Українська правда

Євген Хитров: "Перемогти на чемпіонаті світу мені допоміг Бог"

Сергей Шемшученко — 21 жовтня 2011, 18:58

Сьогодні чимало фахівців вважають українського боксера Євгена Хитрова (75 кг) одним з найбільш видовищних і перспективних панчерів світу. На планетарній першості у Баку боксер з дніпропетровської області здобув шість перемог, три з яких - нокаутом!

По поверненні на батьківщину Євген Хитров розповів "Чемпіону" зокрема про свій шлях до світового золота, взаємини із Сергієм Дерев’янченком і власні перспективи у професіональному боксі.

- Євгене, вітаємо тебе з таким вагомим здобутком! Розкажи, як зустрічали на рідній землі у якості чемпіона світу з боксу.

- Дякую за привітання! Мене та всіх інших "збірників" зустріли дуже тепло! Я навіть не очікував, що стільки людей святкують разом з нами перемогу України на чемпіонаті світу з боксу - дуже приємно! Але це вже справа минулого, і потрібно дивитися вперед. Я переконаний, що тепер мені потрібно працювати у десять разів більше, ніж до перемоги на чемпіонаті світу. Боксери інших країн тепер налаштовуватимуться на мене зовсім по-іншому, і я маю буду готовим до цього.

- Світова першість у Баку - це твій перший серйозний офіційний старт у складі національної збірної України. Розкажи, за рахунок чого тобі вдалося отак з ходу увірватися до числа найсильніших боксерів-аматорів світу?

- Золоту медаль чемпіона світу з олімпійського боксу я здобув завдяки Божій допомозі - це однозначно! Не знаю, як там щодо одного з кращих боксерів світу, але я, принаймні, намагався показувати видовищний бокс. Ми з тренером Сергієм Криницьким багато та дуже довго працювали, щоб виграти такі великі змагання. І з Божою допомогою ми це зробили.

- Який поєдинок на ЧС у Баку виявився для тебе найважчим?

- Усі бої були нелегкими. Від поєдинку до поєдинку накопичувалася втома, і потрібно було боротися і з суперниками, і з самим собою. У психологічному плані одним з найважчих був поєдинок за олімпійську ліцензію проти угорця Золтана Харкса. Так, я його нокаутував ще у першому раунді, але підготовка до цього бою коштувала мені чимало нервових клітин. Ну а фінал проти японця Ріоти Мурати я без вагань назву найважчим боєм свого життя! На щастя, я вийшов з нього переможцем.

- У тебе є тату на спині. Що воно символізує?

- Це зображення лева та боксерських рукавичок на ланцюжку. Я вирішив зробити це тату, адже народився під сузір’ям лева. Ну а боксерські рукавички - як данина тому ремеслу, яким я займаюся і яким живу.

- Олександр Усик і Василь Ломаченко після Олімпійських ігор у Пекіні витатуювали собі символічні олімпійські кільця. Чи не плануєш зробити якийсь малюнок на тілі, присвячений перемозі на чемпіонаті світу-2011?

- Чесно кажучи, навіть не думав про це. Навряд чи, адже зараз мої думки сконцентровані винятково на боксі, усе інше - потім.

- Екс-перший номер збірної України в твоїй ваговій категорії до 75 кг Сергій Дерев’янченко також претендує на місце у збірній України, яка поїде на Олімпійські ігри до Лондона. Як нам розповів головний тренер команди Дмитро Сосновський, там взагалі ситуація заплутана.

- Я взагалі стою осторонь цього питання. Є тренери, є результати - нехай вони і вирішують. Я вважаю, що чемпіонат світу у Баку дав відповіді на багато запитань. Моє завдання - тренуватися, тримати форму, прогресувати. Все інше - парафія тренерського штабу збірної. Я поважаю Сергія Дерев’янченка, поважаю його персонального тренера - це все, що я можу сказати з цього приводу.

- Запитання, яке вже стало традиційним: більшість лідерів нашої команди вже заявила про перехід у професіонали одразу після олімпійських ігор Лондона. Твоє слово...

- Мені хотілося б також після Олімпіади підписати хороший контракт з конкурентоспроможною промоутерською компанією. Але для цього потрібно гідно виступити на Олімпіаді. Чесно кажучи, у нас була розмова з хлопцями - Василем Ломаченком, Олександром Усиком, Денисом Берінчиком, Олександром Гвоздіком, Романом Капітоненком. Було б здорово, яки ми всі цим складом перейшли в одну промоутерську компанію.

- Ще один чемпіон світу Усик вважає доцільним підписання контракту лише з американськими промоутерами. Ти теж вважаєш, що справжній профі-бокс може бути тільки в США?

- Ні, я так не вважаю. Сказати, що профі-бокс є лише в Америці - це образити численні промоутерські компанії світу. Я згоден з тим, що там він найсильніший, найяскравіший, у США уміють робити справжнє шоу! Але майже всі українські боксери-професіонали, які з успіхом виступали в олімпійському боксі, починали у Німеччині. І більшість з них стали чемпіонами світу, або хоча б заявили про себе. Візьмемо також Австралію - Костя Цзю там мав контракт, і виріс у мега-зірку професіонального боксу. Також є Великобританія, набирає оберти Росія... Я вважаю, що на одній Америці не варто концентруватися.