Українська правда

Футбольні хулігани на матчі Євро не потраплять – Лубківський

Сергей Шемшученко — 21 травня 2012, 16:33

Футбольні хулігани на матчі Євро-2012 не потраплять ні в Україну, ні в Польщу, оскільки їм буде унеможливлено в’їзд до країн які приймають чемпіонат ще на етапі виїзду з їхніх країн.

У цьому впевнений директор турніру УЄФА Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський.

"У нас всі матчі, які відбудуться в Україні на груповому етапі усі вони одержали кваліфікацію як матчі низько ризику. Ми не очікуємо протистояння між вболівальниками. Футбольні хулігани, які є в кожній країні, внесені до відповідних списків і їм буде унеможливлено потрапляння і в Україну, і в Польщу ще на етапі виїзду з країни", - почав він.

"Кожна країна в якій є футбольні хулігани, має такі списки і вони дуже уважно та ретельно ставляться до того, аби такі особи не потрапляли на стадіони, де проходять великі спортивні змагання", – зазначив Лубківський.

Він додав, що якщо вболівальник хоче прилетіти в Україну, але є в такому чорному списку, йому може бути відмовлено ще на момент вильоту з країни і йому може бути запропоновано залишитись або ж його може бути попереджено телефонним дзвінком або приходом поліцейського залишитись в день матчу у своїй країні.

Щодо чорного списку українських вболівальників, директор турніру зауважив, що сьогодні при МВС працює відповідний інформаційний центр, який має всю базу даних.

"Звичайно, що вона носить закритий характер і має суто оперативне застосування. Тож хочу наголосити, що футбольні хулігани на матчі а ні в Україні, а ні в Польщі не потраплять", - наголосив Лубківський.

Також він зазначив, що безпеку на стадіонах забезпечуватиме УЄФА у співпраці з Федерацією футболу України та місцевих організаційних комітетів. Тобто, безпека на стадіонах – це забов’язання, яке взяло на себе Федерація футболу України та відповідно Польщі.

"Для забезпечення безпеки залучатимуться приватні охоронні структури. Будуть використовуватись стюарди, які сьогодні вже працюють на стадіонах і є частина команди, яка забезпечує безпеку на регулярних матчах, а на зовнішньому периметрі працюватимуть співробітники міліції. В чаші стадіону може знаходитись невелика група сил швидкого реагування, які можуть бути залучені в разі, якщо цього вимагатиме ситуація", - повідомив він.

Крім того, МВС запросило для роботи під час матчів в Україні своїх колег з міністерств внутрішніх справ країн-учасниць чемпіонату, які супроводжуватимуть команди і допомагатимуть кращій комунікації між вболівальниками та представниками правоохоронних органів. І такі люди вже найближчим часом прибудуть в Україну. Очікується, що їх кількість становитиме орієнтовно 120 чоловік, пише unn.com.ua.