Українська правда

Віталій Кличко: Бої Тайсона надихнули стати чемпіоном світу

Сергей Шемшученко — 21 травня 2008, 09:52

Почесний чемпіон WBC у надважкій вазі Віталій Кличко в телефонному інтерв'ю канадському виданню The Edmonton Journal ще раз підтвердив, що цього року він буде битися на двох фронтах - візьме участь у виборах мера Києва, що відбудуться 25 травня, і зустрінеться з чемпіоном WBC у надважкій вазі Семюелом Пітером у жовтні цього року.

"Я хочу повернути собі титул чемпіона WBC у надважкій вазі, - заявив Віталій. - Як я вже заявляв, я буду брати участь у виборах мера Києва, що відбудуться 25 травня. Однак це не завадить здійсненню моєї мети по поверненню титулу WBC. Це дві моїх головних задачі на сьогоднішній момент. Ну а що буде далі, покаже час".

Після цього Віталій повернувся до спогадів про свій, мабуть, найважливіший і пам'ятний шанувальникам боксу двобій 2003 року проти британця Леннокса Льюїса, що він програв технічним нокаутом у шостому раунді.

Двобій був зупинений рефері через сильне розсічення у Віталія, і з тих пір український боксер безуспішно намагається викликати Льюїса на матч-реванш, і стверджує, що нокаутував би його, якби рефері дозволив йому продовжити бій.

"З часів нашого першого бою в 2003 році в Лос-Анджелесі я завжди хотів провести матч-реванш із Ленноксом. Багато хто стверджував, що наш двобій був одним із кращих у надважкій вазі за тривалий час, і хотіли б побачити і реванш, - сказав Кличко.

"На жаль, Леннокс вирішив завершити свою боксерську кар'єру і не зустрічатися більше зі мною. Думаю, що його рішення було викликано тим, що він програвав той бій на картках суддів, і я переконаний у тім, що нокаутував би його, якби рефері дозволив мені продовжити бій".

За словами 36-річного боксера, після завершення своєї боксерської кар'єри він усе одно не розстанеться з боксом і буде допомагати своєму молодшому братові Володимиру Кличку, що прагне до титулу абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі, а також займатися промоутерською діяльністю, але головною справою життя для нього стане політика.

"Коли моя боксерська кар'єра буде завершена, я буду робити Володимиру підтримку на його шляху до титулу абсолютного чемпіона світу, а також займатися справами нашої промоутерської компанії K2 Promotions. Але моєю головною справою буде кар'єра в українській політиці", - зізнався Віталій.

Зараз у надважкій вазі лідирують вихідці з колишнього СРСР, і, на думку Віталія, це пов'язано з тим, що після скасування заборони на заняття професійним спортом і виїздом багатьох спортсменів за кордон, де вони отримали можливість тренуватися в добре обладнаних залах під керівництвом професійних тренерів, боксери з колишнього СРСР зуміли реалізувати свій потенціал у професійному боксі.

"Думаю, що це пов'язано з отримання доступу до кращих тренувальних залів, а також професійних тренерів, у порівнянні з часами СРСР, коли в нас був тільки аматорський бокс, а професійного не було зовсім. Пам'ятаю, що коли я тренувався, ми змушені були ділити екіпірування із усією командою, тому що в нас не було свого особистого екіпірування", - сказав Кличко.

Віталій також розповів, що бажання стати чемпіоном світу в нього виникло після перегляду двобоїв Майка Тайсона, і виступу саме цього боксера надихнули його присвятити своє життя боксові.

"Майк Тайсон, тому що я бачив його бої по українському телебаченню, і коли я говорив своїм друзям, що, як і він я коли-небудь стану чемпіоном світу - вони глузували з моїх слів, - зізнався Віталій. - Я так і не отримав можливості зустрітися з Майком на ринзі, але поза рингом ми зустрічалися кілька разів. Я також кілька разів зустрічався з Мохаммедом Алі і Максом Шмеллінгом, і вважаю, що вони є прекрасними прикладами для наслідування, що своїми спортивними досягненнями принесли багато користі суспільству".

Відомо, що Віталій і Володимир є великими шанувальникам шахів, і недавно навіть зустрічалися із однією із найсильніших шахісток світу Юдіт Полгар. За словами Віталія, вони обидва люблять суперництво і люблять перемагати, і тому що на ринг один проти одного вони не вийдуть ніколи, то шахи є для них прекрасним способом отримати задоволення від суперництва один з одним.

"Усе залежить від вдачі, - відповів Віталій на питання про те, хто з них сильніше грає. - Ми прагнемо тільки до перемоги на ринзі і на шахівниці. І тому що на ринзі нам суперничати не прийдеться ніколи, шахи є для нас відмінним змаганням один з одним. Я можу перевершити його на шахівниці, але Володимир дуже розумний, і може перемогти мене, якщо я втрачу пильність".

www.allboxing.ru