Українська правда

Каталонський трамплін Циганкова: Жирона — правильний вибір

Андрій Твердохліб — 2 лютого 2023, 11:31
Каталонський трамплін Циганкова: Жирона — правильний вибір

Віктор Циганков у перших двох матчах у новій команді залишився на лаві запасних, то ж і не отримав тієї шаленої кількості уваги, яка трохи раніше дісталася Михайлу Мудрику. Проте навіть якщо історія колишнього динамівця Києва здається з усіх боків куда більш тьмяною, ніж запалена зірка новоспеченого "аристократа", це зовсім не означає, що кейс Циганкова не буде мати успіху.

Максим Салівон запевняє, що трансфер Циганкова до Жирони - не провал. Вашій увазі одразу п’ять аргументів, які вказують, що вибір Віктора — щонайменше, не найгірший.

Віктор тверезо оцінює свої сили

Незважаючи на заслужений ранг вирішальної опори на полі усіх наставників Динамо в останні роки, Циганков футболістом, яким захоплюються не тільки в межах чемпіонату України, так і не став. Успіхи Віктора на міжнародному рівні скромні. Серед дійсно помітних досягнень — показник у 9+12 за системою "гол+пас" у Лізі Європи в 33 іграх. Але ж мова лише про другий за рангом за єврокубок. А от у найбільш престижному клубному змаганні світу Циганков загубився так само, як і весь столичний клуб в період його співпраці з ДК: 17 матчів і лише 3+2. Для того, хто претендує на роль футболіста, який робить різницю, цього надто мало. Як мало й для того, щоб потрапити у клуб, який в першостях "великої п'ятірки" претендує на найвищі місця.

Циганков вибрав можливість професійного зростання, а не зону комфорту

Ігор Суркіс уміє вмовляти. Олег Гусєв, Артем Мілевський, Андрій Ярмоленко — кожен з цих гравців не залишив Динамо на піку й програв у вимірі гіпотетичних змін на краще. Циганков пішов іншим шляхом. Віктор не піддався на улесливі прохання послужити найбільш титулованому клубу Східної Європи за кругленьку суму в новому контракті ще пару-трійку років, а обрав варіант відчутно більшої складності. Як для одного з найбільш помітних футболістів Східної Європи останніх років Циганков покидає столицю України пізно. Проте точно — не запізно.

Жирона — перевірений "транзитер" для всіх охочих

"Біло-червоні" — лише третій за величиною клуб Каталонії після Барселони та Еспаньйола. Проте це той випадок, коли за скромністю ховається добре прорахований розрахунок та продумане прагнення до всеохоплюючого покращення. Мова про вміння працювати з потенційно привабливим "товаром" і подальшою вигідною реалізацією цілих партій подібного краму в інші команди. Яссін Буну, Крістіан Португез, Ентоні Лосано, Йохан Мохіка. Усі ці футболісти є продуктом зростання у складі Жирони й подальшого продажу у більш заможні й сильні колективи. Що у випадку з Циганковим вкрай важливо — продажу без зволікань і за першої ліпшої нагоди.

Циганков — потенційний лідер клубу з провідного європейського чемпіонату

Для Віктора привабливість одного з "найменших" (як за розміром бюджету, так і за ігровими можливостями) клубів Ла Ліги очевидна. Жирона не просто має в складі обмежену кількість яскравих виконавців. Що важливіше — усі вони поступаються за гучністю імені та ігровими якостями нашому футболісту! Звісно, Жирона — це Крістіан Стуані. Однак 36-річний уругваєць діє на позиції центрфорварда, й конкурентом Віктору аж ніяк не є. А от Родріго Рікельме та Тоні Вілья таке суперництво за місце нав'язати спробують. І це той випадок, коли всі козирі на руках в українця, як фігури у порівнянні з цими обома в рази більш значущої.

Станіславович потирає руки: головна команда країни отримує потужний імпульс на ключових позиціях

Не сьогодні-завтра Сергій Ребров стане головним тренером національної збірної. І вже зараз наставник Аль-Айна отримує значні позитивні сигнали у вигляді обставин, які для майбутніх перспектив "синьо-жовтих" складаються якнайкраще. Руслан Маліновський отримує шанс врятувати особисті досягнення в сезоні на звичній позиції у складі провідного французького колективу. Михайло Мудрик стає футболістом топ-клубу в найсильнішій лізі світу. Нарешті, Циганков змінює не тільки колір форми, а й обличчя мотивації — з виконавця, який втратив смак футболу у останні півроку, Віктор на очах перетворюється на знов голодного до успіху гравця. Не секрет, що Мудрик та Циганков є найбільш талановитими футболістами на позиціях "крил" атаки серед співвітчизників. А тому здатні закрити чи не головні потреби нашої передньої лінії на роки вперед.

Маким Салівон, Чемпіон

Жирона Віктор Циганков