Головне

Ліга Чемпіонів. 3 тур. БАТЕ - Шахтар 0:7. Шок для Борисова і бенефіс Адріано

21.10.2014 23:38 2089 0
Ліга Чемпіонів. 3 тур. БАТЕ - Шахтар 0:7. Шок для Борисова і бенефіс Адріано

Шахтар підходив до двоматчевого протистояння з БАТЕ абсолютним фаворитом. Це визнавали як букмекери, так і у самому білоруському клубі. Водночас, тренерський штаб і футболісти "гірників" у своїх коментарях були обережними. І воно неспроста, адже донеччани потрапили у певну психологічну яму у чемпіонаті України після поразок від Зорі та Динамо. Щоправда, розгромна перемога над Волинню мала підняти настрій "помаранчево-чорним".

Окрім того, і це відзначали всі, у Шахтаря з'явилися серйозні проблеми в обороні. Захист примудрився катастрофічно провалюватися у зустрічі з далеко не найсильнішою Волинню. Та тут були свої нюанси. Ту гру пропускали через дискваліфікації Шевчук і Степаненко, а розраховувати на наднадійні дії Чигринського, який не має ігрової практики, не доводилося. У Борисові ж і В'ячеслав, і Тарас вийшли на поле. І відіграли на "п'ятірки" з плюсом.

Також не варто забувати, що керівництво Шахтаря розраховувало на повноцінні шість очок у матчах з БАТЕ. Цього вони не приховували. А ці шість очок (якщо їх команда здобула б) майже гарантували б "гірникам" весну у Лізі Чемпіонів. У такому випадку навіть не варто було дивитися на суперечку Порту й Атлетика. Маючи вісім пунктів, підопічні Луческу тримали б свою долю у своїх же руках-ногах.

Але хто б міг подумати, що перемога у Борисові вийде настільки легкою?! Шахтар непогано розпочав, увімкнув швидкості, чим, склалося таке враження, шокував БАТЕ. "Гірники" відкрили рахунок уже на 11-й хвилині. Захисники втратили Тейшейру, який скористався пасом на хід від Тайсона. "Помаранчево-чорні" за інерцією трохи поатакували, а опісля віддали ініціативу білорусам. І хто знає, як би закінчився поєдинок, якби на 17-й хвилині Володько використав свій вихід віч-на-віч після обрізки Майсона. Але у даному епізоді Срна відчайдушно виніс м'яч з воріт після того, як уже не міг допомогти команді П'ятов.

А от що сталося з БАТЕ в останні 15 хвилин першого тайму - загадка для всіх. Почалося все з пенальті за фол Черніка проти Тейшейри. Адріно з 11-метрової позначки не промахнувся. І тут оборона борисовців почала провалюватися раз за разом, чим сповна скористалися швидкі бразильці Шахтаря. Вже за кілька хвилин арбітр мав призначати другий пенальті та вилучати воротаря господарів. Однак хорват Іван Бебек пожалів чемпіонів Білорусі. Зате не пожаліли "гірники".

Далі за десять хвилин Шахтар примудрився забити ще чотири рази, а Луїс Адріано оформив каре. "Гірники" забивали за одним і тим же сценарієм - провал захисту, простріл з лівого флангу, і Адріано з Костою вдало грали у завершальній фазі. Жалюгідна оборона БАТЕ нічого не могла зробити, пропустаючи однотипні атаки кожні три-чотири хвилини. І свисток на перерву, швидше, врятував їх від подальшого побоїща - 6:0 після перших 45 хвилин!

Мірча Луческу вже після перерви дав зрозуміти, що він не сумнівається у своїй команді, знявши Косту, Тайсона та Фернандо. Натомість він дав практику Фреду, Марлосу та Бернарду. Другу половину можна описати однією фразою - одні не особливо і хотіли, а другі не могли. Можна пригадати удар Адріано головою у стійку, а також безпосередньо п'ятий, рекордний гол Луїса (повторив він досягнення самого Ліонеля Мессі!) з пенальті вже під кінець зустрічі.

7:0 - рекордна перемога у єврокубках як Шахтаря, так і української команди загалом. І тепер "гірники" спокійно можуть готуватися до матчу у відповідь, який, будемо сподіватися, прийматиме Львів. Усі ми розуміємо, що УЄФА може заборонити проводити поєдинки на Арені-Львів... Підопічні Луческу вийшли на другу сходинку, і тепер домашня перемога над БАТЕ фактично гаранатує їм єврокубкову весну. Власне, про це писалося ще на початку звіту.

Коментарі ()