Українська правда

Цей день в історії: як стародавні китайці футбол вигадали

— 20 серпня 2018, 12:10
Цей день в історії: як стародавні китайці футбол вигадали

Поштовхати ногами щось кругленьке - улюблене заняття людини з найдавніших часів. Можливо, футбол не цікавив наших далеких предків-гомінідів у ті часи, коли вони ще не освоїли прямоходіння. Але, після того як людина навчилася твердо стояти на двох ногах, пинання цими ногами різноманітних предметів міцно увійшло в звичку. Так що при бажанні винахід футболу можна сміливо приписувати ... еволюції. Дві ноги, один облуплений кокос - і ось вже поляна з двома пальмами перетворюється в Олд Траффорд, де виблискуэ доісторичний Девід Бекхем, а через бровки його підтримує така ж доісторична Вікторія.

Виховання воїна - справа важка і невдячна, особливо коли майбутньому захиснику Вітчизни ще 15 років і йому набагато цікавіше подуріти з друзями, ніж підтягуватися на перекладині і розвивати мускулатуру. Напевно, саме тому воєначальники всіх країн включали в список навчальних дисциплін різноманітні спортивні ігри, у тому числі з м'ячем.

Як відомо, з китайських трактатів, у цей день, 20 серпня 206-го року був зіграний перший "футбольний" матч. Гра була названа тсу чу або цу цзю. Описуваний в трактатах комплекс включає командну гру з, набитим пір'ям і шерстю, шкіряним м'ячем, який потрібно за допомогою ніг доставити до певної цілі, що обороняється суперником. Згідно з історичними записами, ворота представляли собою дірку в шовковому простирадлі, натягнутому між бамбуковими жердинами. Згодом, в роки правління династії Мін (1368-1644), цу-чу зійшла нанівець і була забута.

Погодьтеся, що щось подібне ми бачимо кожні вихідні по телевізору: дві команди, один м'яч і ціль, до якої цей м'яч потрібно доставити.

Примітно, що стародавні китайці залишили нам не тільки опис своєї версії футболу, а й ілюстрації, а поет Лі Ю присвятив прекрасні рядки чарівній грі:

"Круглий м'яч і квадратні ворота -

Це обриси Інь і Янь.

М'яч - немов повний Місяць,

І дві команди вишикувалися навпроти один одного.

Зайняли свої місця капітани.

Їм не дозволено говорити один з одним,

А судді не повинні бути упередженими.

Головне - рішучість і холоднокровність.

Той, хто програв не повинен гніватися на долю -

Така вже ця гра. І добре б,

Якби її закони дотримувалися і в житті "