Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Італія: Ще одна спроба на титул

06.06.2016 11:41 1686 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Італія: Ще одна спроба на титул

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція.

На черзі – третя команди групи Е збірна Італії, яка поміряється силами з перспективними бельгійцями, амбітними шведами та бойовими ірландцями.

Італія: прізвиська та форма

Прізвиська в італійців досить звичайні у порівнянню з іншими збірними. Закордонні видання називають італійську збірну просто "Azzurri" (блакитно-сині). А для нас більш звично чути "Squadra Azzurra" що перекладається як "блакитна команда".

З формою до Євро "аппенінці" непогано попрацювали, і вона виглядає досить стильно та сучасно, що, напевно, нікого не здивувало, адже італійці у плані зовнішнього вигляду завжди тримають марку. Отже, основна форма виглядає так: футболка має приємний блискучо-синій  колір, а всі деталі прикрашені золотим відтінком. Труси звичайного білого кольору, а гетри під колір футболки.

Резервна форма теж досить оригінальна: біла футболка із синім комірцем, по середині якої у кольорах державного прапору проходить стрічка (цей варіант футболки нагадує форму Ювентуса сезону 2010-2011), ну, і відповідно сині труси та білі гетри.

 

Італія: історія виступів на чемпіонатах Європи 

Збірна Італії - одна з найсильніших збірних у світі (у ії активі 4 перемоги на Чемпіонатах світу), за титулами поступається лише бразильцям. А от з перемогами на європейському форумі все набагато скромніше, лише одна - у далекому 1968-му зі знаменитими Сандро Мацоллою, Джанні Ріверою та Джачинто Факетті у складі. Фінальна частина змагань була проведена на Аппенінах, тому "Скуадра Адзурра" не мала права на помилку.

Що цікаво, півфінальний матч був зі збірною СССР, основний і додатковий час закінчився без голів, і долю фіналіста чемпіонату вирішувала не серія післяматчевих пенальті, як ми зараз звикли, а звичайна монета. Капітани виходили до центру поля, вибирали сторону монети, а головний арбітр її підкидував. Таким чином, Факетті вивів свою збірну у фінал, де у другому матчі (перший закінчився внічию, і було призначене перегравання) італійці переграли Югославію з рахунком 2:0.

Наступний європейський фінал "тифозі" чекали довгих 32 роки (до речі, група в італійців у 2000-му була майже ідентична теперішній, лише замість ірландців була збірна Туреччини). У фіналі підопічні Діно Дзоффа схрестили шпаги з чинними чемпіонами світу (на той час) - французами. Та поступилася у додатковий час, завдяки "золотому голу" Давіда Трезеге (це був останній чемпіонат де застосовувалося правило золотого голу).

Останні зазіхання на тріумф були на недавньому чемпіонаті в Україні та Польщі, де "Azzurri" у фіналі розгромно поступилися іспанцям з рахунком 0:4.

Італія: кваліфікація на Євро-2016

Якщо подивитися на підсумковий результат італійців у кваліфікації до Євро, то може здатися, що для команди Антоніо Конте це була легка прогулянка, але все було не все так просто. Група італійцям випала досить легка, де тільки хорвати могли завадити аппенінцям зайняти перше місце. Не показуючи виразної гри, підопічні Антоні Конте розпочали відбір з трьох натужних перемог над Норвегією (2:0), Азербайджаном (2:1, де лише дубль центрального захисника К'єлліні допоміг здобути три очки) та Мальтою (1:0).

Після чого три поспіль нічиї змусили похвилюватись італійських тифозі. Але все ж на досвіді збірна Італії в останніх чотирьох матчах взяла максимум, набравши в сумі 24 очки, випередивши хорватів на 4 пункти. Можливо, якість гри, яку продемонстрували "блакитно-сині", не всім була до вподоби, але, як то кажуть, гра забувається, а результат - на табло. Статистика італійців у відборі - 10 матчів, 7 перемог та 3 нічиї, забито 17 м’ячів, пропущено лише 7.

Антоніо Конте. Світлина Reuters

Італія: тренер

Після фіаско 2014 року у Бразилії було прийнято рішення звільнити головного тренера Чезаре Пранделлі. На посаду "алленаторе" італійські футбольні функціонери призначили молодого наставника - Антоніо Конте.

Цей фахівець розпочинав свою кар’єру футболіста на півдні Італії, у провінційній команді Лечче. Провівши декілька непоганих сезонів, його запримітили скаути Ювентуса, а згодом виклали за нього 4.8 млн доларів, на той час це була досить солідна сума. За 13 років, проведених за "б'янконері", Конте здобув майже всі клубні трофеї сучасного футболу, у тому числі перемогу у Лізі Чемпіонів-1996.

Свою тренерську кар’єру Конте розпочинав з низин, по черзі виводивши у Серію А Барі та Сієну. Після чого у 2011 році був підписаний контракт з його фактично рідним клубом - Ювентусом . За три роки у Юве Антоніо завоював три скудетто та два суперкубка Італії, довівши всім що тактична схема 3-5-2 досі працює. У 2014-му після конфлікту з керівництвом Конте залишив команду. Можливо, це лише було приводом щоб очолити "Скуадру Адззуру".

Італія: голкіпери

По голкіперській позиції у збірній Італії все зрозуміло, вже як років 10 усе зрозуміло. Основним, звичайно ж, буде ветеран і лідер команди 38-річний Джанлуїджі Буффон, який встановивши у цьому році черговий рекорд - 973 сухих хвилини у Серії А, випередив таким чином інших легендарних італійських воротарів Себастьяно Россі та Діно Дзоффа.

Другий і третій воротарі - це 33-річний римлянин Федеріко Маркетті (33 роки), який провів невиразний сезон у Лаціо та поки що парижанин Сальваторе Сірігу (29 років).

Але є і втрата у цій лінії - через пошкодження хрестоподібних зв'язок у Францію не полетить наступник Буффона, воротар Дженоа Маттіа Перін.

Італія: захисники

У відборі до Євро Конте під час матчів випробовував різні схеми на полі, частіше за все схема виглядала як 3-5-2, але у деяких матчах можна було помітити і 4-4-2, а у товариському матчі з іспанцями була випробувана схема 3-4-3, хоча при захисті захисників виявлялося відразу п’ятеро. Та ми будемо розглядати звичну для "алленаторе" 3-5-2.

Тріо центральних захисників будуть складати представники чемпіона Італіїї - 35-річний Андреа Барцальї зіграє правого-центрального, 29-річний Леонардо Бонуччі у центрі, а 31-річний Джорджо К'єлліні буде грати лівого-центрального. Одного з трьох може підмінити Анджело Огбонна (28 років), або римський "вовк" Даніеле Де Россі (32 роки), який в останній момент був включений у заявку.

Також когось із центральних в змозі замінити номінальний правий латераль 26-річний Маттео Дарміан. До остаточної заявки не потрапили молодий 21-річний Ругані й основний центр бек Фіорентини Давід Асторі.

Світлина figc.it

Італія: півзахисники

Отже, п’ять півзахисників. У зв’язку з травмами Вератті та Маркізіо, які не поїдуть на Євро, місце в опорній зоні займе 33-річний Тьяго Мотта з ПСЖ. Лівим центральним, скоріше за все, буде універсал Де Россі, а правого центрального зіграє його партнер по Ромі, ще один універсал 25-річний Алессандро Флоренці. Не найсильніша ланка у побудові італійців, зважаючи на те, що Флоренці майже весь сезон відіграв у Ромі на позиції правого захисника, а Де Россі з приходом Лучано Спалетті втратив місце в основі.

У зв’язку з такими втратами у центрі поля, дивує вибір головного тренера на користь неосновного гравця Ювентуса Стефано Стураро (23 роки) та досить посереднього гравця Марко Пароло (31 рік), в той час, як у заявку не потрапив Рікардо Монтоліво (31 рік) і навіть Андреа Пірло (37 років). На флангах півзахисту, швидше за все, зіграють Маттео Дарміан (26 років) справа та 23-річний Маттіа Де Шильо зліва, хоча тут може бути досить багато варіацій. У разі невдалого результату по ходу матчу на місце Дарміана може вийти більш атакуючий Антоніо Кандрева (29 років), хоча він в змозі замінити когось і в центрі поля, а зліва - Емануеле Джаккеріні (31 рік).

Також підсилити фланги атаки може молода зірка італійського футболу - 22-річний Федеріко Бернардескі. А от несподіванкою для всіх була новина про непотрапляння в остаточну заявку лідера Мілана Джакомо Бонавентури (26 років).

Італія: нападники

До сьогоднішнього дня більшість експертів були впевнені лише в одному нападнику, який буде основним на Євро. Цим форвардом досить несподівано став "новачок" "блакитно-синіх" 30-річний Граціано Пелле, який у 12-ти матчах за збірну забив 5 м’ячів. Але нещодавно стало відомо, що Граціано не зміг закінчити тренування через ушкодження коліна.

Таким чином, основним може стати 24-річний Сімоне Дзаза, а йому у пару Конте виставить або натуралізованого бразильця Едера (29 років), або реактивного 25-річного Лоренцо Інсіньє, який провів поки що найкращий свій сезон у кар’єрі, забивши 12 м'ячів і віддавши 10 гольових передач у матчах за неаполітанців.

Свій шанс чекатиме і 23-річний Стефан Ель-Шаараві, який наколотив суперникам Роми у 16-ти матчах 8 голів. Єдиний, хто здивував у заявці, так це 26-річний Чіро Іммобіле, котрий так і не знайшов себе за межам апеннінського півострову. Він повернувся у Торіно, де забив декілька м’ячів, але до колишньої форми ще працювати і працювати. В той час, як "атомний мураха" - Себастьян Джовінко (29 років) - так і не дочекався виклику до збірної... як і 39-річний Франческо Тотті (а чутки такі були).

Збірну Італії тепер не впізнати

Італія: прогнози букмекерів

На сьогодні цей склад збірної виглядає не досить переконливо, тому виключно на досвіді "Скуадра Адзурра" повинна виходити з групи без проблем, зайнявши друге місце, одразу за бельгійцями. Якщо так станеться, то, швидше за все, суперниками в 1/8 фіналу будуть добре знайомі хорвати, яких навіть таким складом італійці повинні перегравати.

Букмекери, як і експерти, вважають що на сьогодні збірна Італії далі ніж до 1/4 фіналу пройти не зможе. Та не треба забувати що за останні чотири чемпіонати Європи саме збірна Італії двічі грала у фіналі, тому чекаємо класичного катеначчо та тотал менше 2.5.

Коефіцієнт на перемогу підопічних Антоніо Конте котирується як 1 до 17, що є шостим показником після Англії, Німеччини, Франції, Іспанії та Бельгії.

Коментарі ()