Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Хорватія: Срна і партнери спробують запалити

01.06.2016 09:22 2581 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Хорватія: Срна і партнери спробують запалити

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція.

У цьому матеріалі мова піде про національну команду Хорватії, яка потрапила у групу D разом з Іспанією, Чехію та Туреччиною.

Хорватія: прізвиська та форма

Збірну Хорватії з футболу на батьківщині називають "полум'яними" (Vatreni). Однак для нас більш звична назва "картаті". Пов'язано це з виглядом основної форми команди, яка нагадує шахову дошку, на якій чергуються білі та червоні кольори.

Ігрова форма складається з кольорів національного прапора. Основною на Євро-2016 традиційно буде: картата червоно-біла футболка, білі труси та сині гетри. Резервним варіантом вважатиметься картата абсолютно синя форма.

 

Хорватія: історія виступів на чемпіонатах Європи

Хорватія бере участь в ЧЄ з 1996 року, кваліфікаційний раунд збірна проходила 3 рази. Кращий результат - чвертьфінал в 1996 і 2008 р. Першим великим турніром, в якому взяла участь збірна Хорватії, був Чемпіонат Європи з футболу 1996 року. Хорватія потрапила до фінальної частини з 4-ої відбіркової групи, зайнявши в ній перше місце і набравши 23 очка (7 перемог, 2 нічиї та 1 поразка).

Далі у фінальній частині чемпіонату збірна посіла в групі D друге місце і, з 2 перемогами і 1 поразкою від Португалії, пройшла до чвертьфіналу. У чвертьфіналі хорватська команда програла німцям з рахунком 1:2. Далі був гучний успіх на ЧС-1988 (тоді "картаті" стали бронзовими призерами, обігравши у матчі за 3-тє місце Нідерланди), але ми говорим про ЧЄ. Після такого успіху виступ у відбірковому турнірі чемпіонату Європи 2000 року виявився для хорватської збірної розчаруванням. У відбірковій групі команда посіла лише третє місце, поступившись збірним Ірландії та Югославії.

На Євро-2004 Хорватія відібралась через сито стикових матчів, перемігши словенців за підсумками двоматчевого протистояння, а потім потрапила прямо в групу B до англійців, французів (чинні тоді чемпіони Європи) і Швейцарці. Підсумок виступу неоднозначний: нічиї зі Швейцарією 0:0 і Францією 2:2 і поразки від англійців 2:4. Євро-2008 став ще одним відносно вдалим турніром для хорватів. У груповому етапі хорвати взяли верх над Австрією (1:0, єдиний гол був забитий з пенальті), Німеччиною (2:1) і Польщею (1:0), вийшовши з першого місця в плей-офф.

У чвертьфіналі проти Туреччини рахунок не було відкрито в основний час, а в додатковий на 119-й хвилині Іван Класнич все-таки вразив ворота турків. Але коли до кінця гри залишалися лічені секунди, Семіх Шентюрк несподівано зрівняв рахунок і деморалізував хорватів - в серії пенальті турки вирвали перемогу і вийшли в півфінал Євро.

На Євро-2012 хорвати вийшли з другого місця - в групі вони пропустили вперед греків, а в стикових помстилися Туреччині за програш в чвертьфіналі Євро-2008 - спільна перемога 3:0 за сумою двох матчів (відповідна гра завершилася нульовою нічиєю). У фінальній частині Євро-2012 Хорватія обіграла Ірландію (3:1), зіграла внічию з Італією (1:1) і програла майбутнім чемпіонам іспанцям (0:1) і посіла третє місце в групі.

Хорватія: кваліфікація на Євро-2016

Відбір хорвати проходили не без проблем, хоч група у них була далеко не найсильніша. Головним фаворитом групи була Італія, а Хорватія в основному змагалася з Норвегією, яка в підсумку виявилася третьою і програла в плей-офф Угорщині. Стартували "картаті" з трьох перемог із загальним рахунком 9-0 над Мальтою, Болгарією і Азербайджаном, нічия з Італією, розгром 5:1 головного конкурента - норвежців.

Потім настав спад - нічиї з італійцями і азербайджанцями і поразка від Норвегії, після чого в Федерації футболу Хорватії ухвалили рішення змінити головного тренера і замість Ніко Ковача команду прийняв Анте Чачич. Зміна тренера відразу ж повернула Хорватії бойовий настрій - вигравши два матчі, що залишилися у Мальти та Болгарії, вони вийшли на Євро з другого місця.

Хорватія: тренер

Збірну Хорватії з 21 вересня 2015-го року тренує 62-річний Анте Чачич. Як писалося вище, він змінив по ходу кваліфікації Ніко Ковача. Тренерська кар'єра цього фахівця почалася лише з 2007-го року. Чачич більшу частину кар'єри працював з хорватськими клубами, очолював також словенський Марібор, а також був помічником головного тренера збірної Лівії. Наразі на клубному рівні Чачич очолює загребський Локомотив.

Анте Чачич

Хорватія: голкіпери

Першим номером збірної звісно є голкіпер Монако Даніель Субашич. Ловре Калінич з Хайдука буде другим номером. Іван Варгич з Рієки та Домінік Ліваноич з Загреба точно не складуть конкуренції. Хтось з них буде відсіяний з фінального списку грвців. Субашич надійний голкіпер, який допоміг Монако здобути срібні нагороди сезону 2015/16 чемпіонату Франції та повернути команду у Лігу Чемпіонів.

Хорватія: захисники

Головним лідером Хорватії беззаперечно є капітан донецького Шахтаря Даріо Срна. Цей гравець може діяти як і в захисті, так і на позициї флангового півзахисника. Він звісно втратив швидкість, але непоступливість і бійцівський характер роблять його одним з ментальних лідерів команди і тому він поки що не поступиться місця на правому фланзі Врсалько.

У центрі оборони часто виходять 30-річний Ведран Чорлука з російського Локомотива і 27-річний Домагой Віда з українського Динамо. Віда, ще один представник "картатих" з чемпіонату України, і це дуже приємно. З лівим флангом є деякі проблеми, і саме Віда може закрити цю позицію. На лівому фланзі захисту починав відбірковий турнір 34-річний Даніель Праньич з грецького Панатінаїкоса, а завершував 27-річний Йосип Піварич із загребського Динамо.

Що цікаво, обидва в попередню заявку на Євро-2016 не потрапили, тому найбільше шансів на цю позицію у 28-річного Івана Стрінича з італійського Наполі. Ще один гравець, який здобув собі ім'я в чемпіонаті України, виступаючи за Дніпро.

Даріо Срна

Хорватія: півзахисники

За традицією почнемо з опорників. Опорного півзахисника "картатих" часто грає Марсело Брожович, який представляє міланський Інтер. Звісно, можна сюди включити зіркового хавбека Реала Луку Модрича, але цей гравець більше креативний, ніж руйнівний. Втім, в опорній зоні Модрич грати не цурається. Тут більше шансів у його одноклубника Матео Ковачича, який і може скласти пару Брозовичу, якщо Чачич обере тактику в два опорника.

Під нападниками буде діяти Іван Ракітич з Барселони, хоча тут йому компанію може скласти все той же Модрич. На правому фланзі погоду буде робити Іван Перішич з Інтера, тут альтернативи майже нема. Лівий фланг команди дещо проблемний. Хоча тут на ньому може діяти номінальний форвард Марко П'яца з Динамо Загреб. На цій позиції також може бути задіяний перспективний вінгер Алан Халілович, який провів непоганий сезон у Спортингу Х. Не варто забувати і про перспективного 18-річного Анте Чорича. Цей півзахисник загребького Динамо надійно грає на обох флангах, також може діяти під нападниками.

Хорватія: нападники

Маріо Манджукич та Нікола Калінич, швишде за все, складують головний атакувальний дует форвардів. Молодий Андрей Крамарич не надто вдало перебрався до Англії, де не зміг закріпитися в Лестері, але зараз непогано грає Гоффенгаймі і може виступити на Євро в ролі джокера. Вищезгаданий П'яца може бути задіяний на лівому фланзі, про що вже писалося вище. Якщо Чачич обере тактику з одним форвардом, то номером 1 беззаперечно буде Манджукич.

Хорватія: букмекери

Збірна Хорватії йде на 8-му місці в рейтингу можливих тріумфаторів. Перемога команди Чачича котирується за 24.00. Фаворитами квартету D вважаються іспанці.  Чехія і Туреччина - команди рівні з хорватами за класом, тому боротьба за путівки в плей-офф буде спекотною з хорошими перспективами у хорватів.

Коментарі ()