Українська правда

Палкін: Аутсайдер чемпіонату Іспанії заробляє більше, ніж вся наша прем'єр-ліга

Сергей Шемшученко — 14 вересня 2010, 17:18

Пілотний випуск програми "Футбольний код" на "Першому" був присвячений телевізійному пулу клубів прем'єр-ліги.

Своє бачення проблеми висловив генеральний директор "Шахтаря" Сергій Палкін, пише офіційний сайт клубу.

"Де-юре ті клуби, які сьогодні створили так званий "анти-пул", мають рацію. З юридичної точки зору до них не підібратися. Там все чисто, красиво. Але де-факто, навіщо взагалі створювалася Прем'єр-ліга? Головною ідеєю її створення було - зробити такий бізнес-проект, завдяки якому можна, зібравши всі телевізійні права в один кошик, вигідно їх продати і таким чином добре всім заробити. Тобто, вибудувати стратегію розвитку таким чином, щоб у майбутньому всі клуби отримували гроші. Не тільки гранди, але і ті команди, які знаходяться у нижній частині турнірної таблиці. Але сьогодні, виходить, що ті клуби, які вийшли в "анти-пул", заважають це зробити. Більш того, як ви правильно сказали, ми могли би заробити не менше, ніж заробляє "Динамо" (Київ). Але ми не пішли цим шляхом і за минулий сезон заробили 162 тисячі доларів за телевізійні права. А якщо б ми сьогодні гналися за довгим червонцем, то могли б отримати до мільйона доларів", - сказав Палкін.

"Що нам заважає об'єднатися в єдиний пул? Мені здається, що тут більше політичного контексту, ніж економічного. Якщо ми говоримо про економіку, то той же канал "1+1" або "2+2", що транслює зараз футбол, не вийшов на клуби з пропозицією: "Хлопці, давайте зробимо відкритий тендер, ми забираємо всі права, платимо кожному клубу по мільйону". І всі були би раді, і права перейшли би від ТК "Футбол" до "1+1" або "2+2", - вважає Палкін.

"Якщо ми прагнемо до Європи, то повинні чинити так, як робить більшість європейських країн. Іспанці не можуть створити пул тільки тому, що "Барселона" і "Реал" (Мадрид) проти цього. Але я вас запевняю, аутсайдер іспанської Примери заробляє в три рази більше, ніж вся наша прем'єр-ліга", - додав він.