Українська правда

Маркевич вважає, що штрафи не допомагають дисципліні

Сергей Шемшученко — 26 вересня 2008, 16:58

Мирон Маркевич в інтерв'ю виданню "Вечерний Харьков" розповів про свої методи роботи із футболістами та президента клубу:

"Президент клубу Олександр Ярославський справжнісінький фанат футболу. Він ним просто живе. Ніколи за весь час мого тут перебування ні він, ні хто-небудь інший жодного разу не дозволили собі втручатися у мою ділянку роботи. В той же час, я повністю відчуваю розуміння і підтримку з боку Олександра Владиленовича у будь-якому питанні.

Взагалі, я прагну не показувати, що я головна фігура, яка стоїть вище за всіх. Проте руку на пульсі, звичайно ж, тримаю. Наприклад, якщо хто-небудь собі щось дозволяє,- присікаю миттєво. Адже запорука успіху команди, не лише дії на полі, але і в не меншому ступені за його межами. Не думаю, що головний тренер завжди і скрізь повинен афішувати свою авторитарність. Мені це здається зайвим. Всі дорослі, і кожен повинен сам розуміти, хто є хто.

Штрафи, якщо їх порівняти із зарплатою футболістів, швидше символічні. Тут дієвіші інші заходи, наприклад, непотрапляння в основний склад. Взагалі, якихось величезних штрафів у нас не було, та і я не прихильник подібних заходів, оскільки вважаю, якщо людина несерьезна і безвідповідальна, то жодна сума штрафу його не виправить. Навпаки, цим його можна лише ще більше озлобити.

Штрафую, як правило, за запізнення на тренування, зайву вагу, невиправдане отримання жовтих і червоних карток. Ось, власне, і весь наш штрафний прейскурант. А якоїсь серйозної дисциплінарної провини у нас, слава богу, поки не було. Сподіваюся, що і не буде", - каже головний тренер "Металіста".