Українська правда

Матч Топалов-Камський відбудеться у Софії. Львів свій шанс втратив

Сергей Шемшученко — 20 листопада 2008, 02:24

Під час конгресу Міжнародної федерації шахів, який проходить у Дрездені разом з Всесвітньою шаховою Олімпіадою, була досягнута домовленість про проведення матчу претендентів на світову шахову корону між болгарином Веселіном Топаловим і американцем Гатою Камським. Зустріч відбудеться в Софії 16-28 лютого 2009 року. Спочатку планувалося провести матч 3-15 лютого, але Камський наполіг на перенесенні його на більш пізній термін.

Призовий фонд матчу складе 300 тисяч доларів. З них 250 тисяч надасть болгарська сторона, а решту сплатить ФІДЕ.

Отже, Львів, який тривалий час був одним з основних претендентів на проведення матчу, остаточно втратив цю чудову нагоду. Менеджер Гати Камського - український бізнесмен Олександр Черненко, який опікувався проведення матчу саме у Львові, - обіцяні кошти (935 тисяч доларів) на рахунок ФІДЕ так і не перерахував і серйозність своїх намірів підтвердити не зміг.

Гата Камський повідомив, що Черненко більше не є його офіційним представником. Тепер у цій якості буде виступати Еміль Сутовський - відомий ізраїльський гросмейстер.

"Пропозицію Львова не було матеріалізовано. Гроші не було перераховано, а переговори у якийсь момент потрібно було припинити. Хто у цьому винний? Гадаю, відповідь на це запитання абсолютно ясна", - натякає на свого попередника Сутовський.

Він також зазначає, що Гата Камський не дуже задоволений тим, що матч відбудеться у Софії - на батьківщині його суперника. "Звичайно, можна було б висувати якісь звинувачення, поновити торги - але ця ситуація не може тривати безкінечно. Після отримання гарантій від ФІДЕ, що буде зроблене все можливе для забезпечення рівних умов, ми вважаємо за краще погодитись на софійський варіант", - наводить слова Сутовського Chessbase.com.

Поки що контракти не підписані (без виконання цієї умови Черненко відмовлявся перераховувати гроші на рахунок ФІДЕ, про що повідомляв у своєму відкритому листі), але по основним важливим моментам сторони вже дійшли згоди.

Нагадаємо, що переможець матчу отримає право на участь у поєдинку за звання чемпіона світу з Вішванатаном Анандом.