Українська правда

Новий клуб Маліновського: усе, що треба знати про Марсель

— 10 січня 2023, 17:59
Новий клуб Маліновського: усе, що треба знати про Марсель
Фото - Олімпік Марсель

9 січня 2023 року Олімпік Марсель оголосив про підписання Руслана Маліновського. Український півзахисник переїжджає до Франції після трьох із половиною років, проведених в італійській Аталанті.

Пропонуємо до вашої уваги матеріал-знайомство із південним грандом, який найближчим часом буде домом футболіста збірної України.

Загальна історична довідка та титули

Олімпік Марсель - професійний футбольний клуб із міста Марселя, заснований 31 серпня 1899 року. Виступає в Лізі 1, найвищому дивізіоні чемпіонату Франції.

Прізвиська: Біло-блакитні, Провансальці, Південні.

9 разів вигравав чемпіонат Франції (востаннє - в сезоні 2009/10) - третій показник після Сент-Етьєна (10) та Парі Сен-Жермен (10). 10 разів тріумфував у Кубку Франції (востаннє - в 1989-му) - другий показник після Парі Сен-Жермен (14).

Натомість Марсель є поки єдиним французьким клубом в історії, якому вдавалося виграти Лігу чемпіонів/Кубок чемпіонів - це сталося в сезоні 1992/93.

В 1994 році Марсель було позбавлено чемпіонського титулу та відправлено до нижчого дивізіону через спробу підкупу суперників.

Стадіон

Марсельський Олімпік свої домашні матчі проводить на стадіоні Велодром (нинішня спонсорська назва - Оранж Велодром). Арена була відкрита 1937-го та чотири рази реконструювалася (1971, 1983, 1998 та 2014).

Велодром є справжньою візитівкою клубу та найбільшим стадіоном серед усіх учасників Ліги 1 - вміщує 67 тисяч глядачів.

Своєю нефутбольною назвою споруда завдячує тому, що спершу призначалась здебільшого для велосипедних змагань. А велосипедні доріжки були прибрані аж у середині 1980-х.

На арені регулярно стається аншлаг. Північна та Південна трибуни слугують домом для активних фанатів клубу: як і на деяких інших стадіонах Франції, на Велодромі ультрас розташовуються відразу на двох трибунах, а не на одній, як прийнято на переважній більшості стадіонів світу. Це створює незабутню гарячу атмосферу, з якою посперечатись можуть одиниці арен.

Поточний стартовий склад та тренер

Марсель з літа 2022-го очолює 44-річний хорватський наставник Ігор Тудор, котрий до того працював у італійській Вероні. Команда грає за схемою 3-4-3 або ж 3-4-2-1: Пау Лопес - Сеад Колашинац , Ерік Байї, Шансель Мбемба - Нуну Тавареш, Джордан Верету, Валентен Ронж'є, Жонатан Клосс - Дімітрі Пайє, Дженгіз Ундер - Алексіс Санчес.

Прямими конкурентами за позицією Руслана Маліновського можуть бути атакувальні півзахисники, що діють під центральним нападником, - Дімітрі Пайє, Ченгіз Юндер та Амін Харіт (нині травмований). А також центральні півзахисники Маттео Гендузі, Джордан Верету та Валентен Ронж'є.

Поточне турнірне становище

Марсель після 17-ти зіграних турів Ліги 1 посідає 3-тє місце (дає можливість потрапити до кваліфікації ЛЧ), маючи в активі 36 очок, провансальців випереджають Ланс (40) та ПСЖ (44).

У цьому сезоні Олімпік також брав участь у груповому раунді Ліги чемпіонів, але посів у своєму квартеті останнє місце, до кінця претендуючи на вихід до плей-оф турніру. Суперниками були англійський Тоттенгем, німецький Айнтрахт та португальський Спортинг.

Команда Тудора вилетіла з єврокубків на фінальних секундах матчу 6-го туру проти Тоттенгема.

Огляд тієї зустрічі:

Ле Классік

Ле Классік, або ж Дербі Франції - так називають матчі Марселя проти Парі Сен-Жермен. Протистояння цих клубів вважається найбільшим у країні, позаяк дані команди мають чи не найчисельнішу армію вболівальників у Франції та точно найсчисельнішу із французьких - поза її межами.

ПСЖ був заснований аж у 1970 році, тож Ле Классік набрав обертів у історичних масштабах достатньо пізно (до того Марсель переважно був зайнятий суперництвом з іншими клубами, зокрема із Сент-Етьєном). Свою назву та гучну вивіску отримав вже у 90-х, коли парижанами заволодів Канал+, який медійно вивів протистояння на всефранцузький рівень.

Суперництво провінції та столиці, Півдня та Півночі, народного Марселя та аристократичного Парижа - все це і є французька футбольна класика.

Фанати

Вболівальники та атмосфера на домашніх матчах Марселя - окрема історія. Краще просто побачити, ніж почути, тому світлини та відео нижче самі все проілюструють.

Чемпіонат Франції, Ліга 1 Руслан Маліновський Марсель