Українська правда

Як Фонсека став Луческу. Підсумки 15-го туру УПЛ

Сергей Шемшученко — 22 листопада 2016, 07:05

У черговому турі вищої ліги українського футболу у шести матчах було забито 15 голів. Шанувальники гри №1 стали свідками шести перемог різних клубів. У 15-му ігровому колі не було зафіксовано жодного нічийного результату.

Левову частку уваги вболівальників прикуло протистояння між луганською Зорею та Олександрією.

Сенсації, казуси, скандали й емоції – це чемпіонат нашої держави з футболу.

Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

За підсумками зіграних у 15-му ігровому колі матчів у таблиці про ранги сталися відчутні зміни. Оскільки донецький Шахтар та київське Динамо у своїх матчах перемогли, а луганська Зоря супернику поступилася (про що нижче), це суттєво відбилося на стані речей саме для "чорно-білих". Луганці залишилися на третій позиції, проте тепер від Динамо знаходяться на відстані однієї перемоги (у Зорі 30 очок, у Динамо - 33), а від "помаранчево-чорних" Зорю відділяють вже 11 балів. У найближчого переслідувача команди Юрія Вернидуба, донецького Олімпіка, 26 пунктів.

Матч туру

Протистояння луганської Зорі та Олександрії стало найбільш цікавим матчем ігрового кола, яке відбулося напередодні. На двох команди забили три голи, заробили вісім жовтих карток і два вилучення. Перемога колективу Володимира Шарана стала несподіванкою. Завдяки звитязі олександрійці закріпилися на п’ятій позиції, й мають гандикап над одеським Чорноморцем вже в п’ять очок. Зазначимо, що "аграрії" програли лише один матч із п’яти останніх зіграних, і вкотре раз засвідчили серйозність намірів пробитися в Лігу Європи.

Світлина ФК Олександрія

Команда туру

За матч проти полтавської Ворскли колектив Дмитра Михайленка заслужив найвищих оцінок. Виконавці Дніпра знову невдало діяли в обороні, проте в атаці проявили себе з найкращого боку. Завдяки поверненню хавбека Валерія Лучкевича, який провів за Дніпро перший матч із серпня після важкої травми, постійно працював правий край "синьо-біло-блакитних". Сам Валерій відзначився одним забитим м’ячем і міг забивати вдруге, проте потрапив у стійку.

Цифри туру

Перемога над кам’янською Сталлю стала для київського Динамо вже 555-ою в українських чемпіонатах. Крім того, "п’ятірки" стали знаковими для "біло-синіх" ще й у іншому сенсі - вікторія над Сталлю була 55-ою під керівництвом Сергея Реброва. Таким чином, столичний клуб продовжив очолювати рейтинг найбільш успішних команд у вищій лізі чемпіонату України з початку проведення першого турніру в 1992-му році. Нагадаємо, що нині на рахунку ДК 15 чемпіонських титулів.

Світлина ФК Зірка

Антигерої туру

"Завдяки" черговій, третій поспіль, й десятій загалом, поразці в першості УПЛ луцької Волині, наставник команди Віталій Кварцяний став першим тренером, чий клуб програв 150 матчів у Прем’єр-лізі. Крім того, Волинь подовжила ще одну серію, пишатись якою годі - мова про 13-й поспіль пропущений на виїзді гол. Крім того, за підсумками гри з кропивницькою Зіркою на горіхи від Кварцяного дістали кілька футболістів, які в наступному турі, вочевидь, не зіграють.

Цитата туру

Наставнику донецького Шахтаря, португальцю Паулу Фонсеці, вочевидь, не дають спокою лаври попередника на посаді, румуна Мірчі Луческу. Принаймні, якщо не знати, хто є автором наступних слів, то можна подумати, що таке сказав сам домнул, який нині трудиться в одній північно-східній країні з негарним президентом невеликого зросту...

"...Відверто кажучи, я максимально намагаюсь майже ніколи не говорити щодо суддівства. Та водночас повинен сказати, що я не дурень і не перший день у футболі. Чудово розумів, що сьогодні тут відбувалося. Як, в принципі, й у решті матчів. Це так легко - призначити пенальті проти Шахтаря. На жаль, я не бачу цього в інших поєдинках, де справді є пенальті, але їх ніхто не призначає. Як я помітив, також надто легко давати жовті картки футболістам Шахтаря. Ми втратили трьох гравців на наступний матч чемпіонату. Було стільки моментів, коли нам просто обрізали атаку - далеко не на нашу користь. У другому таймі не було призначено пенальті у ворота суперника в абсолютно ідентичній ситуації. Я вже чудово зрозумів, що тут відбувається. Всі ми відчуваємо, що доведеться боротись завжди і проти всіх. Та єдине, попрошу вас: не робіть із мене дурня, адже я далеко не такий..."

Євген Макаренко через секунду буде приймати привітання від партнерів

Гравець туру

Півзахисник кропивницької Зірки Артем Фаворов став найкращим, на нашу думку, футболістом ігрового кола в УПЛ, яке було зіграно напередодні. На рахунку колишнього хавбека київського клубу Оболонь-Бровар гол і результативна передача на партнера в матчі з луцькою Волинню. Це вже третій гол Фаворова в поточному сезоні. З початку кампанії під номером "2016/17" Артем зіграв у восьми матчах свого клубу в чемпіонаті та Кубку України.

Гол туру

Захиснику київського Динамо Євгену Макаренку вдалося найбільш помітне, на нашу думку, взяття воріт у 15-му турі. Конкурент португальського захисника Віторіну Антунеша ідеально спіймав на ногу скидку партнера по команді Віктора Циганкова, й наважився на удар в дотик з-за меж штрафного майданчика. Невеликий рикошет - і голкіпер кам’янської Сталі Юрій Паньків дезорієнтований, а Макаренко приймає вітання від партнерів. Цікаво, що Євген не забивав за Динамо з квітня 2014-го року.