Українська правда

Кров у басейні: бійка Миная та Шинніка – не перша в історії між спортсменами під час війни

— 15 лютого 2023, 15:28
Кров у басейні: бійка Миная та Шинніка – не перша в історії між спортсменами під час війни

13 лютого у турецькому готелі Royal Sigunas сталася бійка за участю ФК Минай та предстаників росії (терористичної країни) - ярославського Шинніка. Із цього приводу Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт нагадав відомий випадок, коли спортивне змагання стало ареною з'ясування неспортивних стосунків.

"6 грудня 1956 р. у рамках XVI Літніх Олімпійських ігор у місті Мельбурн (Австралія) відбувся найскандальніший в історії півфінальний поєдинок із водного поло між збірними Угорщини та СРСР, що отримав назву "кров у басейні" ("матч на кривавій воді"). Сутичка між гравцями продовжилась кривавим поєдинком тисяч вболівальник", - написав зокрема чиновник у Фейсбуці, наголошуючи на неприпустимості реабілітації росіян та білорусів у міжнародному спорті.

Уривок із Вікіпедії про матч 1956 року

Гра йшла в безкомпромісній боротьбі з великою кількістю фолів і взаємних ударів. За кілька хвилин до кінця матчу збірна Угорської Народної Республіки вигравала з рахунком 4-0. У цей момент гравець збірної СРСР Валентин Прокопов, не витримавши словесних провокацій з боку угорця Ервіна Задора, завдав йому удару кулаком і розсік шкіру над правим оком угорця, що викликало сильну кровотечу. Незважаючи на це, угорський спортсмен продовжив гру, залишаючи за собою кривавий слід в басейні. Бійка викликала обурення присутніх глядачів, більшість з яких відкрито симпатизувала угорській збірній. Деякі глядачі вибігли до басейну і почали скандувати антирадянські гасла і плювати у воду. У конфлікт втрутилася поліція і відновила порядок біля басейну. Матч був зупинений. Збірній СРСР було зараховано поразку — на момент зупинки гри збірна Угорщини вела в рахунку. Пізніше угорці виграли фінальний поєдинок у збірної Федеративної Народної Республіки Югославія з рахунком 2-1 і стали олімпійськими чемпіонами.

Про інцидент в Мельбурні розповідали газети по всьому світу, крім СРСР і країн соціалістичного табору. Відразу ж після закінчення Олімпійських ігор половина гравців збірної Угорської Народної Республіки, які брали участь в Олімпійському турнірі, попросила політичного притулку на Заході: 100 угорських спортсменів вирішили не повертатися після Олімпіади на батьківщину. Угорські ватерполісти на запрошення Національного олімпійського комітету США здійснили місячне турне по Сполучених Штатах, після чого більшість з них, в тому числі і Ервін Задор, залишились там назавжди. Один з небагатьох, хто повернувся до Угорської Народної Республіки, був Дьєрдь Карпаті.

Минай