Українська правда

Збірна України з боксу готувалася до змагань в одному місці з росіянами

Андрій Твердохліб — 8 березня, 21:20
Збірна України з боксу готувалася до змагань в одному місці з росіянами

Оновлено

Любительська збірна України з боксу з 29 лютого по 12 березня бере участь у кваліфікаційному турнірі до Олімпійських ігор-2024, що відбудуться в Парижі.

Проте Чемпіон звернув увагу на підготовку українських боксерів до турніру в місті Будва (Чорногорія).

24 лютого на сторінці Федерації боксу України в інстаграмі з'явився пост із повідомленням про участь збірної України в тренувальному таборі...

І, як виявилось, у той самий час, у тому ж місті та навіть тому ж залі (у ФБУ спростували це) тренувалися представники Росії, що беруть участь у міжнародному турнірі "Перлина Адріатики".

Чому керівники федерації обрали саме Будву, в якій традиційно проходять збори російські боксери різних вікових категорії - питання.

Мало того, варто звернути увагу на напис на настилі рингу - "Gazprom".

Державна російська компанія, яка є одним із найбільших платників податків у бюджет Російської Федерації, ймовірно, причетна до організації підготовки, або в матеріальному забезпеченні залу для спарингів.

З відкритих джерел також відомо, що російські боксери різних вікових категорій традиційно проводять збори в Будві.

Чемпіон звернувся до головного тренера національної збірної України Дмитра Сосновського, щоб прояснити ситуацію.

— Пане Дмитре, тренувальний табір проходив у Чорногорії?

— Так.

— У соцмережах з’явилися фото саме з цього тренувального табору, на яких чітко видно, що на сусідньому ринзі перебуває російська команда. Як так взагалі вийшло і як ви можете це прокоментувати?

— Я не бачив, чесно, що там російська команда і чи це фото є, тому що я не мав такої можливості. Але, це, звісно ганебно, цей табір організовував віцепрезидент ФБУ Олександр Манчак, йому можете поставити це запитання. Я був проти тієї поїздки, але, на жаль, мене не послухали й поїхали. З команди поїхали два спортсмени — Горсков та Захарєєв, які ближчі до Манчака. Ви знаєте мою позицію з цього приводу, що там, де є м**калі, ми не маємо права. Але, на жаль, вони шифруються. Втім, ми знаємо, що він (Владімір Мирончиков, сербський боксер російського походження - ред.) — м**каль. Сьогодні йде світова боротьба. Мене можна також звинуватити, бо я кажу не виходити проти м**калів у ринг, але ми виходимо проти серба, знаючи, що він м**каль. Що з цим робити? Він виходить у формі серба, у нього сербський паспорт - провокатори знову скажуть, що х**ли - українці, з розуму зійшли — сербів називають росіянами. Це дуже дискусійне питання.

Також ми звернулися з коментарем до державного тренера Юрія Шевчука, який був одним з організаторів зборів.

— Ви були серед організаторів табору в Чорногорії та безпосередньо брали участь в організації.

— Ну серед організаторів я був, ФБУ і Міністерство молоді та спорту організовували цей табір. Вам краще поспілкуватися з віцепрезидентом ФБУ Олександром Манчаком, він би вам дав детальнішу інформацію.

— У мене запитання з приводу того, чому наші спортсмени в Чорногорії тренувалися поруч із росіянами?

— У Чорногорії, на скільки я знаю, російської команди не було.

— Світлини опублікувала ФБУ на офіційній сторінці в Instagram.

— Давайте я вам дам номер телефону Ірини, пресаташе федерації. За тією інформацією, яка є в мене, то в Чорногорії не було росіян взагалі. Принаймні мені так надали інформацію. Знаю, що там були індійці, японці, казахи, узбеки, з цими командами наші хлопці тренувалися, а те, що там були м**калі, чую від вас уперше.

— На фото чітко видно, що на сусідньому ринзі є представники Росії, на екіпіровці пише "Москва".

— Я не знаю про це, перший раз почув від вас, що там були м**калі, бо у складі тих команд, які там були — м**калів не було.

Під час роботи над матеріалом нам не вдалося додзвонитися до віцепрезидента федерації Олександра Манчака, якого згадали двоє попередніх співрозмовників - він увесь день не брав слухавку. Функціонер вийшов на зв'язок згодом і надав нам свій коментар.

"По-перше, дякую, що слідкуєте за українською збірною, По-друге, - що звернулися до мене за коментарем. На жаль, у вас неправдива інформація - на зборі в Чорногорії не було представників країни-агресора, москалів, білорусів і сербів. Якби вони там були, не було б там нас - це наша принципова позиція.

Витяг з офіційних документів, розміщених на офіційному сайті Федерації боксу Росії говорить зворотне. - ред.

"Щодо чоловіка на фото в костюмі з написом "Москва", то це представник збірної Таджикистану. Я підійшов до нього й запитав: "Хлопче, що з тобою не так, ти чому в такому костюмі?". На що отримав відповідь, що його екіпірування брудне, у них дійсно світлі костюми, і він одягнув свій університетський. Я його попросив більше такого не одягати у присутності наших боксерів. І запропонував подарувати йому при наступній зустрічі форму збірної України. Таджицький боксер відповів, що залюбки буде ходити в українських кольорах. От такий анекдотичний епізод.

Це було 24 лютого, в день другої річниці ганебного, підступного вторгнення Росії в Україну. Якраз у цей день відбувався матч збірної України. У Чорногорії досить велика кількість українських біженців. Ми хотіли командою взяти участь у марші на підтримку ЗСУ, але були розписані тренування. І ми запросили українську діаспору на наше тренування - прийшло дуже багато жінок і дітей, після чого наші спортсмени приділили увагу українцям, поспілкувалися, пофотографувалися, дали автографи".

Соломія Романчук, Андрій Твердохліб, Чемпіон