Головне

Магія пенальті, недооцінка суперника, міць фаворитів: як Бразилія, Франція, Англія та інші пробилися в 1/4 фіналу ЧС-2018. ВІДЕО

04.07.2018 16:48 2776 0
Магія пенальті, недооцінка суперника, міць фаворитів: як Бразилія, Франція, Англія та інші пробилися в 1/4 фіналу ЧС-2018. ВІДЕО

Матчем між збірними Колумбії та Англії, в якому перемогу у серії післяматчевих пенальті здобули британці, завершився перший раунд плей-офф чемпіонату світу-2018. Перерва у найголовніших змаганнях чотирьохріччя триватиме усього два дні і вже у п'ятницю 6 липня буде проведено перші чвертьфінальні баталії.

Ігри 1/8 фіналу завершилися із наступними результатами: Франція - Аргентина - 4:3, Уругвай - Португалія - 2:1, Іспанія - Росія - 1:1 (пен. 3:4), Хорватія - Данія - 1:1 (3:2), Бразилія - Мексика - 2:0, Бельгія - Японія - 3:2, Швеція - Швейцарія - 1:0, Колумбія - Англія - 1:1 (пен. 3:4).   

Нагадаємо, що в 1/4 фіналу зіграють Уругвай - Франція, Бразилія - Бельгія, Швеція - Англія та Росія - Хорватія.  

У матчах 1/8 фіналу було забито 24 голи - у середньому по 3 за гру. Звісно це не є значним аргументом для того, щоб вважати, що першості світу стає щоразу більш видовищними, адже при таких поєдинках як Франція - Аргентина та Бельгія - Японія у першому раунді плей-офф були такі доволі нудні матчі як Швеція - Швейцарія та Колумбія - Англія. Проте з іншого боку жодна з команд відверто не грала на 0:0, як бувало на попередніх чемпіонатах. 

Результати усіх матчів ЧС-2018

У цьому аспекті на ЧС-2018 продовжилася тенденція попередньої першості. І це не може не радувати. До речі, на бразильському Мундіалі, де саме лише місце проведення матчів мало сприяти якомога більшій кількості забитих голів, в 1/8 фіналу команди спромоглися лише 18 разів вразити ворота. 

Цікаво, що у Бразилії на стадії 1/8 фіналу, як і на нинішній першості, переможці визначалися і у серіях післяматчевих пенальті. Проте, одного разу командам вистачило і овертайма (мова йде про матч Німеччина - Алжир - 2:1). Тоді як у Росії, якщо гра і переходила в овертайм, то у них футболісти не хотіли ризикувати і терпіли, щоб дотягнути до лотереї. 

Що ж стосується післяматчевих пенальті, то вони вигравалися тією чи іншою командою не за рахунок безпомилкового виконання, а за рахунок меншої кількості помилок - безперечно перемогли ті, хто був більш психологічно врівноваженим та витривалим. 

Отже, у чвертьфіналах ми побачимо трьох явних фаворитів - Бразилію, Францію, Бельгію, тіньових фаворитів як-от Уругвай, Хорватія та Англія, а також дві несподіванки - Росію та Швецію. 

Головні розчарування: Мессі, Роналду та збірна Іспанії

Після першої стадії плей-офф додому поїхали Аргентина та Португалія із головними зірками першості - Ліонелем Мессі та Криштіану Роналду. І якщо Роналду принаймні відзначився чотирма голами у Росії, то Мессі геть розчарував.

Розчарували не лише лідери португальців та аргентинців, а власне й інші гравці.

Селесао мала у складі таких досвідчених майстрів як Пепе, Рікарду Куарежма, зірок, що сходять - Гонсалу Гедеш та Андре Сільва, але врешті-решт наставнику команди Фернанду Сантуш так і не зміг зліпити з них боєздатний колектив. Такий колектив, який два роки тому виграв у фіналі Євро-2016 у самої Франції. 

Аргентинська збірна за іменами - ще крутіша - Анхель ді Марія, Серхіо Агуеро, Хав'єр Маскерано...але недостатня кваліфікація захисників та воротарів врешті-решт призвела до сумних наслідків. Незрозуміло також, чому Хорхе Сампаолі, кваліфікація якого не викликає сумнівів бодай через успіхи на попередньому місці роботи у збірній Чилі, не дав шанс гравцю, за якого готові платити понад 150 мільйонів євро - Пауло Дибалу. Тримати на лавці футболіста такого рівня - велика розкіш та, напевно, самодурство. 

Ще одне розчарування - збірна Іспанії. Усі очікували, що іспанці не лишать і каменя на камені від Росії. Проте не так сталося, як гадалося.

Ні головний бомбардир червоної фурії натуралізований бразилець Дієго Коста, ні молода зірка Марко Асенсіо ні інші, на перший вигляд майстерні гравці, не спромоглися знайти ключ до оборони росіян. Оборони із двома віковими гравцями - Юрієм Жирковим та Сєргєєм Ігнашевічем та молодим спартаківцем Іллєю Кутєповим (звісно, молодим порівняно з 39-річним Ігнашевічем), над яким сміялися навіть вболівальники збірної. 

Російський опозиціонер Константін Боровой заявив, що Путін та його відділи пропаганди, відчувши, що діло пахне повним провалом (це, звісно, факт, адже в останньому матчі групового турніру уругвайці відвантажили господарям три голи, а могли і більше), домовилися із іспанцями, щоб ті здали матч, і ціна питання при цьому склала 75 мільйонів євро. Ця версія можливо десь і звучить правдоподібно, проте нагадує махання кулаками після бійки. 

Чому збірна Росії припинить виступи на домашньому Мундіалі в 1/8 фіналу: 5 причин

Більш очевидна інша версія провалу чемпіонів світу-2010: за декілька днів до старту ЧС-2018 стало відомо, що Хулен Лопетегі домовився із Реалом про роботу на посаді керманича Королівського клубу. Це не сподобалося керівництву місцевої федерації. І сподобалося скоріше не те, що Лопетегі оголосив про своє рішення напередодні важливого старту, скільки сам факт ведення переговорів поза очі. Як би там не було, але іспанці залишилися без тренера. Фернандо Йєрро напевне не зміг знайти спільної мови з лідерами, не зміг зв'язати не лише покоління, а й каталонський та мадридський клани. А це - шлях у нікуди. 

А взагалі, в іспанській збірній явно йде зміна поколінь: молодь, яка грала у фіналі світової першості U-17 у 2017-му (і програла не кому-небудь, а англійцям), ще не підтягнулася, а ветеранам як-от Давіду Сільві, Андресу Іньєсті, Жорді Альбі, Серхіо Рамосу явно не треба було їхати не Мундіаль. До речі, питання переходу від одних лідерів до інших так і не вдалося вирішити з часів провального виступу на ЧС-2014, коли не лише Нідерланди відвантажили тоді чинним чемпіонам 5 голів, а й відверто пошила їх у дурні і Чилі (2:0).

Інші фаворити не підвели

Напередодні старту ЧС-2018 авторитетна контора William Hill видала котирування щодо фаворитів ЧС. У топ-3 преференцій у тому числі потрапили бразильці та бельгійці, а англійці та французи - шли на 4-му та 5-му місцях. 

Бразильці, французи та бельгійці показали, що на них можна спокійно ставити і напередодні 1/4 фіналу. Селесао не залишила шансів Мексиці, а Неймар, як би не ставилися до нього вболівальники, справді зробив великий внесок у перемогу - відкрив рахунок та розпочав гольову атаку у другому взятті воріт. Очевидно, що на відміну від тих же Мохамеда Салаха та Мануеля Нойєра, які теж відновилися від травм за деякий час до ЧС, Неймар підійшов до старту у гарній формі. А це - величезний плюс для Бразилії. 

Бельгія показала усім, що пройти шлях від тіньового фавориту до спражнього - цілком реально. Червоні дияволи предстали перед вболівальниками сильною та збалансованою в усіх лініях командою. Звісно - не без руки тренера: досвідчений та кмітливий Роберто Мартінес, зумів знайти підхід до зірок та знайти спільну мету для усіх футболістів. 

Велика доля тренерської заслуги - в успіху Франції. Дідьє Дешам тренує триколірних вже тривалий час, через його руки пройшло не одне покоління футболістів. Але ця команда - напевно найталановитіша. Окремо варто відзначити Кіліан Мбаппе: очевидно, що цей гравець стане єдиним із когорти молодих надій ЧС-2018, які обов'язково вистрілять. Фактично вирішальні голи у матчі з Аргентиною, енергетика та майстерність із великою ймовірністю зроблять 19-річного форварда одним із претендентів на Золотий м'яч. 

До речі, повертаючись до матчу Бельгія - Японія, слід виділити не лише велику кількість забитих голів, а й те, що японці повністю реабілітували себе за ганебний футбол, який вони продемонстрували наприкінці зустрічі із Польщею. Підопічні Акіро Нісіно зробили справжню самурайську жертву - звісно не життям заради честі, а путівкою у чвертьфінал: вони пішли вперед на у доданий арбітром час при рахунку, за якого навіть не ризикнули цього робити навіть умовні Франція або Німеччина (а чекали б на додатковий час). 

Англія була найближчою до іспанців, якщо говорити про прогнози перед стартом плей-офф. І якщо червоній фурії не вдалося пройти випробування пенальті, то англійці виявилися більше щасливчиками. Чудовий сейв Джордана Пікфорда фактично вивів англійців у чвертьфінал, в якому вони не були з 2006 року. Ну і не слід забувати, що трьом левам вдалося перервати неприємну серію із 5 поспіль програних лотерей на ЧЄ та ЧС. 

Прагматичні шведи та везучі хорвати

Збірні Швеції та Хорватії потрапили у склад учасників 1/4 фіналу ЧС-2018 із певною долею несподіванки. 

Хоча хорвати продемонстрували свою міць та потенціал ще під час кваліфікації, а також у груповому турнірі, пройшовши його із 100-відсотковим результатом. Що стосується завоювання путівки на ЧС, то хорвати не обігрували Україну два рази навіть у часи становлення синьо-жовтої команди у середині 1990-х. А тоді у складі картатих грали висококласні футболісти і ці гравці згодом стали бронзовими призерами ЧС-1998.

Зазначимо, що Хорватії не завадила навіть зміна тренера восени 2017 року - Златко Далич зберіг атмосферу переможців у колективі та із максимальною користю використовує таких великих футболістів як Іван Ракитич, Маріо Манджукич, Лука Модрич. А історія із вигнанням з команди Ніколи Калинича - підтвердження того, що тренер тримає ситуацію під контролем та готовий позбуватися будь-кого, хто не виконує командну дисципліну.  

Хорвати ніколи не виходили на поле без думок про перемогу - ця команда, якою б не був її склад, завжди грає у футбол, а не заважає супернику. І в Росії вона показала, що може діяти першим номером навіть проти Мессі та Ко.  

Втім, у матчі проти данців хорватам було важкувато. Звісно можна припустити, що це було стратегічною задачею - увійти у чвертьфінал "на мізерах". Але якщо таке і мало місце бути, то тоді підопічним Далича справді пощастило. 

Інша справа - Швеція, яка не залишила шансів швейцарцям. Команда та її тренерський штаб на чолі із Янне Андерссоном продемонструвала, що може чітко позбавити козирів суперника, а Швейцарія показала, що має гостро атакувальний потенціал та добре грає на контратаках, та при цьому не втратити міць біля воріт опонента та реалізувати один із своїх моментів... 

Що ж, очевидно, що нас очікують цікаві протистояння у чвертьфіналах і мільйони фанатів по всьому світу із нетерпінням очікують на відповіді, чи продовжуть свою переможну ходу англійці та французи, чи спроможний на несподіванку Уругвай, чи здолають бразильці бельгійців та звісно, чи виб'ють нарешті з турніру збірну Росії... 

Коментарі ()