Українська правда

Коли цинк не просто метал: як живуть, і що їдять улюбленці мільйонів

— 30 січня 2023, 16:54
Коли цинк не просто метал: як живуть, і що їдять улюбленці мільйонів

Доведено, що протягом одного матчу професійний гравець у спорті №1 втрачає до чотирьох кілограмів. Суттєві навантаження, специфічний ритм життя, необхідність швидко відновлювати сили. Всі ці фактори впливають на футболістів, і змушують звертатися до перевірених підручних засобів. Спортивне харчування в цілому й цинк — зокрема, важлива складова такого процесу.

Чому кумири дітей та дорослих по всьому світу все частіше використовують в їжі спеціальні добавки у таблетках, які сприяють правильному функціонуванню організму? Для початку знайдемо відповідь на питання, яке призначення цього мінералу й чим він виділяється на фоні інших складових спортхарчу.

Отже, цинк необхідний для:

  • Зростання клітин;

  • Нормального функціонування простати;

  • Вироблення білка, загоєння ран і підтримки шкіри у здоровому стані;

  • Поліпшення стану кісток, волосся та шкіри.

І Ліонель Мессі, і Кріштіану Роналду, і інші відомі футболісти будь-якого чемпіонату чи команди без вагань скажуть — прошарок жиру в загальній масі тіла сьогоднішніх майстрів м’яча має складати не більше 12%. Для того щоб досягти такого показника, треба виключити з раціону усі "зайві" продукти, й побудувати харчування на корисних елементах. Саме тут у нагоді стане "герой" нашої розповіді.

У яких продуктах шукати найважливіший мінерал?

Загальновідомий факт — більшість футболістів надають перевагу індичці, яловичій вирізці, кролику, курячому філе та рибі. Не дивно, що цинк як неодмінний супутник життєво важливих компонентів у їжі спортсменів у цілому в значних частках присутній у насінні, м'ясі, горіхах, морепродуктах та бобових.

Цікаво, що ледь не усі перелічені вище смаколики гармонійно вписуються в інше неписане правило життя гравців. Оскільки футболістам рекомендовано їсти приблизно за три з половиною години до початку матчів, відповідні складники у невеликих кількостях не мають викликати дискомфорт протягом вкрай важливих ігор. І тут важливо зазначити, що перелічені вище варіанти досить легко засвоюються організмом і швидко знімають відчуття голоду.

Що в підсумку?

Звісно, можна витрачати сотні й тисячі гривень для залучення необхідних продуктів у ваш раціон, які покриють нестачу в організмі відповідних складників. Однак приклад найкращих у найбільш популярному спорті прямо вказує на корисність використання сучасних розробок, які доступні кожному.