Українська правда

Воронін: Конфлікту з Блохіним у мене не було, а найкращі моменти кар'єри були саме в його збірній

Сергей Шемшученко — 20 травня 2011, 09:42

Андрій Воронін все ще може приносити користь і клубу, і збірній, а те, що він начебто "віковий" гравець футболіста зовсім не бентежить - головне, щоб тренели вірили в нього.

Про це сам форвард збірної України заявив "Спорт-Экспрессу в Украине".

- Останнім часом ви стали одним з лідерів московського "Динамо". Що не дозволяло проявити себе раніше?

- Якщо брати минулий сезон, то відсотків 70-80 матчів я грав не на тому місці, де хотілося б. Міодраг Божовіч розумів, що я можу більше користі принести в середині поля, але ситуація не змінювалася.

Новий тренер використовує мене там, де з'явилося більше простору, володіння м'ячем, можливості атакувати. Сергій Сілкін вірить в мене, ми часто спілкуємося на різні теми.

- Правда, що ви з Кевіном Кураньї відмовляли керівництво "Динамо" від призначення тренером Фелікса Магата?

- (Посміхається). Перший раз про це чую. З Магатом я взагалі ніколи не перетинався, так що це звичайна "качка".

- В останніх іграх ви виводите "Динамо" з капітанською пов'язкою. Це вам лестить?

- Звичайно, приємно, адже раніше я ніде не був капітаном. Природно, відповідальність відчувається - я розумію, що десь потрібно підказати партнерам, десь на своєму прикладі продемонструвати, як треба зіграти. Намагаюся повністю віддаватися на полі, до того ж тренер попросив у відсутність дискваліфікованого Семшова вести команду за собою.

- У "Динамо" ви відносно недавно. Як одноклубники поставилися до вашого призначенням?

- Не відчуваю якихось проблем у цьому плані, мені ніхто не заздрить. Звичайно, є в клубі хлопці, які довше мене тут грають, але це була ініціатива тренера, а вона не обговорюється.

- Зі своїм кумом Анатолієм Тимощуком, який свого часу також був капітаном клубу російської прем'єр-ліги, обговорювали нюанси цієї посади?

- (Посміхається). Чесно кажучи, на цю тему ми не спілкувалися зовсім.

- Не він випадково повідомив вам про виклик у збірну України?

- Ні, кілька днів тому прийшов лист із федерації.

- Виклик до національної команди став сюрпризом?

- Ще б пак!

- Чи встигли поспілкуватися з головним тренером?

- Поки що ні. Але ще обов'язково встигнемо поговорити.

- Як сприйняли звістку про призначення Олега Блохіна наставником збірної?

- Найкращі моменти моєї футбольної кар'єри пов'язані з чемпіонатом світу в Німеччині, на який команду вивів саме він. На мій погляд, саме після того як він пішов, гра команди не заладилася. Втім, у Блохіна не так багато часу до Euro-2012, щоб реалізувати все задумане.

- Ваші розбіжності з тренером залишилися позаду?

- Як таких конфліктів у нас і не було, ми не сварилися. Одного разу я дозволив собі зайві емоції на полі - і був не правий. Блохін завжди прямо говорив мені, чого він від мене хоче. Тренери далеко не всі надходять таким чином, кажучи одне, а роблячи зовсім інше.

- Воронін-футболіст і Блохін-тренер - досить сильні особистості. Як вдається знаходити спільну мову?

- У кожної людини може бути своя думка, але гравець до тренера повинен прислухатися. А якщо футболістові щось не подобається - це його особиста думка.

- Ви встигли попрацювати з багатьма наставниками європейських клубів. Блохін у порівнянні з ними - не цукор?

- Звичайно, Олег Володимирович специфічна людина, у нього є характер, своя точка зору. Ми називаємо його Джойстиком, маючи на увазі, що сам по собі він жорстка людина, любить дисципліну і хоче, щоб команда чітко виконувала завдання, не дозволяючи собі розхлябаності. Якось він сказав: "Якщо не розумієте моїх установок - можете взагалі не приїжджати". Тим не менш, до чемпіонату світу він зумів підготувати боєздатний колектив.

- Згодні з тим, що тривала відсутність повноправного головного тренера не пішло на користь збірної?

- Абсолютно. Знаючи, що країна приймає чемпіонат Європи, з наставником головної команди можна було визначитися і раніше.

- У тренерський штаб Блохіна увійшов Юрій Калитвинцев, який, склалося враження, ігнорував вас весь цей час. Вийде знайти спільну мову?

- Не знаю, що і як буде, але з Калитвинцевим у мене не виникало ніяких проблем. Звичайно, я читав його висловлювання про мене під час перебування тренером збірної, але знову ж - кожен має право на свою точку зору.

- Виклик до національної збірної - це як і раніше дуже важливо для такого досвідченого футболіста як Андрій Воронін?

- Я ніколи не відмовлявся від виступів за головну команду країни. Завжди з величезним бажанням грав за збірну і прагнув повністю віддаватися їй на полі.

Дуже приємно відчувати, що ти потрібен команді, на тебе розраховує головний тренер. Це додає сил і бажання. Не дуже-то приємно, коли приїжджаєш в розташування збірної, а тебе не ставлять на гру.

- За чим або по кому в збірній скучили найбільше?

- Напевно, по всім хлопцям - багатьох збірок не бачив дуже давно.

- Влітку вам виповнюється 32. Є ще сили конкурувати з молоддю, яка дихає в спину?

- На даний момент відчуваю себе прекрасно і закінчувати з футболом не збираюся. (Посміхається). До чемпіонату Європи залишився ще рік, так що планую зіграти на цьому турнірі.

- Крім вас Блохін викликав до збірної досвідчених Назаренко, Русола, Шевчука ...

- Повністю згоден з таким рішенням тренера. Не дарма кажуть, що на одній молоді далеко не заїдеш.

- Кого, на ваш погляд, ще не вистачає в збірній з представників "старої гвардії"?

- Сергія Реброва, Влада Ващука, Андрія Гусіна. (Посміхається). На жаль, зараз багато хто з футболістів, що грали на чемпіонаті світу, або завершили кар'єру або сидять на лавці запасних.

- На початку червня збірної Україні належить зіграти з Узбекистаном і Францією. Що знаєте про ці команди?

- Про Узбекистан взагалі нічого - чесно кажучи, ніколи не бачив матчів з його участю. Ну а про Францію говорити немає сенсу - не дивлячись на те, що команда невдало зіграла в ПАР, виконавці у неї хороші. Проти таких суперників завжди цікаво грати, у них можна багато чому навчитися. Адже саме такі збірні гратимуть в Україну влітку майбутнього року.

- Не боїтеся, що Франція візьме приклад з Нідерландів, Бразилії та Італії, які на матчі з нашою збірною привезли резервні склади?

- Можливо, деяким ключовим гравцям дадуть відпочити після тривалих європейських чемпіонатів. Але можу сказати, що навіть найближчий резерв французів може зіграти пристойно. У футбольних топ-країнах дуже сильна молодь, і, можливо вони покажуть себе навіть краще гравців основи.

- Особисто знайомі з кимось з гравців збірної Франції?

- Ні, але багато разів перетиналися на полі з лідером цієї команди Франком Рібері.

- Футболки обмінювалися?

- Хотілося б помінятися після матчу 6 червня - його футболки поки що немає в моїй великій колекції.

- Після матчів збірної у вас напевно буде відпустка. Спланували де його проведете?

- Відпочинемо з друзями на Ібіці, - цитує Вороніна sport-express.ua.