Українська правда

Путіністи прийшли з обшуком до батьків, шиють мені тероризм, - Кісер

Андрій Твердохліб — 15 грудня 2023, 10:22
Путіністи прийшли з обшуком до батьків, шиють мені тероризм, - Кісер

32-річний боєць змішаних єдиноборств Олексій Кісер, який має українське коріння, після чотирирічної паузи провів успішний бій у США.

Після поєдинку спортсмен поспілкувався з нашим Максимом Розенком.

Олексію, останній раз ми спілкувалися близько півтора року тому, розкажи для початку, як ти опинився в США?

Заїхав з туристичною візою. До цього відкрив бізнес на Балі, пов'язаний із горіховою пастою. Навіть встиг побудувати там будинок. Цікаво, що посольство США розглядали мій кейс 10 місяців – подався на візу 6 лютого 2022 року, а отримав лише у жовтні. Поїхав до США, побув там трохи, повернувся. 24 лютого, на річницю війни в Україні, розв'язану Мордором, написав емоційний пост в Instagram.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Alex “The Last Ronin” Kiser (@fighter_kiser)

І вже 25 лютого до моїх літніх батьків, які, на жаль, ще проживають в Оренбурзі, завітали з обшуком місцеві правоохоронці-путіністи. Почали шити мені справу з поширення вогнепальної зброї в Оренбурзькій області та тероризмом. Ці статті загрожують позбавленням волі на строк до 25 років. Я зрозумів, що далі в Індонезії перебувати мені небезпечно. Індонезія товаришує з "рашкою", і мене будь-якої миті могли видати на запит рашистів. Поїхав до США. А після другого та третього обшуків у батьків порадився з адвокатом і вирішив податись в Америці на політичний притулок. На цей час перебуваю в США у цьому статусі. Думаю, як забрати літніх батьків до себе.

Російський боєць ММА: Моє серце з Україною, путін вже мрець

Перейдімо до спортивних питань. Коли тобі запропонували бій? Було достатньо часу на підготовку?

Запропонували на короткому повідомленні - за два тижні до дати бою. Я одразу погодився, бо дуже довго до цього йшов. Останні пів року регулярно тренувався і чекав на свій шанс. Підписав контракт із гарним менеджерським агентством. На початку листопада запропонували цей поєдинок. У Лос-Анджелесі тренувався із класним тренером з боксу українцем Владиславом Волковим, який був змушений через війну залишити свій рідний Мелітополь.

18 листопада ти нарешті провів бій проти представника Самоа Луїса Швенке. Добре його вивчив? Як склався поєдинок?

Послужний список Луїса вселяв повагу – Швенке провів 11 боїв у ММА, виграв 10 (5 поєдинків серед професіоналів та 6 серед любителів). Також самоанець переміг у всіх 5 боях з професійного боксу. І навіть встиг провести 2 поєдинки з муай тай, у яких суддя також підіймав його руку.

Поєдинок вийшов дуже непростим. У Луїса була чудова "тримка". Ця якість взагалі притаманна бійцям із Самоа. Я налаштовувався на важкий бій і виявися правим. Перший раунд був розвідкою. Суперник сильно бив, довелося демонструвати майстерність захисту – ухили тощо. Другий раунд уже я забрав. А в третьому фінішував.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Alex “The Last Ronin” Kiser (@fighter_kiser)

Задоволений розміром гонорару за цей бій?

У цьому бою гонорар не стояв у пріоритеті. Мені потрібно було відновити свою спортивну кар'єру після чотирирічної паузи. Це був черговий крок нагору у моїй кар'єрі. Зараз ведемо переговори з UFC, сподіваюся, підпишемо контракт із цим знаменитим промоушеном. Скільки заробив за бій? 3000 доларів.

Після бою ти зробив відеозвернення на фоні українського прапора та перші фрази сказав українською мовою. Твоя проукраїнська позиція не змінилася?

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Alex “The Last Ronin” Kiser (@fighter_kiser)

Вона лише зміцнилася. Попри те, що маю досі паспорт країни-агресора, відчуваю себе українцем. Моя позиція послідовна та чітка – я за Україну! Регулярно висловлюю свою позицію в соцмережах, часто відповідаю нелітературною мовою, усім хто підтримує агресію Мордору. Також намагаюся донатити своїм українським друзям, багато з яких зі зброєю в руках просто зараз захищають свій народ та свободу.

Російський боєць ММА зробив татуювання Тараса Бульби й хоче прийняти українське громадянство

Які плани на майбутнє? Плануєш жити в США?

Хотілося б зробити новий якісний ривок у своїй спортивній кар'єрі. Було б круто виступати в UFC. Паралельно замислююсь про життя після спорту. Планую відкрити у США ретрит-центр. Під час паузи між боями я навчився психотерапії та гіпнотерапії. Планую допомагати людям відновлюватись після стресів та наслідків війни. У тому числі звісно, й українцям. У середньостроковій перспективі хочу відкрити ретрит-центр і в Україні – на Закарпатті чи Прикарпатті. І, користуючись нагодою, хочу передати українцям величезну повагу за їхню волю та козацький дух. За військову доблесть та героїзм хлопців із ЗСУ. Вірю, що Мордор буде розбито, а Україна обов'язково переможе. Вже багато років моє серце – з Україною! Назавжди!

Максим Розенко, Чемпіон