Українська правда

Валерій Газзаєв: Травма Кравця - помилка лікарів клубу

Сергей Шемшученко — 9 липня 2009, 14:17

Про збір

Передсезонна підготовка пройшла достатньо плідно. Той ліміт часу, який нам відпущений календарем, ми використали з максимальною користю. Провели тиждень посилених занять та три контрольні зустрічі. Загалом, я задоволений.

Про навантаження

В такому режимі я завжди будував передсезонну підготовку, мікроцикл, макроцикл. Настільки, наскільки це було можливо. Адже у цьому випадку ми мали дуже мало часу, щоб підготуватися. На цьому зборі я міг пересвідчитися у можливостях кожного гравця не за словами, а на власні очі. У мене вже є повна інформація про можливості кожного футболіста. У важких заняттях також проявляється і характер, і виховання, і вміння гравця терпіти, його майстерність, його бажання грати.

Цілком відверто можу сказати, що до жодного гравця протягом двох тижнів напружених занять у мене питань не виникало. По грі, по тактиці - абсолютно нова концепція гри, нове ставлення, нові вимоги щодо позицій та дій. Про це були ділові розмови на теоретичних заняттях і під час тренувань.

Про травми

На жаль, під час підготовки отримав травму новий захисник Алмейда у контрольному матчі з "Локомотівом". Також у тренувальних заняттях ушкодив передній м'яз стегна Богуш. Такі у нас втрати додалися до тих, що були раніше.

Кравець мав незаліковану травму, яка проявилася. Його довелося прооперувати, за добрим збігом обставин реабілітація Кравця завершиться до кінця серпня - початку вересня.

Щодо інших травмованих гравців. Діакате, Михалик, Несмачний, Сабліч - травмовані, останні двоє проходять реабілітацію і ще не приєдналися до загальної групи. Загалом у нас вісім травмованих гравців. Усі травми достатньо серйозні і за часом і за реабілітацією.

Мандзюку дали можливість відпочити, нічого серйозного у нього немає. За три дні він приступить до занять у загальній групі. Решта гравців, які залишилися живими - усі працюють. Будемо сподіватися, що травмовані відновляться приєднаються до команди чимраніше.

Кожен клуб має такі труднощі, але я сподіваюся, що теперішні гравці з честю покажуть хорошу гру і результат.

Рідко коли так буває, щоб чотири центральних захисника і всі травмовані. Такого у футболі я не зустрічав. Будемо чекати поки вони відновляться.

Про Кравця

Треба прямо сказати, що травма Кравця - це недопрацювання конкретних служб. На біле треба казати "біле". Те, що сталося із Кравцем, - повністю недопрацювання медичного персоналу. Такі травми кустарним чином не лікуються. Є реабілітаційні центри в Європі, а такий клуб як "Динамо" має з будь-якою серйозною травмою використовувати можливості таких центрів. Є професори, які проводять не тільки складні операції, але й реабілітації.

У кравця був рецидив торішньої травми, де просто зарубцювалася рана, але біль залишився, хоча він дозволяв йому бігати, тренуватися.

Перед початком збору ми провели поглиблене дослідження ноги Кравця на УЗД та МРТ.

Про воротарів

І Богуш, і Шовковський, і Рибка - достатньо кваліфіковані воротарі, особливо перші двоє, які проявили себе. Щодо Рибки - молодий, дуже талановитий воротар, з яким треба працювати.

Про нападників

У нас є Мілевський, Гільєрме, Кравець - це ті гравці, передусім, повинні мати ігрову практику. У продажу Бангура нічого страшного немає. Є молодий Зозуля, який проявив себе дуже добре на цьому зборі в іграх і тренувальному процесі.

Про Єрьоменка та Ярмоленка

У трьох товариських іграх я намагався використати гравців по максимуму на різних позиціях, побачити їх у різних поєднаннях. Справді, Ярмоленко залишив дуже приємне враження, а Єрьоменко достатньо універсальний гравець. Ми маємо прагнути, щоб універсалізація футболістів була на першому плані - атаки чи оборони.

Ідеальна позиція Єрьоменка - це опорного півзахисника, де він виглядає дуже добре. Але є проблемні позиції у конкретних матчах. Він дуже добре себе проявив на позиції правого півзахисника. Виконує великий обсяг роботи, захисні дії, підіграш м'яча. Я ним цілком задоволений, так само як і Ярмоленком, котрий грав і лівого півзахисника, і лівого атакувального захисника.

Про новачків

Ми працюємо над цим і до початку сезону ми обов'язково придбаємо гравця атакувального плану. Ярмоленко - гравець різноплановий, тому усіх хорошим гравцям я знайду місце на полі.

Щодо захисника - хочемо взяти когось в оренду на півроку. Ми думаємо над конкретною позицією та конкретним гравцем. Це буде неукраїнський гравець з-за кордону. Цьому гравцю може доведеться грати у Лізі Чемпіонів, в усякому разі складати конкуренцію.

Про Алієва

Алієва ми намагаємося використовувати на тій позиції, де він принесе користь команді. Я думаю, що він буде грати як четвертий нападник у будь-якій зоні. У кожного гравця на полі є конкретні позиції, які він чітко і суворо виконувати.

Про Кравченка

Він дуже добре працює, дуже сподобався у матчі з "Локомотівом". Я не можу використовувати 18-20 гравців у складі. Грають ті, хто краще готовий і хто стабільно грає. Стабільність - це показник рівня гравця та команди. Нікому місце у стартовому складі не заброньоване, кожен має виправдовувати.

Про думку Сьоміна

Моя думка щодо гравців відрізняється від думки Сьоміна. У мене кардинально все змінилося щодо можливостей гравців, щодо їх прагненням, перспективи.

Про Суперкубок

Я кожен рік у Росії починав сезон із Суперкубку. Жодної спеціальної підготовки у нас немає, ми готуємося у звичайному режимі. Після збору гравці отримали день відпочинку, а ввечері 9 липня буде тренування, проведемо відновлювальне та теоретичне заняття. 10 липня буде передматчеве заняття, потім вилітаємо у Суми на матч.

Про капітана

Передусім треба повідомити гравцям, хто буде капітаном. На вечірньому зібранні, коли буде теоретичне зайняття, я і оголошу капітана. У товариських матчах у першій грі капітаном був Богуш, потім Шовковський, потім Алієв, зараз догравав Мілевський. Принципового значення це не мало.

Про графік ігор

Зараз буде тижневий цикл підготовки і до кожної гри у нас буде можливість не тільки добре відновитися, але й добре підготуватися. Сподіваюся, що Алмейда, Богуш, Кравець та Діакате відновляться до першого матчі Ліги Чемпіонів. До першої гри ЛЧ ми маємо бути у більш-менш оптимальному складі.

Графік через два на третій, через три на третій - дуже хороший графік. Останні років п'ять у ЦСКА ми так і грали, жодних складнощів із відновленням та віддачею гравців я не бачив. Треба правильно будувати тренувальний та, найголовніше, відновлювальний процеси між такими мікроциклами.

Про великі завдання

Про вирішення великих завдань ще потрібні реактивні гравці. Тому ми будемо працювати над цим. Клас гравців високий, але треба ще вище.

Про Шевченка

Я Андрія Шевченка вважаю найвеличнішим гравцем на пострадянському просторі. Рівень гри Шевченка завжди знадобиться, але на тому рівні, на якому вимагає тренер. Я не сумніваюся у його професіоналізмі, якщо він буде грати, буде приносити користь. Але зараз про це немає сенсу говорити, ми зараз говоримо про віртуальні а не реальні речі.