Головне

Федерація гімнастики України шокована вчинком Елеонори Романової. Заява ФГУ і Мінспорту

22.02.2016 17:40 2295 0
Федерація гімнастики України шокована вчинком Елеонори Романової. Заява ФГУ і Мінспорту

Федерація гімнастики України була шокована інформацією, що Елеонора Романова відмовляється виступати за Україну та переїжджає у Росію.

Про це йдеться у заяві організації, яка була опублікована на офіційному сайті Федерації гімнастики України.

"З преси Федерація гімнастики України дізналася про бажання змінити громадянство Елеонори Романової - члена збірної команди України. Для тренерів національної збірної це стало великою несподіванкою, і навіть шоком, адже ще у листопаді вона у складі збірної команди України виступала на міжнародних змаганнях у Бразилії, а у вересні 2015 року виграла бронзу у командних змаганнях на Чемпіонаті світу", - йдеться у зверненні.

Додається, що посилаючись на біль у стопі, гімнастка тоді відмовилася брати участь у фіналі багатоборства, який був відбірковим до Олімпійських ігор-2016.

"Після щорічних зборів збірної команди у м. Берегово у грудні гімнастка поїхала до батьків у Краснодон (Луганська область) напередодні Нового року. Після святкування Нового року гімнастка не повернулася у розташування збірної та заявила про бажання продовжити перебування у батьків", - зазначається далі.

"Ні гімнастка, ні її батьки на даний момент не виходять на зв'язок, але згідно з інформацією Федерації, яку вдалося з'ясувати, Романова справді знаходиться на території Росії", - пояснюється у заяві.

При цьому додається, що "на даний момент гімнастка не зверталася з проханням про зміну громадянства".

Елеонора Романова є членом збірної команди України з 2010 року. У гімнастки чинна ліцензія Міжнародної федерації гімнастики від України до 2018 року.

Вона перебувала на повному державному та спонсорському забезпеченні, проживаючи у Києві, тренуючись на базі "Школи Дерюгіних" та отримуючи зарплату як член збірної України з художньої гімнастики.

"Безумовно, все, що відбулося завдало серйозної моральної та матеріальної шкоди Федерації гімнастики України. Інформаційно повідомляємо, що підготовка спортсмена такого рівня, виходячи з міжнародної спортивної практики, зазвичай становить від 2 до 5 мільйонів доларів США", - звертається далі ФГУ.

"ФГУ на сьогоднішній день далека від думки, що відмова від участі у багатоборстві на чемпіонаті світу, де розігрувалися ліцензії на Олімпійські ігри-2016, якимось чином пов'язана з прийняттям Романовою рішення про виступи під прапором Росії. Однак, це питання виникає, і Федерація буде також брати до уваги цю обставину при підготовці своєї правової позиції", - додається.

Федерація гімнастики України зазначила, що поважає права будь-якої людини, у тому числі права спортсмена на вільне волевиявлення відповідно до норм міжнародного права.

"Однак, якщо прийняттю такого рішення сприяли певні обставини, які не відповідають принципам Олімпійської хартії, то, безумовно, Федерація гімнастики України зі свого боку зробить певні юридичні дії у повній відповідності з принципами міжнародного права", - підсумовується у зверненні.

 

Згодом до громадськості звернувся і міністр молоді та спорту у Кабінеті Міністрів України Ігор Жданов, для якого це також стало несподіванкою.

"Що відбулося? Батьки 17-річної Романової, які проживали на окупованій Луганщині (м. Краснодон), а потім виїхали до Російської Федерації, на днях неочікувано з’явилися у Києві. Нікого не повідомивши, вони забрали дочку зі спортивного інтернату та вивезли у Росію", - написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Те, у який спосіб це все відбувалося, - свідчить, що ця спортсменка та її батьки знехтували всіма можливими моральними, етичними, юридичними та професійними нормами. Не виключаю також, що за цими діями стоять спецслужби Російської Федерації, які провели відповідну роботу з батьками Романової, заздалегідь спланували та реалізували цю спецоперацію", - зауважив він.

За словами Жданова, йому зрозуміло, як будуть відбуватися події далі - Росія буде намагатися обійти карантин, який встановлений нормами міжнародного спортивного права та складає 1 рік для художньої гімнастики.

"Росія також буде намагатися видати Романову за політичного біженця, яка нібито піддавалася утискам в Україні. 7,5 років Романову повністю утримувала та готувала Федерація художньої гімнастики і Міністерство молоді та спорту України. За рахунок українських громадян вона отримувала зарплату як член національної збірної, різноманітні призові тощо", - пояснив міністр.

"Хочу наголосити, що позиція Мінмолодьспорту, моя особиста позиція та позиція Федерації художньої гімнастики України буде максимально принциповою", - підсумував він.

Коментарі ()