Українська правда

"Шахтар" (Донецьк): новий-старий лідер

Сергей Шемшученко — 16 лютого 2014, 17:12

Донецький "Шахтар" докладає усіх зусиль, щоб не розчаровувати своїх прихильників навіть у період міжсезонної підготовки. "Гірників" можна сміливо називати чемпіоном товариських матчів, яких команда, як завжди, проводила багато та зі смаком. Серед спаринг-партнерів "помаранчево-чорних", на відміну від їхніх найближчих конкурентів по УПЛ, майже не було "прохідних" команд. При цьому донеччани показали майже стовідсотковий результат, перегравши всіх опонентів, крім російського "Краснодару".

Варто говорити навіть про більше. За результатами проведеного товариського турніру з гучною назвою "Об’єднаний суперкубок" "Шахтар" можна називати неофіційно кращим клубом Східної Європи. Та навіть таке досягнення подумки легко трансформується у більш значний географічний здобуток. Важко уявити, що сьогоднішні професійні колективи тієї ж Чехії, Словаччини чи Туреччини могли б скласти конкуренцію "ШД" у турнірі подібного формату.

Максималізм команди Луческу заснований на багатьох об’єктивних факторах. Після непростого періоду звикання до нових умов подальшого розвитку, викликаного втратою системоутворюючих виконавців середньої лінії, донецький клуб знову впевнено став на рейки, які ведуть до визнання команди як найбільш прогресуючого клубу України, знову небезпідставно претендуючи на повне домінування у внутрішній першості.

Ознакою того, що команда рухається у правильному напрямку, є також те, що "ШД" знаходиться в рядах головних претендентів на перемогу у Лізі Європи - єдиний серед українських представників. Натомість, керівництво клубу вже поставило завдання виграти другий за престижністю клубний європейський трофей.

Сила "Шахтаря" - у непорушному курсі, чіткій лінії та стабільній політиці. Налагоджуваний роками, як у найкращих швейцарських годинниках, механізм взаєморозуміння та спільної праці кожного клубного ланцюжка робить управлінську структуру чемпіона України практично стовідсотково обмеженою від впливу будь-яких зовнішніх подразників. Оцінюючи професійні якості працівників ФК "Шахтар", важко не погодитися із сакраментальним "усе на своєму місці". Беручи на озброєння образи, у "ШД" у відділі бухгалтерії не працюють сантехніки. Чи може хоч один в Україні керівник клубу УПЛ, чесно зізнавшись у першу чергу собі, сказати те саме? Відповідь, на думку вашого покірного слуги, очевидна.

Високий кредит довіри до Луческу, підкріплений підписанням нового контракту минулої весни, дозволяє впевнено будувати плани на майбутнє і, в той же час, вселяє впевненість у ввірених румунському наставнику футболістів - революційні заметілі у Донецьку давно пройшли, звертати з обраного шляху не збираються. Наступний "час Ч" для "ШД" - літо 2015 року, коли закінчується чергова угода старіючого не душею, але тілом невічного домнула Мірчі. Чи можливо до цього часу побудувати нову команду та не залишити після себе згарища і попіл? Екс-тренер міланського "Інтера" вже робить успіхи на цьому терені.

Могутність "Шахтаря" визначається відносною слабкістю його опонентів. Глибина складу та поставлена гра такого, помітно ослабленого об’єктивними факторами (у порівнянні з минулорічними потенціями) "ШД", все ще дозволяє команді грати з будь-яким внутрішнім опонентом з позиції сили. Натомість сьогодні "помаранчево-чорні" грають саме на "старих дріжджах", і тому тренерський штаб небезпідставно розраховує на подальше розкриття потенціалу чисельних літніх новобранців. А його - в достатку.

При цьому не викликає сумніву подальший прогрес ігрового (психологічний - звісно ж, Даріо Срна) лідера команди Алекса Тейшейри. Гравець, який потайки може дякувати долі, яка прибрала з його шляху Генріха Мхітаряна, після від’їзду вірменина розправив крила та взяв на себе ношу головного будівничого креативу біля воріт суперника. Не сьогодні-завтра Алекс зможе претендувати на шлях його уславлених екс-партнерів Фернандіньо та Вілліана.

Величезний шмат нереалізованих можливостей сконцентрували у собі останні новачки "гірників". За півроку жоден з п’яти підписаних латиноамериканців в особах Фернандо, Бернарда, Фреда, Нема чи Феррейри не став у "Шахтарі" по-справжньому своїм. Разом з тим, сумніватися в ігрових здібностях футболістів, більшість з яких претендують на виступи за збірну, конкуренція за місце у якій - найбільша у світі, не доводиться.

Перелічені фактори дозволяють "ШД" не робити вибір на користь "меншого зла" та претендувати на перемогу у всіх трьох турнірах. В той же час безпосереднім конкурентам "гірників" з "чудової четвірки" варто сподіватися на якомога глибше проникнення клубу у грунт Ліги Європи, що може підвищити шанси конкурентів у боротьбі з абсолютним фаворитом.

Завдання на зиму

Стабілізація складу, як це не дивно звучить стосовно найбільш стабільної команди України останніх п’яти років. Для "Шахтаря" важливо не тільки безболісно задіяти згаданих вище "нових" бразильців, а й отримати від того не менший у порівнянні з минулим роком загальнокомандний коефіцієнт корисної дії. Особиста вигода як мінімум двох - очевидна. Бернард і Фернандо все ще мають шанс опинитися у складі збірної Бразилії на незабутньому, бо домашньому, Чемпіонаті світу, тож докладуть усіх зусиль, щоб вразити, в першу чергу, Сколарі.