Українська правда

Олександрія та Ротань пишуть історію. Підсумки 25-го туру УПЛ

Сергей Шемшученко — 10 травня 2016, 18:24

У черговому турі чемпіонату України серед кращих команд у шести матчах було забито 16 голів. Сенсації, казуси, скандали й емоції – це чемпіонат нашої держави з футболу.

Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Дніпропетровський Дніпро й Олександрія стали тими командами, для яких 25-е ігрове коло стало особливим. Так, команда Мирона Маркевича забезпечила собі бронзові медалі за тур до закінчення першості, а колектив Володимира Шарана став тим клубом, який буде представляти країну у Лізі Європи вперше за період свого існування. Іронія долі у тому, що саме клуб з Кіровоградщини може замінити дискваліфіковану команду з Дніпропетровська у другому за престижністю європейському клубному турнірі через дискваліфікацію "синьо-біло-блакитних".

Матч туру

Протистояння львівських Карпат та донецького Шахтаря стало найкращим, на нашу думку, матчем туру, який відбувся напередодні. Обидві команди продемонстрували видовищний футбол і нагородили глядачів голами та значно більшою кількістю гольових моментів. Карпати вкотре продемонстрували, що Шахтар є для "левів" вельми серйозним подразником, проти якого львів’яни грають з подвійним піднесенням і бажанням у будь-якому стані. Загалом можна сказати, що господарі могли претендувати і на більше, ніж лише гол у ворота "гірників".

Команда туру

Футбольний клуб Олександрія вкотре приємно здивував громадськість. Команда Володимира Шарана переграла ужгородську Говерлу з рахунком 2:0 і довела, що тепер належить до сонму найбільш стабільних, зі знаком "+", команд вищої ліги українського футболу. Втім, майбутнє колективу у єврокубках напряму буде залежати від того, яким буде підсилення команди на трансферному ринку та стратегічні рішення з розвитку від власника Сергія Кузьменка.

Світлина fco.com.ua

Ювіляр туру

Для нападника донецького Шахтаря, бразильського хорвата Едуардо, матч з львівськими Карпатами став знаменним. Колишній гравець лондонського Арсенала провів у футболці "помаранчево-чорних" 100-й матч у межах української Прем’єр-ліги. Цього футболіста можна назвати справжнім джокером колективу на чолі з тренером Мірчею Луческу, адже Едуардо забив 12 голів у 19-ти матчах УПЛ, з’явившись на полі у 13-ти випадках з лави запасних. Саме цей гравець є другим бомбардиром команди з 18-ма м’ячами в усіх турнірах після Алекса Тейшейри.

Рекорд туру

Півзахисник дніпропетровського Дніпра Руслан Ротань запам’ятає матч проти луцької Волині на все життя. Саме у цьому поєдинку хавбек став одноосібним рекордсменом за кількістю зіграних у футболці "синьо-біло-блакитних" матчів. Ротань зіграв за недавнього фіналіста Ліги Європи вже 394 матчі в усіх офіційних турнірах. Руслан є гравцем Дніпра з 1999 року, проте з 2005-го по 2008-й рік Ротань захищав кольори київського Динамо, а потім повернувся у рідний клуб. Нині є вірогідність того, що хавбек закінчить виступи за "дніпрян" по закінченні сезону через фінансові проблеми клубу, на що натякав сам Руслан.

Цитата туру

Тренер Карпат Володимир Безуб'як розповів широкій громадськості подробиці перебування у Карпатах та Україні нині гравця іспанського Депортиво Лукаса Переса:

"...Це був емоційний хлопець. З ним було дуже весело. Шкода тільки, що у футболі у Карпатах Лукас себе не розкрив навіть на 50 відсотків. "Україна - це катастрофа", - повторював Лукас. Наші дороги були для нього справжнім шоком. Лукас - швидкий, технічний, проте зовсім не хотів працювати на тренуваннях. Він - добряк та абсолютно не конфліктний, але грати у нас не хотів. Динамо? Ні-ні, це не для нього. Динамо - це залізна дисципліна. Ті речі, які Лукас дозволяв собі у Карпатах, у Києві не проходять. Якщо відверто, Лукас взагалі некерований. Намагалися знайти до нього підхід, багато розмовляли. Але у хлопця мухи в голові..."

Світлина fcvolyn.net

Гравець туру

Нападник Сталі з Дніпроздержинська Денис Васін став найкращим, на нашу думку, гравцем туру, що минув. На рахунку колишнього гравця одеського Чорноморця два голи у ворота донецького Олімпіка та відмінний матч за "сталеварів". Вікторія над суперником дозволила дніпродзержинцям не тільки обійти у таблиці переможений Олімпік, а й обігнати Карпати. Цікаво, що Васін забив у вищій лізі чемпіонату України свої перші голи у поточному сезоні, також на рахунку виконавця одне взяття воріт у Кубку країни.

Гол туру

Захисник харківського Металіста Іван Зотько забив найкращий, на нашу думку, гол туру, що минув. 19-річний Зотько виконував стандартне положення майже із зони центрального кола поля та зумів перехитрити голкіпера одеського Чорноморця Євгена Боровика. Вочевидь, Іван помітив, що голкіпер вийшов з воріт занадто далеко, та вирішив не навішувати, а завдати прямого удару по воротам. Це перший гол перспективного оборонця у Прем’єр-лізі у сьомому зіграному матчі.