Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Чехія: Останній шанс Чеха і Росицьки

03.06.2016 08:23 1610 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Чехія: Останній шанс Чеха і Росицьки

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція.

На черзі - четверта команда групи D. Отож, до Вашої уваги збірна Чехії, якій доведеться провести важкі поєдинки з Іспанією, Хорватією та Туреччиною.

Чехія: прізвиська та форма

Збірна Чехії має відразу кілька прізвиськ. Перше з них - "Cecho", що у перекладі з чеської мови власне й означає назву народу - "чехи". Також колектив цієї країни називають "Народна команда" (Národní tým чеською). А також збірну Чехії називають "Локомотивом" (Locomotiva). До речі, на футбольному гербі Чехії зображений лев, але з ним жодної назви не пов'язано. Хіба що молодіжну збірну називають "левенята".

Основний комплект форми цієї команди наразі є повністю червоним. Зазначимо, що дизайнери підійшли до створення нової форми з креативом, адже додали світліші полоси у вигляді бумерангів, що додало цікавинки та стилю. Другий комплект є абсолютно білим із синіми полосами на рукавах, трусах і гетрах.

 

Чехія: історія виступів на чемпіонатах Європи

Чехія, як і Словаччина, про що писалося раніше, виникла у 1993 році після розпаду Чехословаччини. За цим посиланням Ви можете прочитати переможну історію країни, якої вже не існує. Просто замініть "словаки" на "чехи" :)

На відміну від Словаччини, Чехія є постійним учасником європейських форумів. Крім того, ще одного разу (у 2006-му році) "Народна команда" потрапляла на Чемпіонат світу, де не змогла вийти з групи.

Щодо чемпіонатів континенту, то Чехія є віце-чемпіоном 1996 року. Тоді у фіналі команда Павела Недведа, Карела Поборськи та Патріка Бергера поступилася у додатковий час Німеччині, за яку дублем відзначився Олівер Біргофф. Також був вихід у півфінал у 2004-му, де "Cecho" зупинив майбутній сенсаційний чемпіон - збірна Греції.

На Євро-2000 та Євро-2008 чехи не змогли вийти з груп, а на минулому турнірі на полях України та Польщі вони у чвертьфіналі поступилися Португалії.

Чехія: кваліфікація на Євро-2016

Збірна Чехії у кваліфікації на нинішній чемпіонат потрапила у доволі складну групу, де фаворитом вважалася команда Нідерландів, яка сенсаційно не пробилася навіть у стикові матчі.

"Народна команда" стартувала з чотирьох поспіль перемог, після чого спіткнулася у домашньому матчі з Латвією (1:1) і на виїзді несподівано програла Ісландії. Але ще дві наступні звитяги гарантували чехам вихід у Францію. Потім ще була домашня поразка від Туреччини та перемога в Амстердамі, де "Локомотив" просто виніс нідерландців у перші півгодини зустрічі, забивши тричі.

Чехія: тренер

Наставником "Народної команди" з 1 січня 2014 року є Павел Врба, який прийшов після того, як команда не вийшла на ЧС-2014. Тренер прийшов з Вікторії з Пльзеня, з якою він двічі ставав чемпіоном Чехії, вигравав Кубок і Суперкубок країни, а потім ще й спробував свої сили у груповому етапі Ліги Чемпіонів.

Також Врба вигравав із Жиліною чемпіонат Словаччини. Шість разів поспіль (з 2010-го до 2015-го року) визнавався найкращим тренером року у себе на батьківщині.

Зазначимо, що Чеська футбольна Федерація змушена була заплатити Вікторії 8 мільйонів крон за те, що Врба залишить клуб раніше чинного контракту, який діяв до літа 2015 року.

Павел Врба. Світлина twitter.com/ceskarepre_cz

Чехія: голкіпери

Беззаперечним №1 і лідером нинішньої збірної Чехії є 34-річний Петр Чех, який на момент написання провів 119 матчів у футболці національної команди. Саме на воротарські вміння Чеха багато у чому розраховують уболівальники "Cecho". Петр відіграв непоганий сезон за Арсенал, здобувши срібні нагороди чемпіонату Англії.

Запасними голкіперами будуть 27-річний Томаш Вацлік з Базеля та 23-річний Томаш Коубек зі Слована з Лібереця.

Чехія: захисники

Лівий фланг оборони збірної Чехії повністю під контролем 32-річного Давіда Лімберськи з Вікторії. Його тільки інколи змінював тренер на 31-річного Міхала Кадлеца, котрий, скоріше, є центрбеком, і 30-річного Даніела Пуділа з англійського Шеффілда.

Справа ставка робиться на Павела Кадержабека (24 роки) з німецького Гоффенгайма. Його у будь-який момент може замінити колега по амплуа темношкірий чех Теодор Гебре Селассіє з Вердера (29 років).

Із центром захисту буде поважче, та все ж ризикнемо припустити, що основними будуть вищезгаданий Кадлец з Фенербахче та ще один представник чемпіонату Туреччини - 32-річний Томаш Сівок з Бурсаспора. Проте можлива поява і Марека Сухі та Романа Губніка, яких Павел Врба награвав на цих позиціях у товариських матчах. Та й у відборі Сухі отримував ігрову практику.

Чехія: півзахисники

А з півзахистом буде ще важче... Наставник узяв у Францію 35-річного Томаша Росицьки. Він є другою зіркою збірної, і, напевне, Врба не брав би вінгера Арсенала, якби на нього не розраховував. Саме тому закрадається думка, що Томаш займе своє звичне місце з першого ж поєдинку.

В опорній зоні мають виходити Давід Павелка з Касімпаши (25 років) і Ярослав Плашил з Бордо (34 роки). Представник Герти 25-річний Владімір Даріда може вийти замість останнього, якщо Чехії потрібно буде діяти більше на атаку.

Тріо зі Спарти - Боржек Дочкал, Ладіслав Крейчі, Йозеф Шурал - також зарекомендувало себе у національній команді. А 23-річний Крейчі фактично "забив" за собою лівий фланг атаки. Шурал може зіграти на обох флангах. Ще є Даніел Коларж з Вікторії, який може зіграти під нападником. У заявці присутній і Їржі Скалак з англійського клубу Брайтон. Цей виконавець також отримував практику, але на Євро-2016 він точно буде запасним.

Світлина twitter.com/ceskarepre_cz

Чехія: нападники

Швидше за все, "Народна команда" діятиме з одним яскраво вираженим нападником. Ним, очевидно, буде 26-річний Томаш Нецид з Бурсаспора. Не виключений вихід і вікового Давіда Лафати, який представляє чеську Спарту. Третім нападником заявлений одноклубник останнього Мілан Шкода.

Зазначимо, що кожен з дуету Лафата - Шкода може зіграти і під форвардом. Тому можна очікувати і на такий крок головного тренера.

Чехія: ставки букмекерів

Відверто скажемо, що група D є так званою "групою смерті", з якої вийти може кожна з чотирьох команд. Ну, хіба що Іспанія має більші шанси.

А от за друге та третє місця буде серйозна боротьба між Чехією, Хорватією та Туреччиною. Саме в очних протистояннях, швидше за все, і визначиться четвертий невдаха. Букмекери оцінюють шанси чехів і турків однаково - 67 до 1 (Хорватія має кращі показники - 26 до 1).

Букмекери зазначають, що "для нинішньої збірної Чехії навіть вихід у чвертьфінал стане чудовим результатом. На більше ж їй навряд чи можна розраховувати". З цим твердженням не можна не погодитися, адже склад у Врби не такий сильний, як у конкурентів.

Знайомтесь, Іспанія. "Червона Фурія" в поході за "треблом"

Знайомтесь, Хорватія: Срна і партнери спробують запалити

Знайомтесь, Туреччина: Яничари ідуть

Коментарі ()