Головне

Михайло Мудрик: від спортивного майданчика у Краснограді до плей-оф Ліги чемпіонів

15.02.2023 13:43 Nastya Bolshakova 3075 0
Михайло Мудрик: від спортивного майданчика у Краснограді до плей-оф Ліги чемпіонів

Сьогодні прізвище "Мудрик" лунає в усіх вітчизняних та закордонних ЗМІ. Мільйони українців повернулися до кола вболівальників Челсі з часів гри Шевченка. Шахтар продав Михайла за 100 мільйонів євро, що стало найдорожчим трансфером в історії українського футболу та ввійшло до 50-ти найдорожчих трансферів світу. Для багатьох Михайло є кумиром та прикладом. 

Фани покладають великі надії на гравця: хтось очікує перемогу в Лізі чемпіонів, хтось – на вручення Золотого м’яча. ЗМІ неодноразово описували Михайла такими епітетами, як талановитий, здібний, обдарований… Проте чи так це насправді? Чи достатньо одного лише таланту для досягнення вершин? А, можливо, кожен бажаючий може грати в Челсі за умови працелюбства та завзятості.

Перші кроки

Михайло Мудрик народився у маленькому містечку Красноград на Харківщині, звідки також  родом відомий український Андрій Лунін. Відповідної футбольної інфраструктури в містечку немає, тому Михайло тренувався там, де була можливість. Любов до цього виду спорту хлопчику привив батько Петро. Як розповідала мати Михайла, після роботи тато із сином йшли на майданчик та грали у футбол. Підрісши, Мудрик і сам почав зникати на спортивному та футбольному майданчиках, що були біля дому.

Батьки бачили великий потенціал сина і тому вирішили віддати його до місцевої ДЮСШ. Першим тренером хлопчини був Михайло Меркулов. Він розповідав, що юнак завжди виділявся швидкістю та працьовитістю. Навіть у такому маленькому віці хлопець розумів, що тренувань у ДЮСШ недостатньо і допрацьовував свої навички вдома або на майданчику.

Потім Мудрик продовжив свій шлях в академії харківського Металіста. Михайло займався за нідерландською системою, що передбачала акцент на навчанні та дисципліні. Ймовірно, саме це навчило футболіста прагненню до саморозвитку та спортивного порядку. 

Кажуть, спочатку хлопець пробував свої сили на воротах. Хлопець був невисокого зросту, але це не стало перешкодою тому, щоб бути найкращим у відбиванні всіх м’ячів. Сам Михайло хвалиться, що тренер виганяв його з воріт, адже юному голкіперу не було рівних. А інколи Мудрик спеціально "привозив" голи, щоби потім до його воріт була більша увага. 

Далі Михайло перейшов до Дніпра, де продовжив становити свій футбольний фундамент. Як розповідали батьки футболіста, у дніпрян була система радянського інтернату. Це означало, що футбол та спорт мають бути на першому місці, а навчанню великої уваги не приділяли.

Вирішальний вибір

У 2016 році Мудрик перейшов у донецький Шахтар. Подейкують, що футболіста могло підписати Динамо, проте Михайло все обдумав і надав перевагу Гірникам. За період перебування футболіста у складі Шахтаря він устиг пограти в оренді у київському Арсеналі в сезоні-2018\19, де дебютував в Українській Прем’єр-лізі. Під кінець сезону донеччани дали гравцю спробувати свої сили у їхньому складі. Вже у 19 років Михайло пішов у оренду до Десни як найпопулярніший футболіст в Україні за кількістю підписників в Instagram. Наприкінці сезону Мудрик повернувся з Чернігова та продовжив свою кар’єру в Шахтарі.

Михайло Мудрик на стадіоні Темп (Київ). Індивідуальна підготовка. Липень 2020.

Проявити себе у складі Гірників Михайлові допоміг його "хрещений батько" Роберто Де Дзербі, який довірився гравцю та дав спробувати себе на полі. У зв’язку з війною Шахтар втратив багато легіонерів, тому Михайло вдало скористався цим шансом та закріпився в основному складі гірників та, ба більше, став лідером команди. Мудрик феєрично проявив себе у Лізі чемпіонів, забивши 3 голи та віддавши 2 асисти в 6-ти матчах.

Окрім того, Михайло на пару з Усманом Дембеле стали найшвидшими футболістами групового етапу. Вони розігнали швидкість 36.6 км\год. За словами тренера Мудрика, це лише 30% від максимальної швидкості Михайла. Українець у своїх інтерв’ю говорить, що тренувань із м’ячем замало для успішного результату. "Моя втома у мене в ДНК" - саме це відповідає Михайло на запитання про виснаженість.

Визнання

Після грандіозного дебюту Мудрика на євроарені факс Шахтаря "розривався" від шалених пропозицій. Михайла хотіли бачити у себе в команді Арсенал, Брендфорд, Ліверпуль, Рома, Севілья, Челсі та багато інших іноземних клубів.

Вже в січні 2023-го вирішувалася доля гравця. 22-річний вінгер хотів перейти в лондонський Арсенал і був близьким до підписання контракту, але в останню мить інший клуб зі столиці Англії – Челсі – перехопив українського таланта, запропонувавши більшу суму. 100 мільйонів доларів – такою була пропозиція адміністрації Синіх.

21 січня Михайло дебютував за лондонську команду проти Ліверпуля в матчі Англійської Прем’єр-ліги, де міг забити свій дебютний гол. Але не склалося. В наступних іграх проти Фулгема та Вест Гема Мудрик отримав невтішні оцінки від Sofascore та LiveScore, проте варто зважити на те, що в матчі проти Вест Гема саме відбір українця став ініціатором єдиної гольової атаки підопічних Грема Поттера.

Уже 15 лютого лондонський Челсі зіграє з Боруссією Дортмунд у межах 1\8 фіналу Ліги чемпіонів. Уся країна буде чекати на дебют українця у плей-оф найпрестижнішого єврокубка та тримати кулаки за Михайла.

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()