Головне

Топ-10 спортсменів-кримчан, які запам'яталися у 2015 році

04.01.2016 17:08 603 0
Топ-10 спортсменів-кримчан, які запам'яталися у 2015 році

Минулий 2015-й рік по-різному склався для кращих кримських спортсменів. На відміну від тих, хто залишився вірним Україні, кримчани, які зробили вибір на користь Росії, опинилися в "підвішеному стані".

За півроку до Олімпіади у Ріо-де-Жанейро атлети, які прийняли громадянство Росії, поки не отримали дозволу на участь у головних спортивних змаганнях планети. "Крым.Реалии" склав список кримських спортсменів, котрі найбільш запам'яталися у 2015 році.

Олександр Усик, бокс

Усик - найбільш успішний кримський спортсмен у році, що минає. Український боксер із Сімферополя провів три поєдинки у столичному Палаці спорту, вдало захистивши титул Інтерконтинентального чемпіона WBO у першій важкій вазі. Кожен з боїв закінчувався для суперників Усика нокаутами.

Не виключено, що до боїв за титул чемпіона світу боксер буде готуватися вже як житель Києва: про ймовірний переїзд родини згадала дружина Усика. Хто знає, як будуть розвиватися події, однак боксер неодноразово підкреслював, що є українцем і не планує змінювати паспорт: "Україна - це країна, яка дала мені зараз те, що я маю, я став у ній чемпіоном, знаменитим. Вона - як мама. Одним словом - Батьківщина".

Ганна Різатдінова, художня гімнастика

Вдалим 2015-й був для найкращої української гімнастки Ганни Різатдінової. На літній Універсіаді у Кореї кримчанка завоювала золото у вправах з булавами, срібло в індивідуальному багатоборстві й у вправах з м'ячем. У вересні Різатдінова завоювала олімпійську ліцензію.

Різатдінова, на відміну від Усика, не відмовляється відповідати на питання, пов'язані з анексією Криму. В одному з інтерв'ю вона розповіла про поїздку на півострів: "Пам'ятаю, як переїхала через кордон і побачила російський прапор і напис "Добро пожаловать в Крым". Звичайно, я знала, що так буде, але однак це стало для мене шоком. Чесно кажучи, після тієї поїздки я навіть не знаю, чи хочу ще раз поїхати до Криму".

Андрій Говоров, плавання

Не соромився відкрито відстоювати свою громадянську позицію плавець Андрій Говоров із Севастополя. Під час виступів у Казані та Москві, де українець завоював золото та бронзу, Говоров відчував певну неприязнь з боку місцевих уболівальників, однак від власних поглядів не відмовлявся.

"При пред'явленні паспорта у Москві постійно запитували, чому не поміняв паспорт. "У мене така політична позиція, - відповідав. - Чому я повинен слідувати якимось іншим переконанням? Маю свої переконання, і Крим - це Україна".

Різатдінова

У грудні кримчанин став чемпіоном Європи у запливі на 50 метрів батерфляєм. Судячи з усього, Говоров буде однією з головних надій нашої країни в олімпійському плавальному турнірі.

Андрій Грівко, велоспорт

Найкращий український велогонщик Андрій Грівко запам'ятався не лише непоганими спортивними результатами, а й благодійністю. На початку року уродженець Криму пожертвував Головному військовому шпиталю України 140 тисяч гривень, виручених від продажу на благодійному аукціоні велосипеда спортсмена. Влітку Гривко став призером Європейських ігор у Баку, а також був єдиним представником України на "Тур де Франс". Восени велогонщик завоював ліцензію на Олімпіаду, яку називає головною подією у 2016 році.

Віра Ребрик, легка атлетика

Найкраща легкоатлетка Криму Віра Ребрик після анексії півострова Росією вирішила змінити громадянство. Чемпіонка Європи заявила, що відмовилася виступати за Україну через безвихідну ситуацію. "Якщо я виступала б за Україну, то у Ялті мені довелося б за все платити", - зазначила Ребрик, додавши, що її батьки - інваліди, тому вона не може їх залишити.

Україна спершу відмовлялася дозволяти Ребрик представляти Росію на міжнародній арені, проте влітку сторони домовилися. Українська федерація дала добро на перехід Ребрик, погодившись на компенсацію у $ 150 000. Спалахнув скандал, оскільки цим рішенням Україна фактично визнала Крим територією Росії. Участь Ребрик на Олімпіаді у складі російської збірної залишається відкритим.

Ольга Маслівець - Максим Оберемко, вітрильний спорт

Єдиний в історії спортсмен, який представляв Україну на всіх п'яти Олімпіадах, Максим Оберемко, а також його дружина Ольга Маслівець, яка виступала на чотирьох Олімпійських Іграх, також відчули гостру необхідність стати росіянами.

Ось як оцінив вчинок яхтсменів їхній колега Родіон Лука: "Цим двом спортсменам виправдань немає. Особливо Маслівець. Вона родом з Тернополя, я від неї завжди чув чисту українську мову. І тут вона переїжджає до Росії! Втекла у країну, яка напала на її рідну землю. Якщо називати речі своїми іменами, то Росія просто їх купила". До слова, суперечка між Україною та Росією навколо участі Маслівець та Оберемко в Олімпійських Іграх поки не вирішена.

Денис Голайдо, футбол

Після проваленої спроби включити кримські футбольні клуби у російські ліги, місцеві футбольні діячі отримали дозвіл від УЄФА на проведення власного чемпіонату. У підсумку на старт вийшли 8 команд, у тому числі сімферопольська ТСК-Таврія. Обличчям останньої є екс-гравець збірної України Денис Голайдо.

Сокирський

Футболіст не приховує, що прийняв громадянство Росії. Більш того, у різкій формі відреагував на блокаду півострова: "І хто нам світло відключив? Ті, хто вважають нас українцями, а ми їх братами. Хочуть, щоб ми тут померли у темряві, без світла, води і газу?".

Артур Айвазян, стрільба

Віддав перевагу Росії, а не Україні, й олімпійський чемпіон з кульової стрільби з гвинтівки Артур Айвазян. Відомий спортсмен заявляв, що не сумнівався ні хвилини, за яку країну виступати, "адже у Росії умови для стрільби на порядок кращі".

Кримчанин також дав зрозуміти, що ображений на Україну, оскільки не отримав квартиру за олімпійське золото. Кращі роки Айвазяна позаду, проте він не втрачає надій поїхати на Олімпіаду-2016. Правда, вже у складі збірної Росії.

Олексій Сокирський, легка атлетика

Метальник ядра Олексій Сокирський пояснив, що вирішив припинити виступати за Україну, тому що рівень спорту у Росії вищий: "Зі своїм результатом я можу вільно конкурувати на російських аренах, тому і був зроблений такий вибір".

Тим не менш, метальник ядра зіткнувся з проблемами при виїзді на міжнародні турніри, оскільки більшість країн світу вважають його паспорт недійсним. "Крим - окупована територія, у всіх посольствах відмовляють кримчанам в отриманні візи. А більша частина змагань - саме у Європі ", - заявив спортсмен.

Артем Іванов, важка атлетика

Призер чемпіонатів світу з важкої атлетики 2010 та 2011 років Артем Іванов після анексії Криму вирішив виступати за збірну Росії. Важкоатлет прийняв громадянство Росії, пройшов кілька зборів, однак серйозна травма поставила хрест на подальших спортивних планах. У жовтні року, що минув, сімферопольчанин Іванов оголосив про завершення кар'єри.

Крым.Реалии

Коментарі ()