Українська правда

Данілов про роботу у Савлохова і конфлікт з Коломойським

Сергей Шемшученко — 3 вересня 2009, 09:27
Для багатьох може стати новиною той факт, що нинішній президент української Прем'єр-Ліги Віталій Данілов, в не таких далеких 90-х був "під крилом" нині вже покійного тренера з вільної боротьби та кримінального авторитета Бориса Савлохова і до того ж займався боротьбою.

Про свій шлях у бізнесі, відносини із Бродським, Ахметовим, Коломойським та Суркісом Данілов розповів в інтерв'ю журналу "Власть денег". Ми ж приводимо найцікавіші витримки із розмови з Даніловим.

Вам не здається дивним, що депутат БЮТ очолив футбольну Прем'єр-лігу завдяки допомозі одного з лідерів Партії регіонів, і тепер вони разом протистоять фронтмену групи "Приват", якому приписують фінансування БЮТ? Щось тут не сходиться, чи не так?

- Тиску з боку партій на Прем'єр-лігу сьогодні немає. Тому якщо Рінат Ахметов проголосував за мене, у цьому не варто вбачати політику. Я дійсно представляю БЮТ, Ахметов - Партію регіонів, Слободян (президент ФК "Оболонь") - "Нашу Україну". Виходить, що в Прем'єр-лізі в нас уже створена широка коаліція. Так що якщо вже і проводити політичні паралелі, парламент повинний брати з нас приклад.

Проте Ігор Коломойський у цю коаліцію не ввійшов. З огляду на те, що на його стороні брати Суркіси і Федерація футболу, складно сказати, хто коаліція, а хто - опозиція.

- Коломойський спровокував цей конфлікт штучно і тепер намагається політизувати ситуацію. Він є віце-президентом Федерації футболу, одночасно володіє трьома клубами Прем'єр-ліги і вважає, що в зв'язку з цим може диктувати правила всім іншим президентам клубів. Найближчим часом його чекає розчарування: ми введемо прозорі бюджети клубів.

Тобто ви продовжите боротьбу з Коломойським і Суркісом за контроль над кріслом президента Прем'єр-ліги?

- Я не хочу бути головною дійовою особою в цій суперечці . Хоча спочатку Коломойський і Суркіси робили ставку саме на мене, щоб не пройшла кандидатура когось з донецьких. А Ахметов голосував проти мене, тому що я володів клубом Прем'єр-ліги. Тепер мого клуба "Харків" немає в Прем'єр-лізі, я зміг знайти компроміс з донецькими, але це відразу відвернуло від мене Коломойського і Суркіса. Їм складно повірити, що я незалежний.

У Верховній Раді досить багато народних депутатів, близьких до групи "Приват". Ви намагалися використовувати парламентські канали, щоб знайти компроміс з Коломойським?

- Я цього не робив, тому що ініціатором конфлікту був не я. Змішувати в цю ситуацію політику я б не хотів. З боку Коломойського, до речі, на мене партійного тиску не може бути. Думаю, самі розберемося на черговій зустрічі президентів клубів.

Яка атмосфера панує на таких зустрічах? Адже мова йде про найбагатших людей країни, між якими йдуть перманентні корпоративні війни.

- Як правило, це зустріч старих друзів. Усі один одного знають, при зустрічі обіймаються, цілуються, жартують. Є і дебати, але більше конструктиву. Якщо ж говорити про вплив бізнесу, то це стосується не корпоративних воєн, а навпаки, спільних бізнесів-проектів. Наприклад, загальновідомо, що Коломойський із власниками київського "Динамо" і харківського "Металіста" має загальні корпоративні інтереси. Природно, вони один проти одного не виступають. Я проти таких союзів.

Так ми дійдемо до того, що в Прем'єр-лізі одна людина буде володіти шістьма клубами і використовувати це на свою користь. Цього не можна допустити. В Ахметова, напевно, теж досить грошей, щоб прикупити ще три-чотири клуби. Але в що тоді перетвориться Прем'єр-ліга?!

Про "темні" 90-ті та роботу із Савлоховим

Ваш раптовий переїзд у 1993 році з Києва до Харкова - одна із найбільш загадкових сторінок вашої біографії, навколо якої чимало чуток. Що насправді відбулося?

- У кожного в шафі є скелет Я не можу пишатися тим часом у своєму житті. Але наступив момент, коли я задумався про наслідки своїх вчинків і вирішив змінити життя, повністю змінити обстановку. Саме тому я прийняв рішення переїхати в Харків.

Залишатися в Києві було небезпечно?

- Проблему безпеки навряд чи можна вирішити зміною міста. Якщо десь натворив, вороги однаково знайдуть. У моєму випадку потрібно було просто перевантажити себе, як комп'ютер. Молоді роки в усіх повні спокус - і не завжди приймаєш правильні рішення. Щоб не псувати своє життя і життя близьких, я вирішив піти шляхом, що сьогодні привів мене туди, де я є.

Правда, що до від'їзду в Харків ви були, скажемо так, близькі з Борисом Савлоховим, якого називали лідером злочинного угруповання?

- Це нерозумно заперечувати. Я в минулому борець, і всіх спортсменів у той час намагалися прив'язати до тих або інших угруповань. Савлохов був тренером з вільної боротьби. Його дійсно називали лідером злочинного угруповання і не раз притягали до карної відповідальності. Але навряд чи про це варто говорити, з огляду на, що його вже немає в живих. Але його брат - сьогодні головний тренер збірної України з боротьби і приносить славу нашій країні. Якби тоді були якісь гучні справи, пов'язані зі мною, про це б уже давно усі говорили. А якщо людина в молодості була на роздоріжжі, а потім зробила правильний вибір, - це, на мій погляд, нормально.

У Харків ви переїхали з групою таких же спортсменів і стали силовим крилом для деяких місцевих бізнесменів?

- Я переїхав у Харків з тими людьми, з якими ріс і тренувався. Сказати, що я був силовим крилом чийогось бізнесу, неправильно. Харків - дуже міліцейське місто. Якби ми зайнялися чимось незаконним, нас би довго на волі не тримали. Просто я став партнером Михайла Бродського, що тоді дуже агресивно входив у ринок. Звичайно, в образу ми себе не давали. Але спочатку основним бізнесом став обмін валют. У той час всі обмінні кіоски були пов'язані з чорним ринком, і коли ми відстояли своє право працювати, проти нас запустили компрометуючі чутки.

Як у вашому житті з'явився футбол?

- На той час мій бізнес-партнер Ернест Галієв запропонував мені стати акціонером харківського "Металіста". Так я ввійшов у цей проект. Я став віце-президентом клуба, ми вивели його у Вищу лігу і через півроку після цього розійшлися.

Потім ви створили власний

ФК "Харків", що сьогодні вилетів із Прем'єр-ліги. Які перспективи в цього клуба?

- Ми постараємося, щоб 80% футболістів клуба представляли харківський регіон. Харків у плані футбольних талантів дуже перспективний. Коли будемо готові, упевнений, що повернемося в Прем'єр-лігу. Але для цього потрібно два-три роки.