Українська правда

"Дніпро" (Дніпропетровськ): Коноплянка та Рамос як світоч змін

Сергей Шемшученко — 30 січня 2014, 13:43

Відпустка для "синьо-біло-блакитних" завершилася не раніше одних, не пізніше інших - у середині січня. За час до кінця місяця "ДД" провів чотири контрольні гри. Жодного новачка, як і футболістів, які залишили стан команди, на сьогоднішній день немає. Усі втрати і надбання для дніпропетровців - попереду.

Рік для клубу почався не кращим чином. Були вичерпані усі українські інстанції, які могли задовольнити прохання не застосовувати до "Дніпра" санкцій з приводу скандального невиїзду-невильоту в Одесу. Оскільки своєї правди в Україні "дніпряни" не знайшли, вирішили звернутися в улюблену багатьма українськими командами Лозанну.

На жаль для дніпропетровців, біди клубу на цьому етапі хіба що поміняли своє забарвлення. Результати прийнятого у Спортивний арбітражний суд позову у перспективі можуть стати для "ДД" як мертвому припарка одразу з декількох причин. Оскільки чвертьфінальні матчі Кубку України відбудуться вже 26 березня, а справи (апеляції) "Дніпра", на відміну від інших, пов’язаних з українськими клубами, у розкладі поважної організації станом на сьогодні немає на порядку денному аж до 17 березня, рішення КАС, у випадку, якщо воно для "ДД" буде позитивним, навряд чи змінить для "Дніпра" найголовніше - спортивний результат. У клубі ж підкреслювали, що належним чином оформлену заяву у Швейцарію надіслали ще 10 січня.

Чинники, які можна називати "навколофутбольними", - чи не головне гальмо клубу на шляху до досягнення чогось більшого, ніж осточортіла четверта позиція. Лише у цьому сезоні, крім історії з непопаданням в Одесу, "Дніпро" висів на волосині від "улюблених" 0:3 після раптового зникнення світла на стадіоні. Не так давно клуб отримав технічну поразку за незнання тренерським штабом регламенту першості країни. Ланцюжок доповнюють просто дикі для такого солідного клубу проблеми з УЄФА у питанні з підрядником стадіону "Дніпро-Арена", який зажадав від клубу нібито недоотримані гроші. Все це - кричущий непрофесіоналізм топ-менеджменту, який формує "обличчя" клубу як всередині країни, так і за її межами. Дивно, але діяльність очільника клубного організму "Дніпра" Андрія Стеценка у власника "ДД" Ігоря Коломойського нарікань вже котрий рік не викликає...

Більш помірним клімат є у справах командних. Маючи боєздатний для вирішення найвищих завдань в УПЛ склад, "Дніпро" не поспішає підсилюватись і працює "на перспективу". На оглядинах в команді винятково молоді та завзяті, які, втім, не вразили наставників молодіжного складу команди (мова про 18-річних казаха Сулея та хорвата Джоні) й покинули табір "Дніпра".

Разом з тим, як і будь-яка команда світу, клуб "Дніпро" - не ідеальний у кадровому підборі футболістів. З часу втрати Віталія Денісова безальтернативним на лівій бровці лишається хорват Стринич. Останній і сам не проти залишити Дніпропетровськ і наступну спробу, за словами згаданого Стеценка, здійснить вже після закінчення ЧС у Бразилії (контракт гравця закінчується вже через рік). Підписаний улітку румун Влад поки не вражає ані результативною грою, ані винятково епізодичними появами.

Схожа ситуація з протилежним, правим флангом. Тут не викликають сумніву якості господаря своєї "території" Артема Федецького, який, втім, будьмо відверті, теж не має достойного напарника. Денис Кулаков поки не зміг вийти на колишній, рівень гри, який гравець демонстрував до того, як отримав важку травму.

Кількісно, та не якісно, укомплектовано центр захисту. Тут викликає нарікання гра Мазуха, очікували більшого від Дугласа. Однак тренерський штаб і генеральний директор, за словами згаданого Стеценка, єдині у думці, що станом на сьогодні "Дніпро" - є укомплектованим.

Непорушності намірів орудників "ДД" загрожує перехід, який "накльовувався" не вчора, а значно раніше. Як ніколи близький до переїзду за кордон Євген Коноплянка. Не сьогодні-завтра (а західноєвропейське "вікно", як відомо, закривається по закінченню 31 січня, то ж зацікавлені сторони будуть поспішати) один з найобдарованіших українських гравців сучасності здійснить давню мрію і поповнить склад європейського топ-клубу. За словами не "жовтої" британської преси, представник "Ліверпуля" вже вилетів до Дніпропетровська, щоб узгодити деталі переходу. Іншим претендентом на Коноплянку називають колишнє місце роботи Сергія Реброва лондонський "Тоттенхем". Авторитетне "джерело" - батько Євгена - також підтвердило інформацію про близьку до стовідсоткової вірогідність трансферу півзахисника збірної України.

Врешті, якщо Коноплянка таки від’їде, а в цьому так само зацікавлений і сам дніпропетровський клуб, який зможе отримати за свого футболіста чималі гроші й відкрити себе Західній Європі як "кузню талантів", "Дніпру" таки доведеться виходити на ринок. Внутрішній чи іноземний? На сьогоднішній день комфортна кількість українців у складі дозволяє тренерському штабу не замислюватися над необхідністю підписання неодмінно гравця з українським паспортом. Разом з тим, неважко спрогнозувати, що на зміну Євгену напрошується придбання одного з відкриттів минулої першості УПЛ. Мова про Дмитра Хомченовського, вудки до придбання якого "ДД" нібито "закидав" ще влітку.

Завдання на зиму

Найбільшої втрати і грандіозного потрясіння "Дніпро" може зазнати вже по закінченні сезону. Обпікаючись і зазнаючи болючих наслідків всебічного росту, дніпропетровський клуб довго шукав "свого" тренера. Каденція Хуанде Рамоса у "Дніпрі" спливає по закінченні сезону, домовленостей про новий контракт усе ще нема. У випадку зміни капітана корабля Рамос не залишить по собі витоптану землю, однак цей тренер ще далеко не вичерпав свої можливості на чолі "синьо-біло-блакитних".