Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Польща: "Білі орли" з мріями про плей-офф

10.06.2016 08:28 3396 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Польща: "Білі орли" з мріями про плей-офф

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція. У цьому матеріалі мова піде про одного з головних суперників збірної України за вихід у плей-офф - збірну Польщі.

Польща: прізвиська і форма

Польська збірна має два головних прізвиська. "Бяло-червониє" - біло-червоні - офіційні кольори не тільки польської національної збірної з футболу, а й усієї держави.

"Білі орли" - другий варіант назви польської збірної пов'язаний з бажанням місцевих уболівальників приплести любов до футболу до історичних асоціацій. Орел білого коліру - офіційний державний символ країни. На гербі Польщі зображений білий орел з золотими кігтями і дзьобом, в золотій короні, на червоному тлі. Орел був присутній на гербі Польщі на ранніх стадіях: під час Великого князівства Литовського, на тлі герба Росії і під час існування Польської Народної Республіки

З формою у поляків все дуже просто. На Євро-2016 наші сусіди по кордону і по групі взяли за основу класику. Білий і червоний - нічого зайвого.

 
 

Польща: історія виступів на чемпіонатах Європи

Польща вперше пробилася у фінальну стадію чемпіонату Європи в 2008 році. У відбірковій групі поляки випередили таких серйозних суперників, як Португалія, Сербія та Бельгія. Однак в Австрії та Швейцарії команда Лео Беенхаккера не зуміла подолати бар'єр групового етапу, набравши лише очко і зайнявши останнє місце в своєму квартеті.

На Євро-2012 поляки виступали в якості господарів (разом з Україною), але і цього разу вище останнього місця в групі піднятися не змогли. Біло-червоні були близькі до виходу в фінальну стадію в 1976 і 1980 роках, але обидва рази полякам підклала свиню збірна Нідерландів. Спершу помаранчеві обійшли Польщу в групі за різницею м'ячів, а через чотири роки випередили її на очко.

Польща: історія матчів проти України

Збірна України провела з поляками сім матчів, перші два, що відбулися в Києві, принесли суцільні засмучення: в 1998-му Україна програла в товариському матчі - 1:2, в 2000-му - на старті відбору ЧС-2002 (1:3).  Але після цього Україна оформила три перемоги над Польщею при двох нічиїх. Найприємнішими стали виграші у відборі ЧС-2014: у Варшаві - 3:1, у Харкові - 1:0.

Польща: кваліфікація на Євро-2016

Поляки дуже потужно почали кваліфікацію і після розгрому Гібралтару (7:0) поклали на лопатки ще і чемпіонів світу з Німеччину - 2:0. До вересня 2015 поляки очолювали турнірну таблицю в групі, хоча і оступилися з Шотландією (2:2) і упустивши на 91-й хвилині перемогу над Ірландією в гостях (1:1).
Німці у Франкфурті влаштували реванш за поразку в другому турі, виграли - 3:1, але цілком могли поступитися полякам лідерством, коли програли в передостанньому турі в Дубліні.

Однак і Польща теж зіграла не кращим чином - в Глазго з величезними труднощами уникла поразки вже на 94-й хвилині. У підсумку - 21 очко з 30 можливих, 33 забитих м'ячі і 10 пропущених.

Польща : тренер

Тренером збірної Польщі з футболу є 58-річний спеціаліст Адам Навалка, який очолює "білих орлів" з 2013-го року.  Свою футбольну кар'єру Навалка почав в 1969 році в клубі Вісла Краків. У першій лізі дебютував в 21 травня 1975 року. У 1975 і 1976 роках, в складі молодіжної команди Вісли завоював перше місце в чемпіонаті Польщі. У 1978 році став гравцем основного складу Вісли, яка тоді виграла чемпіонат Польщі.

У першій лізі Навалка зіграв 190 матчів, і забив 9 голів. У 1985 році покинув Віслу і поїхав в США, де грав за клуб Polish-American Eagles SC (Yonkers).

1978 році в складі збірної брав участь в Чемпіонаті світу в Аргентині, де зіграв без замін 5 матчів. В цілому зіграв за збірну 34 матчі, свій єдиний гол забив в програному матчі з Угорщиною (1:2).

28 травня 2007 було тимчасово включений в тренерський штаб збірної. Допомагав Лео Беенхаккеру в підготовці до відбіркових матчів до Чемпіонату Європи в Австрії і Швейцарії проти Азербайджану і Вірменії. У серпні 2007 йому дозволили працювати в штабі до кінця відбіркового турніру. З 21 вересня 2008 по 31 грудня 2009 Навалка займав посаду тренера Катовіце.

1 січня 2010 року призначений тренером клубу Гурнік Забже, який під його керівництвом вийшов в екстракласу 1 червня того ж року.  26 жовтня Навалку призначили офіційно тренером збірної Польщі, всупереч раніше зробленим заявам про готовність доопрацювати в Гурніку до кінця року. 28 жовтня 2013 фахівець провів останній матч як тренер Гурніка проти Краковії, а 1 листопада почав виконувати обов'язки тренера збірної.

Куба Блащиковськи та Адам Навалка. Світлина Reuters

Польща: Голкіпери

Голкіперська позиція у поляків досить рівна та збалансована. Тому спрогнозувати хто вийде на перший матч з Північною Ірландією буде досить важко. Якщо відштовхуватись від імені, то номер один (як і на футболці збірної) звичайно ж Войцех Щенсни (26 років), який провів чудовий сезон у римській Ромі.
Але другу частину відбору до Євро, номером один був 31-річний Лукаш Фабіанськи, який чудово провів другу половину сезону,цим самим допоміг "чорним котам" зберегти прописку у прем'єр лізі.

Третім номером на позицію номер один є ветеран збірної Артур Боруц (36 років) з англійського Борнмута. Боруц , як і попередні кандидати, є основним гравцем своєї команди, провівши за клуб 32 матчі, 7 з яких відстояв на нуль, і в середньому пропускаючи по 1.59 гола за гру. По цьому показнику найкращим є Войцех Щесни, він пропускав по 0.97 м'яча за гру.

В останніх товариських матчах воротарі зіграли порівну, кожен по 2 матчі, напевно в саме цих матчах тренерський штаб поляків визначався з номером один у збірній. Боруц та Фабіанськи зіграли свої матчі на нуль, в той час як Щенсни пропустив двічі від нідерландців. Тому важко сказати хто буде основним, але спрогнозуємо що номером один у збірній буде Лукаш Фабіанськи.

Польща: Захисники

Перед тим як представити захисну лінію збірної Польщі, скажемо декілька слів про тактичну побудову команди. Основна тактична схема, по якій грає Адам Навалка, виглядає як: 4-5-1, хоча в деяких матчах атакуючий півзахисник висувався в пару до одного форварда і схема виглядала, як 4-4-2. Але ми розглянемо основну побудову.

У центральній ланці захисту лідером є капітан Торіно Каміль Глік (28 років). Височенний Глік окрім чудових дій в захисті, досить вміло підключається до атак. Так, у сезоні 14/15 захисник зміг забити аж сім голів за "биків.  Пару в центрі захисту йому складе представник чемпіона Польщі - Легії, Міхал Паздан (28 років). Що цікаво, у відборі до Євро 2016, частіше усього, пару Гліку складав Лукаш Шукала, але змінивши чемпіонат Туреччини на чемпіонат Саудівської аравїї, він навіть не потрапив у заявку.

Змінити когось в центральній ланці зможуть представники "аппенін": бразильський поляк Тіаго Ционек (30 років) та Бартош Соломон(25 років) .

З права у захисті зіграє 31-річний представник Боруссії Д Лукаш Піщек, який хоч вже не основний в клубі, але все ще незмінний у збірній. А з ліва у відсутності Мацея Рибуса ( травма плеча ), швидше за все, зіграє Артур Єнджейчик з Легії, а його резервістом буде 32-річний представник Лехії (не плутати з чемпіоном Польщі), Якуб Вавжиняк.

Світлина AP

Польща: Півзахисники

Розпочнемо з опорної зони. Одним з двох опорних півзахисників є новоспечений чемпіон ліги Європи Джегож Крихов'як (26 років ), за яким вже вишикувалися в чергу гранди європейського футболу. Джегож єдиний хто провів усі 10 матчів відбору без замін.  Пару йому складе,швидше за все, молода надія польського футболу, 22-річний Петр Зелінськи який провівши сезон 15/16 у Емполі за системою гол+пас набрав 10 очок .

Є інформація що новий сезон Петр розпочне вже на "Енфілді. В останніх товариських Адам Навалка награвав саме цю пару. Хоча, якщо дивитися на відбірковий турнір, то у більшості матчів пару Крихов'яку складав Кшиштоф Мончинськи ( 29 років ) з Вісли.  Також у відборі двічі виходив ще один молодий талант, представник Леха, Кароль Лінетті (21 рік), який навіть відзначився одним голом. Не будемо списувати з рахунків і 30-річного Томаша Йодловеца. Тому подивимось, що саме обере головний тренер - молодість чи досвід.

З права у півзахисті зіграє представник Фіорентини Куба Блащиковськи (30 років), альтернативи йому немає, так як його змінник у відборі Павел Ольковськи не був включений у остаточну заявку.  Ліву бровку мав би закрити представник Ренна Каміл Гросіцьки (28 років ), який провів непоганий сезон у Франції забивши дев'ять м'ячів. Але у останньому товариському матчі проти збірної Литви Каміл травмував коліно. Тому його вихід в старті зі збірною Північної Ірландії поки під питанням. Таким чином, з ліва зіграє 31-річний Славомір Пешко або юний Бартош Капустка (19 років).

Атакуючого півзахисника, або ж відтягнутого форварда, зіграє молодий Аркадіуш Мілік(21 рік) з Аякса. У клубі Мілік грає чистого нападника, де за сезон наколотив своїм суперникам 21 м'яч та віддав 9 гольових передач. У відборі до Євро він був другим бомбардиром з шістьма м'ячами. Резервістом на цю позицію є Філіп Стажинськи (25 років).

Головна ударна сила "білих орлів" - Роберт Левандовськи

Польща: Нападники

На вістрі атаки у поляків зіграє один з найкращих центральних нападників сучасності, представник Баварії - Роберт Левандовськи (27 років). Нині вихованець Легії представляє собою еталон сучасного нападника, який чудово грає у підіграванні і в змозі самотужки розібратись з декількома гравцями суперника, маючи при цьому чудове гольове чуття.

У відборі до Євро Левандовськи забив 13-ть м'ячів у 10-ти матчах, ставши найкращим бомбардиром відбіркового етапу. Якщо поляки будуть грати у два нападники, то пару Роберту складе Мілік про якого ми вже згадували. А от молодий нападник Маріуш Стемпінськи (21 рік),швидше за все, першість проведе у ролі глядача.

Польща: ставки букмекерів

Поляки являються головними суперниками нашої команди за вихід у плей-офф. Коефіцієнт на вихід "біло-червоних" складає 5,5, що є другим показником після Німеччини (1,37). Шанси України складають 6,5, а головним аустайдером є ірландці (20). Тому, головна боротьба піде саме між Україною та Польщею.

Збірна Польщі йде на 10-му місці в рейтингу можливих тріумфаторів. На перемогу наших сусідів букмекери приймають ставки з коефіцієнтом 51. Чемпіон погоджується з букмекерами, обидві команди мають приблизно однакові шанси на вихід у плей-офф з другого місця.

Коментарі ()