Головне

Грізманн – як Платіні та Зідан. Німеччина - Франція. Огляд зарубіжної преси

08.07.2016 18:00 3732 0
Грізманн – як Платіні та Зідан. Німеччина - Франція. Огляд зарубіжної преси

Для когось - несподівано, а для когось - закономірно, збірна Франції переграла команду Німеччини й стала другим фіналістом чемпіонату Європи.

Чемпіон не проходить повз цей матч і пропонує Вашій увазі огляд західноєвропейських ЗМІ.

Провідне французьке видання L’Equipe захоплюється своїми гравцями й проводить історичні паралелі.

"...Збірна Франції продемонструвала величезну силу колективу. Ми бачили і піт, і синці, але головне, що врешті ми насолодилися перемогою! Німеччина не змагатиметься у фіналі ЄВРО в неділю, ми ж зіграємо з Португалією. Можливо, це було саме те, що було потрібно для того, щоб відчувати себе великими – вікторія над Німеччиною як діючим чемпіоном світу дає багато. Ми заслужили цей успіх, заслужили у грі, бо діяли на полі шалено, й подекуди вигризали кожен сантиметр газону. Команда Франції у фіналі ЄВРО! Це звучить так само солодко, як покоління Платіні в 1984-му році, як покоління Зідана в 2000-му році, і немає необхідності чухати потилицю, щоб знайти назву нинішньому поколінню – імені Грізманна. Так, німці були не просто на порозі слави, а ледь не в зеніті цього відчуття, проте сказати, що чемпіони світу домінували на полі хоча б у якомусь проміжку часу матчу, аж ніяк не можна. Незважаючи на те, що команда фактичних гостей володіла м’ячем, здавалося, аж надто багато (а це 68%), співвідношення сил було нерівним. Організовані навколо величного Уго Льоріса й пари уважних та непорушних Лорана Косельни й Самуеля Юмтіті, французи були тверді, як скеля – "Триколірні" провели відмінний матч. Франція навіть збільшила перевагу, коли всюдисущий Грізманн, після класної передачі Поля Погба й випущеного Мануелем Нойєром м'ячем, надіслав круглого в сітку. У ході наступальних операцій німецькі війська мали хорошу нагоду хоча б скоротити відставання в кінці матчу, проте кілька разів чемпіонам світу відверто не пощастило..."

 

Інше французьке ЗМІ, а мова про Sport, захоплюється не тільки кращим гравцем команди на турнірі, а й тренером своєї збірної.

"...Франція прибирає ініціативу до своїх рук. Травми 1982-го та 1986-го років нарешті зажили (вочевидь, мова про поразки "Триколірних" в матчах з Німеччиною у півфіналах чемпіонатів світу 1982-го та 1986-го років – прим. Чемпіона). Врешті, Франція переграла Німеччину в фінальній стадії чемпіонату Європи, нехай цьому й вельми сприяла рука Бастіана Швайнштайгера... Покоління 2016-го року з "босом" на ім'я Антуан Грізманн, йде по стопах своїх славних старійшин. Ставка Дідьє Дешама спрацювала. Тренер вибирав команду послідовно й на основі дисциплінованих гравців, й на цьому турнірі обійшовся без таких виконавців, як Карім Бензема, та Хатем Бен-Арфа. Крім того, в матчі проти Німеччини Дешам випустив той самий склад, який грав і проти Ісландії в неділю. Справжнім героєм нації є Антуан Грізманн. "Зловмисник" для суперників "Триколірних", Грізманн записав на свій рахунок вже шість голів! Він займає чільне місце в рейтингу бомбардирів на цьому ЄВРО, і стає другим кращим "снайпером" в історії виступів Франції на континентальній першості після Мішеля Платіні, який забив дев’ять разів, в успішній кампанії 1984-го року. Все це, звичайно, добрий знак перед фіналом, в якому зіштовхнуться Франція та Португалія з Кріштіано Роналду. Залишається останній крок, і його треба зробити!.."

Журналісти відомого ЗМІ з німецькою "пропискою", а це Kicker, не приховують свого розчарування й емоцій.

"...Його не вистачило для німецької збірної! Команда Льова програла півфінал в Марселі проти господарів чемпіонату Європи Франції з рахунком 0:2. Перемогу для французів забезпечив Антуан Грізманн, який наніс Німеччині смертельні удари в кількості двох. На вулиці переможених чемпіон світу вперше опинився незадовго до перерви, коли нападник Атлетико перетворив у гол вирок за фатальні дії Бастіана Швайнштайгера в штрафному майданчику своєї команди. Льов кинув у атаку всі сили, але забити хоча б раз, досягнувши хоча б якогось успіху, німці не змогли. Це велике розчарування. Прикро, але треба визнати – нам не вистачало пробивної сили. Про трагічну фігуру Бастіана Швайнштайгер говорити важко. Цей хлопець – герой чемпіонату світу в Бразилії, а тепер йому дуже не пощастило – він зробив хибний рук рукою в заключні секунди першої половини матчу..."

Та сама гра рукою. Світлина Reuters

Інше німецьке видання, Sportbild, в оцінці виступу "Манншафт" вдалося, в тому числі, до образності.

"...Нещастя Бастіана Швайнштайгера, приголомшений Джером Боатенг та втомлений Месут Езіл. Наша мрія опинитися в фіналі в Парижі обірвалася в Марселі, й не можна сказати, що це сталося незаслужено. Інколи здавалося, що на "Велодромі" збірна Німеччини робила все, щоб попрощатися з турніром, і не зважала на скам'янілі обличчя її шанувальників. Це було надто гірко – зупинитися від мети за крок, та ще й програти господарям турніру, команді Франції. Антуан Грізманн перетворив вечір 64.078 глядачів на цікавий спектакль (щоправда, естетично приємний лише для вболівальників одно збірної), коли спочатку Бастіан Швайнштайгер "підіграв" французам, а потім і сам нападник опинився в потрібному місці в потрібний час..."

Коментарі ()