Українська правда

Фінал Ліги Чемпіонів: огляд преси

Сергей Шемшученко — 20 травня 2012, 19:07

Хто гратиме у фіналі Ліги Чемпіонів? "Баварія" та "Челсі"? А, буде нудно і нецікаво... Саме такою була реакція більшості вболівальників, які очікували у фіналі найпрестижнішого європейського футбольного турніру на битву іспанських грандів. Проте фінал Ліги Чемпіонів виявився просто фантастичним по розвитку подій: гол на останніх хвилинах матчу, який допоміг перевести гру в екстра-тайм, незабитий пенальті в додатковий час і неймовірна серія одинадцятиметрових!

А як відреагувала на все це європейська преса?

The Telegraph: Чемпіони: "Челсі" штурмує Мюнхен

"Все йшло до цього: Дідьє Дрогба стоїть один перед величезною трибуною з німецькими фанами, які його освистують. Це був його шанс, щоб увійти в історію. У воротах стояв величезний Мануель Нойєр. Дрогба зробив крок вперед і вдарив м'яч низько праворуч від голкіпера. Це може виявитися його останнім ударом у футболці "Челсі", проте Дрогба виграв кубок Європейських чемпіонів!", - саме так розпочинається стаття Данкана Вайта про фінал Ліги Чемпіонів.

Автор, який перебував на фіналі у Мюнхені, пише, що у момент підняття кубку Френком Лемпардом і Джоном Террі, гравці та вболівальники "Баварії" їх просто ненавиділи, проте це можна зрозуміти: їхній фінал, їхній дім, їхня команда, але чужа перемога.

"Челсі" були списані у Неаполі, грали вдесятьох у Барселоні, і були за два кроки від поразки тут, на "Арені Мюнхен ", будучи повністю переграні по стилю з боку "Баварії". Проте німецький клуб витратив безліч моментів, за що й поплатився", - пише видання.

Насамкінець, автор вважає, що Роберто ді Маттео повинен отримати роботу у Челсі у наступному сезоні, адже він кинув виклик Баварії на її стадіоні і переміг.

The Guardian: "Челсі" виграє Лігу Чемпіонів у серії пенальті проти "Баварії"

"Цей момент "Челсі" ніколи не схоче забути: вони віддали все, і, нарешті, коли справа була зроблена, футболісти отримали Кубок, який тепер у їхньому розпорядженні. Гравці у синьому святкують найбільший тріумф клубу, який раніше ніколи не знали", - пише на першій полосі The Guardian.

На думку автора, те, що сталося, - це відплата фортуни для "Челсі" за програний фінал 2008 року у Москві. Своїми героїчними зусиллями клуб заслуговував на це. Разом з тим, The Guardian вважає, що серія пенальті була чимось неймовірним, екстраординарним, адже вона зламала всі стереотипи про німецькі команди, гравців, які впевнено виконують серію одинадцятиметрових.

Закінчує свою статтю Даніель Тейлор подякою Дідьє Дрогба, який міг стати антигероєм, заробивши пенальті, проте, на думку автора, досвід і фортуна стали на сторону івуарійця.

The Independent: "Баварія" заплатила штраф, у той час як "Челсі" виграв Лігу Чемпіонів

Таким красномовним заголовком статті видання нам тонко натякає на кількість невикористаних моментів мюнхенською командою.

"Після неочікуваного голу Томаса Мюллера наприкінці матчу, Дрогба спочатку зберіг шанси для "синіх", зрівнявши рахунок на 88-й хвилині, потім, після того, як Ар'єн Роббен не забив пенальті у додатковий час, Дідьє стримав нерви і переконливо реалізував свій шанс. Разом з тим, він стер з пам'яті "Челсі" московське нещастя 2008 року, завоювавши клубний кубок Європи вперше", - вважає The Independent.

На думку видання, Дідьє Дрогба став справжнім героєм "Челсі", а Роман Абрамович, нарешті, сьогодні завершив свою одіссею в Лізі Чемпіонів. Крім того, автор статті висловив припущення, що перемоги буде достатньо для забезпечення Роберто Ді Маттео повним робочим днем на посаді босса "Челсі". Адже після стількох невдач клубу Ді Маттео здобув трофей для Абрамовича, який до цього витратив £ 2 млрд. на команду. Варто було б хоча поглянути на радість власника "Челсі" після матчу, тому робота практично у кармані італійця, вважає автор статті.

Sport.ru: Ліга Чемпіонів 2011/12. Фартовий титул

Не такими привітними до учасників фінального матчу виявилися наші північні сусіди. "Все, що відбувалося, мало нагадувало фінал Ліги Чемпіонів. Можна скільки завгодно розмірковувати, що занадто велика ціна помилки, що травми і дискваліфікації не дозволили двом клубам вийти в оптимальних складах... Все це так і є, але... футбол - це ж свято, хіба ні? А свято апріорі передбачає якесь видовище? Проте перший тайм нагадував вечірку пенсіонерів, де, випивши по контрольної "стопці", всі розбіглися по кутах і завели стандартні розмови "про життя", - з таким шквалом критики виступили кореспонденти видання щодо ключового матчу сезону у Лізі Чемпіонів.

Проте, поміж іншого, Sport.ru не забуло виділити з усіх присутніх на полі Дідьє Дрогба, який став героєм: "Дідьє Дрогба мав вирішити долю матчу - продовжити серію або тріумфально її завершити. Івуарієць вибрав другий варіант, вигравши для своєї команди перший за всю історію Кубок Чемпіонів!".

"Сьогодні ввечері була сповнена нервів і драми серія пенальті, у якій "Челсі" просто більше пощастило. Їм щастило під час всього турніру... Такий фартовий титул", - дещо неприємним висловлюванням у бік "Челсі" завершується стаття.

Goal.com: Написано зірками

"Після невпевненої гри в перші 120 хвилин основного часу, "Челсі" зумів виграти Лігу Чемпіонів вперше в історії клубу після перемоги над "Баварією" 4:3 по пенальті" - пише в своїй колонці один з авторів Goal.com Лівіо Кафероглу.

Як і більшість його колег по журналістському цеху, Лівіо нагадав нам, що переможний удар Дідьє Дрогба у серії пенальті реалізував дев'ятирічну мрію Романа Абрамовича, який бажав оволодіти чемпіонським титулом в елітному клубному турнірі Європи.

Напружений фінал у Німеччині став фактично повтором матчу "Челсі" у Барселоні, де більшу частину "сині" захищалися, а пропустивши, відразу ж відігралися, вважає видання.

"Для "Баварії", яка зайняла другі місця як у Лізі Чемпіонів, так і в чемпіонаті Німеччини, можна вважати сезон провальним. Водночас для "Челсі", з тимчасовим тренером Роберто Ді Маттео, виграні два трофеї в сезоні стали справжнім успіхом, який клуб вже декілька років не досягав. Крім того, "Челсі" забезпечив собі участь у найпрестижнішому клубному турнірі Європи і на наступний рік, що не може їх не радувати", - закінчує свою статтю кореспондент Goal.com Лівіо Кафероглу.

BBC: "Челсі" вирвав перемогу у фіналі Ліги Чемпіонів

"Дивовижний сезон "Челсі", який, здавалося б, рухався до неминучого провалу, але в підсумку виявився одним з найуспішніших за останні роки, привів "синіх" на арену "Альянц" у Мюнхені. Тут їм належало поборотися за найпрестижніший трофей у клубному футболі з місцевою "Баварією"", - робить похвальний для лондонців вступ у своїй статті Філ МакНатлі з BBC.

Автор нагадав, що для "Баварії" цей фінал міг стати особливим не тільки тому, що проходив на їхньому рідному стадіоні, на очах у десятків тисяч німецьких уболівальників, але й тому, що перемога подарувала б їм ювілейний, п'ятий кубок, а це значить - трофей назавжди залишився б у Мюнхені. Проте, не судилося.

Далі у статті автор детально описує хід матчу, який для Вас, шановні читачі, описувати вкотре буде зайвим. Але при цьому Філ наводить цікаве спостереження: "В цілому складалося відчуття, що гостям було цілком комфортно виступати другим номером: вони вбирали атаки "Баварії" і при цьому встигали раз за разом влаштовувати контратаки. В той же час, заробивши єдиний кутовий у матчі, лондонці показали, чому англійців вважають майстрами верхової гри".

"Віце-капітан "Баварії" Бастіан Швайнштайгер промахується, а наступним б'є Дрогба, який розводить воротаря і м'яч по різних кутах - і... все! Перемога "Челсі"! Абрамович, Ді Маттео і їх команда відвозять з Німеччини кубок Ліги чемпіонів", - закінчує свою цікаву статтю МакНатлі.

На цьому наш огляд преси закінчений, до нових зустрічей на champion.com.ua!