Головне

Як пробігти менше одного кілометра і стати переможницею Бостонського марафону

Шахраї в марафонах - не рідкість
08.08.2019 10:08 1954 0
Як пробігти менше одного кілометра і стати переможницею Бостонського марафону

Джерело - Чемпіон.

Марафонські дистанції, дійсно, інколи виграють шахраї. Ситуації бували різними. Але найвідомішою є історія про псевдо тріумфаторку марафону в Бостоні. 

У нинішніх умовах, коли маршрут учасника відстежується за допомогою чіпа, зробити щось подібне неможливо, скажете ви - і матимете рацію. Крім того, на марафонах Великої шістки обов'язково проводитися пряма трансляція, і лідери гонки завжди знаходяться в центрі уваги.

Проте, 21 квітня 1980 року відбувся наступний курйозний випадок, який згодом призвів до впровадження чіпової системи. Роза Руїс, яку більшу частину дистанції ніхто не бачив, і яка з'явилася практично нізвідки лише на останньому кілометрі перед фінішем, протягом восьми днів вважалася переможницею Бостонського марафону 1980 року. Підозри в шахрайстві виникли відразу ж після завершення гонки, оскільки вона не була помічена ні на одному з проміжних контрольних пунктів, і не виглядала втомленою, хоча її результат склав 2 години 31 хвилина і 56 секунд і був найкращим на той час серед жінок!

У телевізійному інтерв'ю Руїс розповіла Кетрін Світцер (перша жінка, яка офіційно пробігла Бостонський марафон) що це був всього лише другий її марафон, і що їй вдалося поліпшити свій час з 2:56 до 2:31.

Світцер не повірила їй і завершила своє інтерв'ю, наступними словами: "Роза Руїс. Таємниця жінки-переможниці. Ми нудьгували по ній на всіх наших контрольних пунктах ".

Руїс так і не призналася в своєму обмані, однак через кілька днів після скандалу знайшлася жінка, яка згадала, як познайомилася з Розі в вагоні метро якраз під час відбіркового марафону в Нью-Йорку. Цього виявилося достатньо, щоб довічно дискваліфікувати Руїс, не розбираючись, яким саме чином вона зрізала дистанцію в Бостоні.

29 квітня організатори визнали переможницею канадку Жаклін Гаро, чий результат 2:34:28 на той момент став новим рекордом гонки.

У 1982 році Руїс була заарештована за підозрою в привласненні майна в компанії, де вона працювала. У 1983 році її ще раз заарештували за участь в угоді з продажу наркотиків.

8 липня 2019 року найвідоміша шахрайка серед всіх, хто коли-небудь намагався схитрувати на марафонській дистанції, померла після 10-річної боротьби з раком в віці 66 років.

Коментарі ()