Головне

Фоменко: "Всі хлопці розуміють важливість цієї зустрічі"

09.11.2015 18:34 325 0
Фоменко: "Всі хлопці розуміють важливість цієї зустрічі"

Головний тренер збірної України Михайло Фоменко поспілкувався із журналістами у перший день збору напередодні матчів плей-офф кваліфікації чемпіонату Європи 2016 року зі збірною Словенії.

- Михайле Івановичу, у пресі з'явилася інформація з приводу Ротаня, що він отримав рецидив травми і не зможе зіграти в майбутніх матчах плей-офф зі збірною Словенії. Це правда? І який стан в Андрія П'ятова?

- Хлопці тільки під'їхали на збір, у них ще будуть співбесіди з нашими лікарями. Гратимуть вони чи ні - вирішимо, як тільки будемо мати точну інформацію щодо їх фізичних кондицій. Але, в цілому, це не дуже приємно.

- У зв'язку з тим, що Кучер пропускає перший матч плей-офф у Львові через дискваліфікацію, наскільки Ви побоюєтеся за психологічний стан Хачеріді?

- Правильніше було б поставити це питання футболістам. Всі хлопці розуміють важливість цієї зустрічі. Не думаю, що вони можуть собі дозволити, щоб емоції руйнували. Думаю, що все буде нормально в цьому плані.

- У поразці від збірної Франції в плей-офф ЧС-2014 Ви знайшли причину того, що "синьо-жовтим" не вистачило свіжих гравців, які б посилили нашу гру на виїзді. Зараз аналогічна ситуація, адже матч відбудеться через два дні на третій. Чи задоволені Ви глибиною складу?

- Можна буде відповісти на це питання після двох зустрічей зі словенцями. Хлопці мають вже необхідний досвід ігор у плей-офф. І вони повинні ним скористатися.

- Ви часто говорите, що на поле вийдуть ті, хто краще готовий до кожного конкретного матчу. Однак на ділі виходить, що Ви більше розраховуєте на досвідчених?

- Насамперед - так. Мене часто запитували щодо замін у матчах, мовляв, чому люди так пізно входять у гру. Досвід є досвід, а людина, яка викликається в національну команду вперше... У неї велике бажання, але чи зможе вона реалізувати свої можливості? Хто знає. За той короткий час, що у нас є, ми намагаємося отримати якомога більше інформації про хлопців. Як вони працюють на тренуваннях, як виконують завдання. Отримуємо інформацію про них в особистих бесідах. Іноді звертаємося до футболістів: всім видають чисті аркуші паперу, і вони їх заповнюють, кого, на їхню думку, потрібно виставити в основний склад на гру. Дай Бог, щоб ті втрати, які ми маємо, не збільшилися.

- Чи будуть у Вас прохання для футболістів, щоб вони не читали пресу перед іграми зі Словенією? Все-таки ЗМІ можуть нагнітати обстановку навколо майбутнього протистояння...

- Спілкуємося з хлопцями і намагаємося прийти до спільного знаменника. У кожного є своя робота. У журналістів - своя, у нас - своя. Намагаємося перш ніж приїхати на збір отримати якомога більше інформації по супернику. Це і відео, і інформація від наукової бригади. Хлопці дійсно можуть закриватися, менше витрачати емоцій на спілкування з пресою. Але нагнітати в таких іграх не варто, бо всі розуміють, що це вирішальні матчі. Думаю, що вони всі в такому віці, що можуть самостійно приймати оптимальні рішення.

- Як Вам гра Євгена Коноплянки у вчорашньому матчі "Севільї" з мадридським "Реалом"?

- Він знаходиться в розквіті сил. І ми говорили з ним, і з гравцями, що, якщо хтось із них зупиниться, вважатиме, що досяг вершини, він не буде рости. Знижуватиме свій потенціал. Євген потрапив в хороший клуб, в хороший чемпіонат. Його позиція трохи по-іншому виглядає, ніж та, до якої він звик у "Дніпрі". Зараз він виходить на той рівень, який відповідає грі його нової команди.

- Що в матчах плей-офф виходить на перший план?

- Специфіка - реалізувати свої можливості і змусити суперника, щоб він це дозволив. І не дати йому це зробити.

- Якщо не обійдемося без втрат, є хто з футболістів, кого можна довикликати до розташування національної команди?

- Ми завжди викликаємо людей з резервом. Враховуючи ситуацію, яка може бути, викликали на збір 26 чоловік. Якщо раптом знадобиться, у нас є запасні варіанти.

За матеріалами прес-служби ФФУ.

Коментарі ()