Українська правда

Українські боксери незадоволені олімпійською екіпіровкою

Сергей Шемшученко — 17 липня 2008, 15:56

Українські кольори захищатимуть Георгій Чигаєв (до 48 кг), Василь Ломаченко (57), Олександр Ключко (60), Олександр Стрецький (69), Сергій Дерев'янченко (75), Олександр Усік (91) та суперважковаговик В'ячеслав Глазков.

Крім них ліцензію виборов і маріуполець Ізмаїл Сіллах. Але після позитивної допінг проби, яка була взята у лютому на олімпійському кваліфікаційному турнірі в Італії, АІВА дискваліфікувала на два роки та позбавила іменної путівки на Олімпіаду одного з головних претендентів на олімпійські нагороди у категорії до 81 кг.

Після успішних Ігор у Сіднеї у 2000 році, де наші боксери взяли п'ять нагород (щоправда жодної золотої), українці не змогли підтвердити клас на минулих Олімпійських іграх - в Афінах не принесли українським боксерам жодної нагороди. Найвищу пробу олімпійської нагороди вигравав у Атланті лише Володимир Кличко у далекому 1996 році. У Пекіні кожен із сімки наших атлетів здатний поборотися за медалі, - так вважає Генеральний секретар Федерації боксу України Ілля Гурович.

- Підготовка збірної триває нормально. На цій Олімпіаді за успішного жеребкування кожен з наших боксерів може поборотися за медалі. Хлопці відповідають кращим стандартам сучасного боксу та здатні скласти конкуренцію потужним боксерським державам.

- Назвіть головних суперників наших спортсменів на Олімпіаді.

- У всіх суперників багато. У Чигаєва (до 48 кг) суперників чи не найбільше, у Василя Ломаченка (до 57 кг) - передусім росіянин та два кубинця, а також казахський та китайський спортсмени. У категорії до 60 кг (від України виступає Олександр Ключко - ред.) небезпечні казахи та узбеки, Сашку Стретецькому, який виглядає дещо слабкіше за інших, треба стерегтися кожного суперника. В Олександра Усіка (до 91 кг) та Сергія Дерев'янеченка (до 75 кг) - це російські, кубинські та казахські спортсмени. У В'ячеслава Глазкова - італійський боєць.

- Яку країну ви вважаєте головним командним фаворитом у змаганнях з боксу?

- Росію та Куба, адже це великі боксерські держави. Американці зараз виглядають дещо слабкіше. Водночас підтягнулися кілька азійських збірних, непогано виглядає французька команда.

- Вчора у Національному олімпійському комітеті презентували нову форму для українських спортсменів. Які враження від форми?

- Особисто мені нова форма дуже не подобається. Великі проблеми із розмірами, якщо у М влазить боксер до 75 кілограмів, а розмір S взагалі відсутній. Ми вчора її міряли - тут стільки крику було! У хлопців дуже багато нарікань. Дуже важко знайти маленький розмір - з часів Атланти я не пам'ятаю, щоб екіпіровка була настільки слабка. Все було чудово тоді, коли наших спортсменів одягав Adidas.