Українська правда

Сергій Кравченко: Доки в Донецьку Луческу, доти на моїй позиції гратимуть бразильці

Сергей Шемшученко — 27 червня 2008, 16:28

Двадцятип'ятилітній півзахисник полтавської "Ворскли" Сергій Кравченко може перейти до київського "Динамо". Місяць тому футболіст дебютував у національній команді України, зігравши проти Нідерландів та Швеції. Нині Кравченко перебуває на зборах "Ворскли" у Ялті, куди минулої середи йому зателефонував кореспондент "ГПУ".

- Як вам Євро-2008?

- Нічого, подобається. Уболіваю за збірну Іспанії і хочу, щоб вона стала чемпіоном. Улюблений гравець - Сеск Фабреґас, подобається стиль гри "Реала" та "Барселони". Фабреґас - абсолютно універсальний футболіст. Він швидко бігає і швидко думає.

- Що скажете про виступ збірної Хорватії на Євро-2008?

- Головні невдахи турніру - уявляю, як було пропустити від турків на 120-й хвилині. Для України це не дуже добре: краще б хорвати затрималися подовше на Євро або навіть виграли його. Тоді могли б розслабитися на старті відбірного турніру Кубка світу. А тепер гратимуть з подвійною віддачею - я взагалі не здивуюсь, якщо Хорватія виграє Кубок світу-2010. Партнер по "Ворсклі" хорват Деніс Главіна розповідає, як країна гуртується навколо національної команди, як "збірники" обожнюють головного тренера Славена Білича.

Кравченко проти Юссуфа. Фото ФК "Ворскла"

- Яка ймовірність того, що ви влітку перейдете до київського "Динамо"?

- Це краще знають керівники "Ворскли" та "Динамо". Мій контракт із полтавцями закінчується взимку. Я хочу піти з команди і не приховую цього. Мені зателефонував президент "Динамо" Ігор Суркіс і запитав, чи хочу я грати в його команді. Відповів ствердно. Навіщо відмовлятися? У Києві конкуренція. Можу там не заграти. Але якщо навіть не спробую, потім себе картатиму.

- Наскільки ігровий стиль "Динамо" близький до ваших особистих характеристик?

- Нинішній - близький. "Динамо" Сьоміна грає в короткий пас, це мені до вподоби. А за часів Лобановського було б важче: тоді ставка робилася на "фізику", пресинг, забігання.

- Ви - уродженець Донецька. Наскільки етичним буде перехід до київського "Динамо"?

- А мене що, "Шахтар" кличе? Якби була пропозиція від гірників, прийняв би її, бо завжди краще працювати у рідному місті. Але доки в Донецьку Луческу, доти на моїй позиції гратимуть бразильці.

- Можете порівняти тренера "Ворскла" Миколу Павлова і наставника національної команди Олексія Михайличенка?

- Обидва - професіонали. Інших на такі посади не запрошують. Взагалі у збірній мені комфортно - багатьох людей знаю.

- Це тому, що Михайличенко омолоджує склад. Правильно робить?

- Так. Раніше національна команда комплектувалася з гравців "Динамо" і "Шахтаря", навіть якщо вони за клуби не грали. Нині у збірній всі найсильніші. Усе логічно.

- 24 травня Сергій Кравченко мав одружитися. Але оскільки був викликаний до збірної, переніс весілля на 10 днів.

- Тетяна нормально це сприйняла. Жодних проблем не було з переносом. Хіба що гості з Москви не могли приїхати. Зате Григорій Ярмаш, партнер по "Ворсклі", був. Одружувалися в середу, бо РАЦС уже переповнений заявами. Зняли той же ресторан, найняли того ж тамаду. Медовий місяць відклали на зиму, а влітку разом з дружиною трохи побув у Ялті.

Президент "Динамо" Ігор Суркіс розповів, що "Ворскла" хоче за Кравченка $3 млн.

- Готовий заплатити 1 мільйон, - каже керманич київського клубу. - Я не винен у тому, що полтавці не продовжили угоди з Сергієм. Узимку він стане вільним агентом і зможе прийти до нас безкоштовно.

Досьє. Сергій Кравченко:

1983, 24 квітня - Сергій Кравченко народився у Слов'янську Донецької області

2002 - потрапив до "Шахтаря-3"

2005 - виступав за азербайджанський "Агдам"

2006, березень - перейшов до полтавської "Ворскли"

2008 - дебютував у збірній України, одружився

Роман Шахрай, Газета по-українські