Українська правда

"Дніпро" Кучеревського. Частина 2 - сезон 2004/05

Сергей Шемшученко — 17 червня 2013, 12:36

У сезоні-2004/05, який прийшов після несподівано успішного для "Дніпра" сезону-2003/04, від команди Кучеревського очікували ще більш кращого виступу. Саме у той час почали з'являтися розмови про виникнення "третьої сили" в українській першості. "Шахтар" уже на рівних боровся з "Динамо" за чемпіонство, навіть зарекомендувавши себе у Лізі Чемпіонів, тому поява сильного "Дніпра" спричинила масу домислів і суперечок відносно подальшого розвитку нашого чемпіонату. У новому сезоні більша частина вболівальників очікувала від дніпропетровців конкурентної боротьби за чемпіонський титул з Донецьком та Києвом, а у Кубку УЄФА, як мінімум, - поліпшення минулорічного досягнення.

У літнє міжсезоння 2004 року команду залишили Геннадій Мороз, Андрій Співак і молдавський форвард Александру Поповічі. Їм на заміну прийшла ціла низка перспективних гравців, здатних підсилити гру "Дніпра" у відповідальних матчах європейського Кубку. Серед них Александр Амісулашвілі й Олександр Мелащенко з "Динамо", Денис Андрієнко з "Кривбасу", Віталій Лисицький з "Чорноморця", Сергій Мотуз з "Ворскли" та В’ячеслав Шевчук із "Шинніка". Спочатку здавалося, що підсилення досить значне, але, забігаючи вперед можна сказати, що реально покращити гру команди зміг лише Шевчук, який дуже скоро змінив "Дніпро" на "Шахтар".

Починати єврокубкову кампанію бронзовому призеру українського чемпіонату довелося з другого раунду кваліфікації Кубку УЄФА. Протистояла "Дніпру" словацька "Артмедіа". Перша гра проходила у Братиславі на стадіоні "Слован". "Дніпро" легко впорався на виїзді зі словаками, обігравши їх 3:0. Голи забивали Семочко, Назаренко та Михайленко. Загалом, результат протистояння був вирішений, а гра-відповідь у Дніпропетровську стала формальністю. Матч на "Метеорі" не викликав глядацького інтересу й у присутності 6 000 глядачів дніпряни "відкатали" нічию 1:1.

Наступним був перший раунд Кубку УЄФА, котрий передував груповому раунду. Ще у минулому сезоні це змагання розігрувалося за нокаут-системою, але із сезону-2004/05 було прийнято рішення про впровадження у Кубок УЄФА групового турніру. Щоб потрапити у групу "Дніпро" мав подолати бар’єр у вигляді ізраїльського "Маккабі" з Хайфи. Протистояння виявилося непростим, хоча за прогнозами українська команда була сильніша за ізраїльтян.

У першій грі у Тель-Авіві на стадіоні "Блюмфельд" "Дніпро" зазнав поразки 0:1 і мав готуватися до надважкої гри в Україні, щоб остаточно не втратити шанси на продовження боротьби. На відміну від попередньої команди, гра проти "Маккабі" викликала інтерес у дніпропетровських уболівальників. У день гри "Дніпра" проти "Маккабі" "Метеор" зібрав 20 000 вболівальників. Українська команда знайшла в собі сили не лише відігратися, але й в основний час вийти вперед і здобути потрібний результат. Перемогу 2:0 "Дніпру" принесли голи Михайленка у першому таймі та Русола у другому.

Далі "дніпрян" очікувала групова стадія. Сліпий жереб відправив команду Кучеревського до групи "С", де їхніми суперниками стали іспанська "Сарагоса", віденська "Аустрія", бельгійський "Брюгге" та голландський "Утрехт".

У першому турі "Дніпро" відмітився першою вольовою перемогою над "Брюгге" - 3:2. Ще зовсім нещодавно бельгійці залишали за бортом Ліги Чемпіонів сам "Шахтар", а вже зараз один з кращих клубів Бельгії зазнає поразки від самобутньої української команди. Матч проходив на стадіоні "Метеор" у присутності 21 000 вболівальників. Перемогу "Дніпру" приносили Венглинський, Рикун і знову Венглинський.

У другому турі підопічним Кучеревського вдалося закріпити успіх. Наступний іспит їх очікував в Утрехті на стадіоні "Гальгенваард". "Дніпро" достатньо легко подолав голландців з рахунком 2:1. До слова, у складі "Утрехту" на той час виступав відомий зараз де Йонг, а перемогу команді з берегів Дніпра забезпечили Ротань та Семочко.

Передостання гра на груповій стадії мала відбутися у Дніпропетровську проти "Аустрії". Команда, яка колись трощила "Шахтар" з рахунком 5:1 мала вийти на поле "Метеору" проти "Дніпра". Дніпрянам вдалося продовжити переможну серію й обіграти австрійців. Перемогу приніс єдиний гол Назаренка. Мінімальний рахунок на табло 1:0 заздалегідь забезпечив "Дніпру" перше місце у групі "С".

Остання гра проти "Сарагоси" вже нічого не вирішувала для дніпропетровців, але була надважливою для гравців "Сарагоси". У підсумку їм і дісталася перемога з рахунком 2:1 - за "Дніпро" відзначився Єзерський. Поразка від іспанців не позначилася на підсумковому становищі "Дніпра" у турнірній таблиці - "дніпряни" вийшли до єврокубкової весни з першого місця групи. Жереб визначив у суперники команді Кучеревського белградський "Партизан". Серби виглядали цілком прийнятним варіантом, клубом, який "Дніпро" мав би проходити. А якщо порівнювати з минулорічним суперником "дніпрян" на цій стадії - "Марселем", то "Партизан" був значно слабкішим за французів.

У зимове міжсезоння перед протистоянням із сербським чемпіоном "Дніпро" підсилився двома гравцями київського "Динамо" - Русланом Бідненком і Сергієм Корніленком. Залишив команду лише Олександр Поклонський.

Перша гра "Дніпра" відбулася у Белграді на однойменному стадіоні "Партизан". Дніпропетровцям довелося двічі відіграватися, але підсумковий рахунок 2:2 у виїзному матчі був цілком прийнятним. За "Дніпро" забили Назаренко та Русол.

Через тиждень "Партизан" приїхав до Дніпропетровська на гру-відповідь. Домашній стадіон "Дніпра" "Метеор" був заповнений не до кінця, прийшло всього 14 000, напевно, всьому виною була прохолодна лютнева погода. Рахунок 0:0, який цілком влаштовував "Дніпро" та міг вивести його до 1/8 фіналу тримався практично до кінця матчу, але на 87-ій хвилині Радовіч "розмочив" ворота Кернозенка, вибивши тим самим "Дніпро" з Кубку УЄФА. Наступним суперником "Дніпра" мав би ставати московський ЦСКА, але з росіянами грав "Партизан".

Два сезони, які провів "Дніпро" у Кубку УЄФА з 2003-го по 2005-й роки, стали найуспішнішими для команди за останні два десятиріччя. До сезону-2012/13 "Дніпро" не міг навіть наблизитися до успіхів, до яких його приводив Євген Мефодійович Кучеревський.

Чемпіонат України-2004/05 не став для "Дніпра" історичним. Клуб не зміг добитися навіть третьої сходинки, а осів на четвертій, пропустивши вперед "Металург" (Донецьк). Хоча вболівальники очікували від "Дніпра" рівної боротьби з "Динамо" та "Шахтарем". Далі наступив спад "дніпрян" і підйом "Металіста". Довгий час "Дніпро" не може здобути результат кращий четвертого місця, й все ще не перевершив досягнення у європейських кубках описаних сезонів. А через деякий час через нерозуміння причин невдач "Дніпра" пішов з команди й головний коваль її успіхів - Євген Кучеревський...

"Дніпро" Кучеревського. Частина 1 – сезон-2003/04

snfootball.net