Українська правда

В США в теніс грають 284 тисячі людей: Погребняк розповів, що потрібно для розвитку тенісу в Україні

В США в теніс грають 284 тисячі людей: Погребняк розповів, що потрібно для розвитку тенісу в Україні

Олексій Погребняк переїхав в США у віці 17 років і вже шостий рік проживає у штаті Вірджинія, де працює тренером по тенісу. У відвертому інтерв'ю Чемпіону киянин поділився своїми спостереженнями про відмінності в тенісній культурі між Україною та США та порівняв тенісну молодь в обох країнах.

— Пане Олексію, як оцінюєте рівень розвитку тенісу в Україні порівняно з США? Які основні відмінності помітили?

— У 2022 році кількість тенісистів у США зросла на 1 мільйон, досягнувши понад 23,6 мільйона учасників. І ця тенденція триває вже кілька років. Ліга USTA, найбільша доросла тенісна ліга країни для гравців різного рівня, також зафіксувала зростання. Протягом року в змаганнях брали участь 284 тисячі гравців (на 11% більше, ніж у 2021 році). Але важливо розуміти, що розвиток американського тенісу супроводжується активними зусиллями та ініціативами, спрямованими на розширення доступу до тенісу та покращення загального досвіду гри для всіх учасників.

Асоціація тенісу Сполучених Штатів (USTA) постійно впроваджує заходи, щоб підтримати гравців різного віку та рівня кваліфікації. Наприклад, на теренах США просувається теніс у школах, запроваджуються заохочувальні програми, оновлюється інфраструктура тощо. Тобто, на державному рівні робиться все для підтримки і розвитку тенісу.

В Україні функціонує всього близько 100 тенісних клубів, тому ми ще дуже далеко від рівня розвитку тенісу в США. Без державної програми розвитку великого тенісу, подібної до американської, яка б фокусувалася на масовому спорті та розбудові спортивної інфраструктури, досить важко досягати значних результатів самотужки. Наразі, наприклад, батьки юних спортсменів змушені витрачати десятки тисяч гривень з власної кишені лише на участь у виїзних турнірах в межах України.

— Які аспекти тенісної інфраструктури в США вразили найбільше? Чого не вистачає в Україні?

— У 2022 році в США було збудовано понад 500 нових кортів по всій країні, причому майже всі вони безкоштовні. Також тут функціонують спеціальні організації, що консультують представників влади щодо того, як найбільш ефективно та економічно встановлювати нові корти в громадських парках, та загалом сприяти розвитку тенісу в місцевих громадах.

Натомість в Україні більшість тенісних кортів платні. До того ж в українських містах не вистачає критих тенісних кортів, які б дозволили тренуватися у вітряну й дощову погоду. Тому через відсутність якісної інфраструктури тренування в холодну пору року є серйозною проблемою, адже багатьом спортсменам просто немає де тренуватися.

Поряд з тим, у нас замало сучасних стаціонарних тенісних баз з необхідною інфраструктурою. Адже це має бути не просто спортивна зала в школі, а сертифіковані тенісні корти з тренажерними залами, роздягальнями, душовими, тренерськими кімнатами тощо.

— Які основні культурні чи організаційні відмінності в підготовці тенісистів ви спостерігаєте?

— В США теніс пропонується в більш ніж 20 000 школах по всій країні як частина загальних програм фізичного виховання. За останніх шість років USTA пожертвувала обладнання понад 8300 школам, що дало майже 6 мільйонам дітей доступ до спорту. Також активно підтримується молодь з обмеженими ресурсами через безкоштовні або недорогі тенісні програми та фінансові стимули.

В Україні набагато менші масштаби саме через відсутність якісної інфраструктури, яка б забезпечила хороший тренувальний процес. Але порівнюючи молодь в США та Україні можу сказати, що українська молодь більш наполеглива й дисциплінована. Тобто, незважаючи на обмежені ресурси, наші тенісисти більш вмотивовані тренуватися та регулярно виступати на турнірах.

— Які основні кроки, на вашу думку, необхідно вжити для створення ефективної тренувальної системи для тенісистів в Україні, і чи є шанс на прискорений розвиток тенісу в країні після закінчення війни?

— Є нагальна потреба в створенні цілісної тренувальної системи для тенісистів, яка включатиме фітнес-наставників, фізіотерапевтів та психотерапевтів. Така система дозволила б створити оптимальні умови для підготовки та відновлення спортсменів. Звичайно ж, конче необхідне будівництво нових тенісних кортів і створення сучасних тренувальних баз, щоб наші тенісисти могли повноцінно тренуватися в будь-який час року без необхідності виїжджати за кордон.

Хоча є й позитивна динаміка. Українські професійні спортсмени в останні роки демонструють якісну гру і досягають вражаючих результатів. А це означає, що все більше батьків приводять дітей в тенісні клуби, в надії, що вони повторять історію успіху Еліни Світоліної або Андрія Медведєва.

Попри те, що інтерес до тенісу в Україні зберігається, зовнішні обставини, такі як війна та економічна ситуація, мають серйозний вплив. До пандемії Федерація тенісу України організовувала близько 350 турнірів на рік, з них 25 міжнародних, під крилом ITF & Tennis Europe. Під час пандемії кількість турнірів скоротилася вдвічі, а у 2023 році їх було проведено всього 50.

Але зірки світового рівня в українському тенісі є. Увага уболівальників велика. Тому після закінчення війни в України є всі шанси на відновлення та подальший розвиток тенісу. Повернення до мирного життя відкриє нові можливості для інвестицій у спортивну інфраструктуру, підвищення рівня організації турнірів і розширення програм підтримки молодих талантів.

Враховуючи усі вищезазначені фактори та покладаючись на приклади розвитку тенісу в тому ж США, Україна матиме змогу створити належні умови для підготовки нових зірок тенісу і зайняти гідне місце на міжнародній арені.

Владислава Розенко, Чемпіон

теніс