на інших відрізках матчу, коли міг забивати сам. Проте в цей вечір він був успішнішим в ролі асистента…"

Приємно, що про Артема згадали й у авторитетному центральному ЗМІ, знаменитій Marca. "…Кравець не зміг пробити Алвеса сам, проте після серйозної помилки Мангала й Парехо віддав відмінний пас на Карселу, який не підвів свою команду й був точним. Матч на "Местальї" нападник Гранади запам’ятає як вельми вдалий для себе..."

Як дуже непоганий для себе матч буде пам’ятати й гру ПСВ з Віллемом (0:0) хавбек збірної України Олександр Зінченко. Наш півзахисник вперше вийшов у стартовому складі своєї команди, й провів на полі 79 хвилин. За цей час Олександр устиг двічі пробити в отвір воріт суперника, ще двічі при цьому не влучив, віддав три небезпечні передачі й виконав вісім кросів. Відсоток точних передач Зінченка склав 87.1.

Суспільно-політичний ресурс NU не залишився осторонь чергового матчу "Селян", і прокоментував гру Зінченка наступним чином. "…В суботу ввечері ПСВ почав гру з Олександром Зінченком у стартовому складі. Поки Деві Проппер не в достатньо хорошій формі, щоб бути в стартових одинадцяти, цей футболіст отримує шанс заявити про себе. В Тілбурзі для Зінченка відбувається "повноцінний" дебют за ПСВ. Українець перейшов у команду минулого літа на умовах оренди з Манчестер Сіті й досі не може забити за нову команду. Вочевидь, Проппер ще не відійшов від травми коліна, яку він отримав під час гри проти Твенте два тижні тому… Зінченко змушений грати в середині поля й підтримувати Барта Рамселаара та Даніеля Швааба. Його гра в опорній зоні в парі з німцем в цілому вдалася, втім, ми очікували від нього більше активності в атаці…"