Українська правда

Євроліга реформується, щоб бути цікавішою

Сергей Шемшученко — 27 червня 2008, 17:23

Вчора у Барселонській штаб-квартирі УЛЄБ генеральний директор Євроліги Жорді Бертамеу запропонував нову схему проведення найсильнішого клубного турніру Старого Світу. Про структурні зміни формату змагання говорили вже давно і багато - надто багато ігор, які не викликають інтересу баскетбольних уболівальників.

Бертамеу запропонував змінити схему групового етапу і чвертьфінальної стадії. Теперішній формат першого етапу (три групи по вісім команд) буде змінений на чотири групи по шість команд. У топ-16 кваліфікуватися зможуть не п'ять кращих команд з кожної групи і одна найсильніша шоста, а лише чотири.

Друга стадія, де представлено кращі шістнадцять клубів, не зазнає змін. Плей-офф або чвертьфінальні матчі за право грати в "Фіналі чотирьох", куди потраплятимуть як і раніше два кращі колективи з чотирьох груп топ-16, проводитимуться не до двох перемог, а до трьох. "Фінал чотирьох" не зазнає змін.

Однак, формат змагань Євроліги ще не змінений. Бертамеу запропонував повернутися до цієї дискусії на наступному засіданні Євроліги, яке відбудеться 7 липня в Берліні під час жеребкування майбутнього розіграшу трофею. Очевидно, що в найближчий ігровий рік зміни навряд чи наберуть чинності. Пропоновані зміни планують ввести до 2010 року.

Окрім змін структури проведення турніру Бертамеу запропонував невеликі поправки до правил: відновити в трьохсекундній зоні півколо під кільцем і розмітки майданчиків Євроліги як в сезоні-2005/06 - дуга радіусом 1,25 метрів, атакуючи з якої гравець не може отримати фол при лобовому зіткненні.

Очевидно, що керівництво клубної баскетбольної організації хоче бачити більше цікавих і напружених матчів, що значно може підвищити інтерес до бренду "Євроліга" як в Європі, так і за її межами.

Чемпионат.ру