Українська правда

Годулян: Іноді суддя повинен поступати за духом, а не за правилами

Сергей Шемшученко — 27 жовтня 2009, 14:08

Інколи рефері футбольного матчу має приймати рішення відповідно до духу гри, а не за правилами футболу.

Про це заявив суддя матчу "Дніпро"-"Динамо" Віталій Годулян в інтерв'ю виданню "Одесса-Спорт".

"Зазвичай я призначаю одинадцятиметрові, якщо присутній фол. Хоча, знаєте, є дух гри, а є - правила. І іноді суддя повинен поступати за духом, а не за правилами. Але це не завжди виходить, адже ти знаходишся 90 хвилин в постійному русі і всі рішення правильно прийняти просто неможливо. Це потім можна вдома переглянути та проаналізувати гру, а на полі у тебе є частки секунди на прийняття рішення", - сказав він.

За словами Годуляна, матч "Дніпро" - "Динамо" був важким для арбітражу. "Такі ігри взагалі легкими не бувають, адже атмосфера напружена буває ще до початку матчу. Моє призначення конкретно на цей поєдинок викликало невдоволення у певних колах, так що будь-яке моє рішення сприймалося "в багнети", - додав арбітр, який призначив більш ніж сумнівний пенальті наприкінці матчу.

"Червона картка Пашаєва на 22-й хвилині була сприйнята, як допомога київському "Динамо", хоча вилучення в тому епізоді сумнівів не викликало.

Що стосується одинадцятиметрового: була передача в штрафний майданчик, де першим на м'ячі був Кравець, а Русол, не граючи в м'яч, просто ставив ногу між ногами гравця "Динамо" і підштовхнув його. Я відразу зафіксував фол, навіть не думаючи про те, якою буде реакція стадіону і керівників "Дніпра". Простіше було б не давати цей пенальті, але я бачив цей фол і зреагував по факту. Після гри, природно, були присутні емоції, але не було нічого такого, що сколихнуло деякі засоби масової інформації. Можливо, вони просто видали бажане за дійсне", - вважає скандальний рефері.