Українська правда

Тренер української жіночої збірної з баскетболу розповів про негативний вплив війни та сподівання щодо майбутніх перемог

— 15 лютого 2023, 18:43
Тренер української жіночої збірної з баскетболу розповів про негативний вплив війни та сподівання щодо майбутніх перемог

Як зазначає Срджан Радулович, сьогодні дівчатам дуже важко даються будь-які досягнення. Найсерйознішим фактором, що негативно вплинув на підготовку спортсменок та їх моральний дух, стала повномасштабна війна в Україні, яка розпочалася 24 лютого 2022 року. Схожі настрої панують і серед вболівальників – як демонструє статистика ставок на баскетбол провідних букмекерських контор, зібраних на ua1.com.ua, мало хто вірить в серйозні досягнення збірної на Євробаскет-2023.

Срджан Радулович про підсумки 2022 року для українських баскетболісток

Тренер збірної розповів про те, чому в 2022 році команді не вдалося досягти значних успіхів. Основна причина поразки – війна, що погіршила настрій, форму та гру спортсменок. Адже через воєнні дії, окупації, руйнування інфраструктури баскетболістки не мали змоги достатньо тренуватися.

На початку 2022 року українська збірна була надзвичайно сильною – чудова форма спортсменок та воля до перемоги обіцяли найкращі результати. Але потім картина змінилася. Як розповідає тренер, літом команді не вдалося організувати збори, що напряму вплинуло на якість гри. Адже як тренуєшся – так потім і граєш. Проблем додала і травма Ягупової, через яку Аліна не могла тренуватися близько півмісяця перед змаганнями. До проведення першої гри вона мала лише два тренування, і цього явно недостатньо для участі в змаганнях.

Але Срджан Радулович підкреслює, що ні в чому не звинувачує дівчат та намагається підтримати їх. З огляду на те, що коїться в країні та неможливість нормально тренуватися, вони зробили більше, чим зміг би хтось інший на їхньому місці. Баскетболістки виклалися максимально, але ж і суперниці були дуже сильними. Це спортивні змагання, в яких є не лише перемоги, але і поразки. І важливо навіть після важкого періоду не опускати руки, а йти вперед до нових звершень.

Що чекає українську жіночу збірну з баскетболу найближчим часом

Інтерес вболівальників до Євробаскет-2023 досить великий. Як демонструє статистика українських БК, в кінці 2022 року підвищилась кількість охочих зробити ставки на спорт: до популярності, якою користуються покер чи автомати, ще далеко, але українці вже досить активно прогнозують результати майбутніх турнірів, матчів, змагань. І на жіночу збірну з баскетболу також є певні сподівання.

Тренер команди стверджує, що вони вперто йтимуть до перемоги. На початку лютого буде зіграно заключні матчі відбору до Євробаскет-2023, де українки виступлять проти баскетболісток Литви і Фінляндії. Обидва матчі є домашніми, організовані в Ризі. На європейський чемпіонат потраплять переможці груп і чотири найсильніші збірні серед тих, хто вийшов на другі місця. Україна зараз у відборі займає третій рядок квартету В.

Радулович зазначає, що на підготовку до матчу у дівчат є всього кілька днів. І це дуже мало, але вони намагатимуться якнайкраще потренуватися до змагань, які стануть визначальними в кваліфікації. Є великі сподівання, що 12 сильних баскетболісток зможуть продемонструвати гарний результат.