Українська правда

Карленко: Завдання виграти "Кришталевий глобус" не стоїть, головний турнір - першість світу

Сергей Шемшученко — 23 січня 2011, 12:53

Сезон, котрий так добре розпочинався для збірних України з біатлону, все ще має шанси добре закінчитися, незважаючи на спад в результатах.

Про це в інтерв'ю офіційному сайту Федерації біатлону України заявив головний тренер команди Василь Карленко.

- Василь Павлович, сьогодні (розмова відбулася 22 січня - Чемпіон) відбулися дві гонки, які, напевно, залишили у Вас подвійні враження?

- Я б не говорив зараз про подвійність. Я завжди вірю в цю команду. Дійсно, по першому триместру сезону у нас напрошувалися одні висновки - більш оптимістичні, зараз, може бути, менш райдужні. Але я говорив і говорю: у нашої збірної є все для того, щоб перемагати. І ми працюємо над тим, щоб до чемпіонату світу вивести команду на необхідний рівень.

- У дівчат сьогодні жоден кордон не обійшовся без запасних патронів. Чого тут більше: "фізики" чи психології?

- Я думаю, що більше це все-таки пов'язано з психологією, але грунтується ця проблема на підготовці. Функціонально, як ви бачите, вони біжать: і Седнів себе сьогодні добре на трасі показав, і дівчата в цілому непогано бігли ... Але в біатлоні не може бути чисто психологічної проблеми, або суто функціональною.

У нас зараз тимчасові труднощі, тимчасовий спад, який посилює неважливий стан здоров'я спортсменів, які після Нового року по черзі перенесли захворювання і випадали з обойми. У деяких випадках їх хвороби були не такими явними, і, можливо, не було видно з боку, але в такому стані показувати свій максимум неможливо.

І тут, в Антхольці, спортсмени тільки починають після хвороб виходити на необхідний рівень, але гори не дозволяють цього робити. Сьогодні вже, на щастя, всі здорові, але наслідки все ж відчуваються. Якби не було цих проблем, сьогодні, повірте, була б зовсім інша ситуація.

Загалом, я більше схильний пов'язувати саме з цим. Так, є ще питання акліматизації. Сьогодні п'ятий день нашого перебування тут, дуже складний з точки зору адаптації. Але він - для всіх п'ятий день. Якщо ж говорити про результати, то, наприклад, російська команда в першому триместрі була не на висоті, а сьогодні заробляють медаль за медаллю.

Тобто, вони зараз вийшли на цей рівень. Сергія Седнева, на щастя, неприємності зі здоров'ям обійшли стороною, хоча він теж був на грані. І зараз він на ходу - і в цьому є закономірності спортивного тренування, які пов'язані з виконанням обсягу стрілецької підготовки і циклічного навантаження. І в певний період вони перебувають у протифазі, і саме такий момент у нас відбувається зараз. Тому треба ще набрати обсяги стрілецької та циклічної підготовки щоб підійти на оптимальному рівні до основного старту.

- У нашої команди існує неприємна тенденція випадання одного із спортсменів в естафетній гонці. Причому, як у чоловіків, так і у жінок. До чемпіонату світу є шанси вирішити цю проблему?

- Звичайно, є! Наші жіноча і чоловіча команди - достатньо рівні. І якщо на останній стадії вдасться обійтися без хвороб, то функціонально всі вони будуть на досить високому рівні. Але не можна не враховувати психологічний фактор, коли ми "згораємо" тому, що хочемо себе проявити. Але в міру набуття форми, вплив цього чинника нівелюється. На чемпіонаті світу, як і на Олімпійських іграх, всі хочуть виграти, і у всіх буде досить нестійкий психологічний стан. Але той, хто перебуває на гарному рівні підготовки, тому простіше це стан долати.

- Видно, що Седнєв зараз почав набирати форму. Чи не станеться зліт в Америці, а не в Ханти? Як це було в минулому сезоні - за місяць до головного старту?

- Ні, він не виплеснеться, тому що він реально оцінює ситуацію і розуміє, що попереду чемпіонат світу, а це - головне завдання на сезон. У той же час, він відчуває, що може реалізувати себе на окремих дистанціях на етапах Кубка світу. Йому буде поставлено конкретне завдання в Америці щодо стримування себе.

Але після американських етапів є ще близько двох тижнів, коли можна буде перейти на відновлює режим і досить впевнено виступити в Ханти-Мансійську. А етапи за океаном Сергію теж потрібні, тому що цей момент невпевненості, рассинхронізациі гонки і стрільби, десь має бути ліквідований. Ми можемо говорити, що до нього повертаються хороші кондиції, але він ще далекий від оптимального рівня форми - це я можу сказати з упевненістю.

- Василь Павлович, виходячи з Ваших слів, можна зробити висновок, що пік форми управляється не лише тренувальною програмою, а й сам спортсмен може вносити певні корективи?

- Головне - це все ж тренувальна програма підготовчого періоду і подальшого етапу. Але й сам спортсмен, якщо він професіонал, завжди реагує на свій стан у процесі підготовки. І якщо він цього не робить, то практично приречений на провал. Седнів - це спортсмен, який завжди реально оцінює свій стан, і ця оцінка завжди збігається з нашими даними.

Що стосується безпосередньо змагань, то спортсмен повинен вміти управляти собою під час гонки, тому що біатлон - це два компоненти: стрільба гонка і. І якщо він відчуває, що не йде гоночний компонент, то повинен зосередитися на стрільбі, і навпаки. І той, і інший чинник - дуже складні, але коли співпадають хороші показники функції і координації - спортсмен виграє.

- Давайте подивимося на Кубок націй. Зараз обидві наші команди, і чоловіча, і жіноча, почали потроху відступати. Для Вас це тривожний дзвіночок, або побоюватися за збереження квоти не варто?

- Я думаю, не варто драматизувати цю ситуацію. До кінця сезону ще досить багато змагань, на яких ми ще зможемо надолужити згаяне. Звичайно, складно буде боротися за перше чи друге місце, але я вважаю, що третє чи навіть четверте місце - цілком солідний показник. На сьогоднішній день завдання виграти Кришталевий глобус перед нами не стоїть. Якщо буде поставлене - ми постараємося вирішити його в тому чи іншому виді програми.