Українська правда

Британський промоутер: Усик виграє у Тайсона Ф’юрі

— 23 листопада 2023, 15:04
Британський промоутер: Усик виграє у Тайсона Ф’юрі

Кореспонденти Чемпіона завітали на боксерский івент у Глазго, який організував Сам Кінох. Своє перше шоу керівник Kynoch Boxing провів у 2015 році, а ця подія була для нього 97-ю. Наступного року Сам готується провести своє ювілейне соте шоу, які він організовує по всій Шотландії - у Глазго, Абердині, Пейслі, Данді, Едінбурзі та Інвернессі.

Формат шоу нас трохи здивував. Ринг “оточили” 34 столи. Біля кожного по 10 стільців. Спочатку в програмі - вечеря, а вже після неї починається бокс. Вартість квитків від 100 (стандарт) до 200 фунтів (столи біля рингу). Шоу складалося з 6 боїв. В останньому вперше за 45 років розігрувався титул чемпіона Шотландії в лайтхевівейт. Після івенту ми ще деякий час чекали, коли Сам звільниться, і нарешті сідаємо за стіл, записуємо з ним бліцінтерв'ю.

Сам, ви організовуєте по 15 боксерських івентів на рік. Вони всі такого ж формату - зі столами і вечерею?

Більшість. Але, наприклад, 2 грудня в Пейслі буде останнє шоу Kynoch Boxing у 2023 році. Там вже буде паблік-формат. Без вечері.

Ваші івенти транслюються на ютуб-каналі Kynoch Boxing. Що заважає мати телепартнера? У найбільших світових промоутерських компаніях продаж телеправ - головне джерело доходів…

Ми працювали з STV (Scotland TV) и BBC Scotland. Зараз - у пошуку й процесі активних перемовин із потенційними медіа-партнерами. Звісно, бажаємо, щоб наші бої транслювалися на великий медійній платформі. Але в Шотландії домінує футбол, і бокс, на жаль, поки не має великої фан-бази. Тому непросто знайти медіа-партнера.

В Шотландії абсолютна більшість футбольних фанів уболіває проти збірної Англії. В боксі така сама історія? За кого вболівали шотландці в боях Усик -Белью, Усик - Чісора, Усик - Джошуа та Усик - Дюбуа?

У футболі це дійсно має місце. Але в боксі британська аудиторія більш згуртована. Традиційно підтримує боксерів з Туманного Альбіону. Але з кожною перемогою Усик збільшує свою фан-базу в Об'єднаному королівств. Все більше британських фанів починають вболівати за Усика. Наша боксерська публіка вважає, что перфоманс Усика на дві голові вище його суперників, навіть якщо вони і співвітчизники.

Який ваш прогноз на бій Усик - Тайсон Ф’юрі?

Усик виграє. У Тайсона Ф’юрі виникають складнощі з боксерами, які постійно маневрують та дуже добре готові фізично. Тож українець для мене фаворит. Але я не здивуюсь будь-якому результату.

Взагалі Україна та Велика Британія традиційно флагмани у боксі. Навесні 2021 року наш боксер повинен був битися в Києві з українцем Андрієм Руденком. Але через пандемію подію скасували. Пам’ятаю, що про цей бій я домовлявся з українським менеджером Владом Єлісєєвим.

Які стратегічні плани Kynoch Boxing на найближчі 5 років?

Моя основна функція як менеджера - підготовка боксерів. Мої івенти в Шотландії - це трамплін для них, щоб вийти на інший, більш якісний рівень. А потім боксери переходять до інших промоутерів, із якими ми маємо колаборації і які далі продовжують займатися їх професійною кар’єрою. Наприклад, розвиваємо кар’єру Натаніеля Коллінза, тепер у коллаборації з Френком Ворреном.

Максим Розенко, Валентин Швець та Даниїл Тихомиров із Глазго