Українська правда

Натяжко: Потрібно шукати індивідуальний підхід до кожного гравця, а не роздавати дискваліфікації

Сергей Шемшученко — 27 вересня 2011, 20:47

Дискваліфікація 20-річного Кирила Натяжка за відмову приїхати до збірної перед Євробаскетом є несправедливо та принижує гравця.

Про це заявив сам 20-річний Натяжко, котрий грає в американській лізі NCAA за команду "Арізона Вайлдкетс", повідомляє газета "Сегодня".

"Я вважаю, що такого поняття, як "не хочу грати за збірну" не буває. Просто бувають ситуації, коли у федерації не можуть нормально домовитися з гравцями", - почав він.

"У минулому році я грав за молодіжну збірну. Її тренер Володимир Полях запросив мене заздалегідь, ще в березні, і в мене була можливість погодити це з тренером американської команди. У цьому ж році я дізнався, що мене викликали в збірну, з новин, причому в кінці червня, коли на цей виклик вже не розраховував", - розповів Кирило..

"Я не розумію, як люди можуть визначати набраний вага гравця, якщо вони його не бачать протягом цілого року. А тут ще й говорять, що мене не можна знайти ... Зі мною ж свого часу зв'язувалися і Геннадій Защук, і Віталій Черній. Так, у мене в США як не було телефону, так його і немає", - зізнався він.

За словами Натяжка, він просто намагається триматися подалі від усього, що заважає сконцентруватися на баскетболі, але у нього є і електронна пошта, і сторінка на "Фейсбуці", тому якби хотіли, то зв'язалися б.

"Я не впевнений, що схожі санкції до когось вже застосовувалися. У минулому році не виступав за збірну Росії Андрій Кириленко, який свого часу багато зірок НБА відмовлялися їхати в збірну США. Але до них нічого не застосовували, а, навпаки, залагоджували проблему по-людськи", - згадує він.

"Потрібно шукати індивідуальний підхід до кожного гравця, а не роздавати дискваліфікації. До речі, коли в збірній США були схожі проблеми, гравці не хотіли їхати виступати за неї, то звільнили керівництво збірної. А у нас карають гравців. І ці санкції є персональним приниженням - аби плюнути комусь в душу. Вони приведуть до того, що гравці будуть їхати в збірну аби відбути номер", - вважає Натяжко.

За його словами, оскільки FIBA-Європа і NCAA - це дві різні організації, то ця дискваліфікація в США не поширюється, але українець обов'язково попередить про неї своїх тренерів і батьків.

Потрібен тренер, який постійно працює зі збірною, знає гравців, а самі гравці звикли до його системі підготовки і стратегії гри. Важливо, наскільки гравці дійсно хочуть виступати за збірну і таким чином проводити свої канікули. І вже якщо вони згодні літню відпустку провести саме так, то до них має бути добре ставлення протягом усього року", - пропонує він.

Натяжко переконаний, що за таких умов у федерації буде репутація організації, що піклується про своїх гравців, для яких виступ за збірну стане питанням престижу.

"Обов'язково буду робити все можливе для того, щоб зіграти за честь нашої країни. І ні про які образи мова тут йти не може. Сподіваюся, більше подібних непорозумінь не виникне", - додав він.