Українська правда

Унікальні кадри олімпійської перемоги Мухаммеда Алі в Римі

Андрій Твердохліб — 17 січня 2023, 20:19
Унікальні кадри олімпійської перемоги Мухаммеда Алі в Римі

Кассіус Клей (ім'я Мухаммеда Алі при народженні. - ред) планував одразу стати професіональним боксером, однак його тренер вмовив відкласти профі-ринг заради Олімпійських ігор 1960 року, які приймав Рим. Боксер погодився, але виявилося не все так просто: він панічно боявся авіаперельотів і планував дістатися до Риму через океан.

А коли з'ясувалося, що неможливо плисти кораблем, він сказав своєму тренеру, що відмовляється від участі в Олімпійських іграх. Упродовж двох годин наставник Клея переконував його в тому, що якщо він не полетить, то зруйнує кар'єру. У результаті Кассіус погодився летіти, але вжив запобіжних заходів - придбав парашут у військовому магазині і полетів прямо в ньому.

Суперником американця в фіналі став наддосвідчений поляк Збігнев Петшиковський, який на ту мить мав за плечима 230 поєдинків. Поляк розпочав бій агресивно, намагаючись завершити поєдинок швидко, чим змусив відмовитися Алі від дещо легковажної манери ведення бою та предстати у всій красі. Потужні удари на шаленій швидкості деморалізували поляка, а в третьому раунді він ледь не відправився в нокаут. Вистояв, але судді віддали беззаперечну перемогу американцеві.

Знайшли для вас унікальні кадри тієї перемоги.

Також 17 січня народився Олександр Усик.

Мухаммед Алі