Українська правда

Чому Ребров принесе збірній більше користі, ніж будь-хто інший

Андрій Твердохліб — 3 лютого 2023, 20:21
Чому Ребров принесе збірній більше користі, ніж будь-хто інший

Олександр Петраков відпрацював контракт зі збірною України, й уже відбув на нове місце роботи. Дискусії з приводу його наступника продовжуються, однак фаворит на місце будівничого нової переможної команди очевидний зараз. Заглядаємо в майбутнє й робимо найважливіші висновки з імовірної співпраці вже зараз.

Прямо зараз Ребров — найбільш успішний тренер з українським паспортом

Часи, коли керівництво нашої федерації (УАФ) розглядало на посаду наставника головної команди країни іноземних тренерів, залишилися в минулому. Однак ситуація, що склалася, зовсім не означає, що Павелко та компанія обмежені за принципом "кількість заважає якості". На щастя, сьогодні сформувалася ціла плеяда вітчизняних спеціалістів, здатних прийняти виклик такого масштабу. Й серед кандидатур Віктора Скрипника, Юрія Вернидуба, Романа Григорчука чи Юрія Калітвінцева ім'я Сергія Реброва виглядає найбільш переконливим з низки об'єктивних причин. І найбільш значущим фактором на користь Сергія Станіславовича є факт завоювання 48-річним тренером вже десяти титулів — більше, ніж у будь-кого з нинішньої генерації наших коучів.

Екс-наставник Динамо здатен повернути збірну на рейки сучасного футболу

Україна під керівництвом Андрія Шевченка викликала захват не в кожного, але точно не залишала байдужою й не могла не привертати увагу як команда, яка постійно намагається удосконалюватися. Разом з тим, ігровий стиль збірної часів пана Андрія подобався якщо не всім, то переконливій більшості. Йому на зміну прийшов Петраков з не завжди зрозумілими ідеями повернення до гри так званим "другим номером". Це був безумовний крок назад з кількох причин. "Синьо-жовті" роками підлаштовувалися під суперників, й подекуди були на "підтанцьовці" навіть у тих парах, де були заздалегідь сильніші. Шевченко отримав можливість працювати з поколінням, яке більшість спеціалістів називали найсильнішим в історії. З такими футболістами Україна могла грати чи диктуючи умови, чи навіть з позиції сили, що з Шевченком на тренерській лаві й робила. Такий підхід близький і напарнику Миколайовича по лінії атаки в Динамо Станіславовичу.

Ребров — будівничий успішних команд в різних специфічних умовах

Екс-тренер Ференцвароша — наставник, який накопичив необхідний досвід, працюючи в чотирьох різних країнах в абсолютно несхожих обставинах. Разом з тим, у кожній без виключення команді Ребров залишав по собі не випалене поле, а перспективний колектив з покращеними результатами. Разом з тим, Ребров залишається професіоналом, який знає про український футбол, якщо не все, то багато. Сергій ніколи не приховував, що залишається в курсі подій та відстежує наш інфопростір, то ж новою книгою робота в збірній для нього точно не стане.

Наставник, який знає український футбол з іншого боку: відсутність Реброва в країні протягом шести років — великий плюс

Сергій Ребров не працює в Україні з 2017-го року, коли закінчив співпрацю з київським Динамо. І це — значна перевага екс-футболіста Фенербахче в умовному "резюме" перед іншими кандидатами. Пан Сергій рівновіддалений від центрів впливу та не має залежності від навичок та умінь гравців того чи іншого клубу. Останні шість років (як і десятки попередніх) в нашому футболі були звично багатими на скандали, і не один тренер, функціонер чи гравець з раніше бездоганною репутацією за цей час змішали своє ім’я з брудом у тих чи інших ситуаціях. Ребров такого шлейфу позбавлений, а тому роботу в головній команді країни зможе почати без негативного фону.

Максим Салівон, Чемпіон

Збірна України з футболу Сергій Ребров