Українська правда

Жертви — Ліверпуль, МЮ чи Тоттенхем. 5 причин, чому Ньюкасл не випаде з топ-4 АПЛ

Андрій Твердохліб — 5 січня 2023, 15:48
Жертви — Ліверпуль, МЮ чи Тоттенхем. 5 причин, чому Ньюкасл не випаде з топ-4 АПЛ

Консервативна Англія дивує у футболі. Й мова не про потуги Гарета Саутгейта витиснути з себе спрощений підхід до тактики на полі в головній команді країни. Несподівано заплутаним виявляється клубний сезон найкращих команд країни Шерлока Холмса. Поки Челсі та Ліверпуль переживають кризу зростання, а Манчестер Юнайтед перебуває в пошуках призабутої величі імені сера Алекса, на перший план виходять нові герої нашого часу.

І щонайменше на одну турнірну загадку ми маємо свою відповідь вже зараз. Після 18 матчів чемпіонату АПЛ Ньюкасл посідає третє місце в таблиці, й такий проміжний результат випадковим аж ніяк не бачиться. Варіант довгострокового вибору на користь "Юнайтед" як майбутнього учасника групового раунду Ліги чемпіонів вартий уваги ще до нового року.

Шляхом ПСЖ та Манчестер Сіті, але помірними кроками

У жовтні 2021-го вболівальники Ньюкасла отримали несподіваний подарунок. Улюблений клуб придбали ну дуже заможні люди — представники Суверенного фонду Саудівської Аравії з усіма в таких випадках приємними наслідками. Однак зливи гучних трансферів не відбулося. За більш ніж рік біля керма нові власники обрали шлях еволюційних змін. Так, "Юнайтед" отримали значущі кадрові вливання й у січні 2022-го, і перед стартом сезону, однак наразі на придбання нових виконавців витрачено менше двох сотень мільйонів євро. Тим не менше, спортивний зиск від такого підходу очевидний. З команди-аутсайдера АПЛ за рік клуб з північного сходу Англії перетворився на реального претендента на місце у четвірці.

Міцні позиції не топового тренера для топових завдань

Вже після зміни власників Ньюкасл отримав нового тренера. Переконливою більшістю аналітиків Едвард Хау оцінювався як тимчасова фігура, необхідна для стабілізації ситуації всередині розбалансованої команди. Хау врятував "сорок" від пониження у класі, поставив команді гру, зарекомендував себе відмінним кризовим менеджером. Однак несподівано виявився спеціалістом, здатним вирішувати і більш складні завдання. Уже "під" Хау влітку Ньюкасл вийшов на ринок з метою не затикання дірок, а посилення складу для виходу на новий рівень. Едварда все ще не назвеш зіркою свого ремесла, але в Хау варто повчитися вміння працювати над собою й прогресувати в умовах стабільного тиску.

Календар лише на користь зміцненню позицій

І в період Boxing day, і на весь січень "сороки" матимуть відмінну можливість скористатися важким періодом конкурентів. Бо поки "шпори" та "червоні дияволи" будуть битися за очки в умовах складних завдань з непростими суперниками, Ньюкасл буде протистояти командам переважно з другої десятки АПЛ (Лестер, Лідс, Фулхем, Крістал Пелас, Вест Хем). Вийняток — Арсенал, який кине виклик Юнайтед на початку першого місяця нового року. І лише з середини лютого за сприяння тижневої паузи між матчами АПЛ "сороки" складатимуть подвійний іспит у матчах з "Ліверпулем" та Манчестер Сіті.

Без надмірного залучення людського ресурсу в Катарі: футболісти Ньюкасла не матимуть проблем з відновленням та втомою після ЧС

Фабіан Шер, Кіран Тріппьєр, Бруно Гімараєш та Каллум Вілсон. На чотирьох два захисники, хавбек та форвард награли за свої збірні на мундіалі 454 хвилини. А це точно не критичний показник для втрати боєздатності посеред клубного сезону. Тоді як у складі зазначених вище конкурентів аналогічні цифри відчутно вищі. Не варто забувати й про те, що довжину лави запасних слабкою ланкою цього Ньюкаслу не назвеш.

Зграя "сорок" буде посилена вже у січні

На фоні вдалих результатів та вигідних перспектив боси рідного клубу Алана Ширера не втрачають шансу зробити черговий крок уперед. Ньюкасл не відчуває дефіциту фінансового ресурсу й декларує бажання посилити склад вже в найближче трансферне вікно. Мемфіс Депай, Хакім Зієш, Михайло Мудрик, Еден Азар, Яннік Карраско, Мусса Діабі — лише частина імен, яких пов'язують з "сороками". Й оскільки сьогодні Юнайтед — проєкт, який набирає оберти, варто не сумніватися, що за підсумками зими ця команда стане лише сильнішою.

Максим Салівон, Чемпіон

Манчестер Сіті Манчестер Юнайтед Тоттенгем Челсі Арсенал Лондон